Реклама
Реклама
Реклама

Наслідки лісових пожеж для екосистеми

  1. Поширення по місцевості
  2. Наслідки для населення
  3. Екологічний фактор
  4. відновлення лісу

Наслідки лісових пожеж завжди мають негативний характер. Неконтрольоване розповсюдження вогню завдає не тільки економічно суттєвої шкоди, а й має страшні наслідки для екології. Вигорання великих площ лісу веде до радикальної зміни екосистем постраждалого регіону, що в підсумку може призвести до непередбачуваний результат.

Поширення по місцевості

Крім лісових пожеж, які можуть бути верховими і низовими, коли вогонь знищує крони або нижній ярус лісу, зустрічаються торф'яні пожежі. В процесі згорає торф'яної шар разом з корінням рослин, втративши їх, дерева гинуть і падають.

На відміну від лісової пожежі, інтенсивність якого залежить від швидкості вітру, посухи в регіоні та інших факторів, горіння при торф'яному пожежі протікає повільно через відсутність кисню і поширюється не так швидко, як на поверхні.

Торф'яні пожежі особливо небезпечні через формування вигорілих порожнеч, також смуга горіння прихована від очей під землею і існує ймовірність провалитися в прогорілий торф, тому по такій території пересуватися потрібно з особливою обережністю, перевіряючи надійність грунту шостому або палицею Торф'яні пожежі особливо небезпечні через формування вигорілих порожнеч, також смуга горіння прихована від очей під землею і існує ймовірність провалитися в прогорілий торф, тому по такій території пересуватися потрібно з особливою обережністю, перевіряючи надійність грунту шостому або палицею.

Про те, що під землею вирують торф'яні пожежі, можна здогадатися по гарячій землі і вириває з-під неї диму.

Виділяють наступні наслідки пожеж:

  • перетвориться видове різноманіття біоценозу, з'являється ризик повного зникнення в цих регіонах рідкісних порід дерев;
  • змінюється склад грунту і її водний режим;
  • локально змінюється круговорот вуглецю і азотистих сполук;
  • порушується транспортне сполучення;
  • через гару і смогу погіршується здоров'я людей;
  • відбувається часткове або повне пошкодження житлових будинків, підприємств і господарських будівель, прилеглих до охопленого вогнем району;
  • порушується сільськогосподарська діяльність, так як задимленість перешкоджає повноцінному процесу фотосинтезу, що гальмує зростання і дозрівання культур;
  • виникає необхідність непередбачених фінансових витрат на відновлення пошкоджених територій.

Як видно, наслідки пожеж можуть зачіпати найрізноманітніші сфери діяльності людини, а також впливати на практично всі ланки екологічної ланцюга.

Причини виникнення пожеж можуть бути як антропогенного характеру, так і природного, наприклад, в разі потрапляння блискавки в дерево або при самозаймання торфу в жарку і суху погоду.

У будь-якому випадку наслідки носять руйнівний характер незалежно від того, що саме стало причиною загоряння, діяльність людини або природне явище.

Наслідки для населення

Крім екологічної та економічної складової, лісові пожежі надають негативні дії самого різного характеру безпосередньо на населення.

В результаті задимлення повітря і викиду в атмосферу шкідливих продуктів горіння страждає здоров'я людей, в першу чергу це стосується тих, у кого є хронічні захворювання органів дихання. Сажа і токсичні речовини, проникаючи в організм, викликають роздратування і запалення слизових оболонок.

Також наслідки сильних і тривалих лісових або торф'яних пожеж носять соціально-економічний характер: через задимленість атмосфери порушується транспортне сполучення, внаслідок поганої видимості місцеві авіакомпанії скасовують рейси.

Нерідко у вогні зникає безліч житлових будинків і господарських будівель, складів і сховищ. На жаль, в найтрагічніших випадках під час лісових пожеж гинуть не тільки тварини і рослини, а й люди.

Людські жертви - це найстрашніші наслідки лісових пожеж.

Екологічний фактор

Екстремально високі температури, вигоряння кисню, збільшення в повітрі концентрації продуктів горіння, задимлення, знищення рослинності - все це радикальним чином відбивається на стабільності природного природного біоценозу. Пожежі викликають порушення гомеостазу, тобто сталості, екосистеми внаслідок впливу наступних факторів:

  1. у вогні гине велика кількість тварин і рослин, внаслідок цього в подальшому відбувається зміна видового різноманіття фауни і флори;
  2. відбувається виділення вуглекислого газу, сажі, оксидів азоту та інших продуктів горіння в приземний шар атмосфери, це змінює склад повітря;
  3. через зникнення лісового масиву посилюється вплив вітрів на грунт, що може привести до її ерозії і опустелювання земель;
  4. зникнення дерев та іншої рослинності після пожежі змінює водний режим грунту;
  5. внаслідок вигоряння змінюється не тільки водний режим, а й мінеральний склад ґрунтів.

у вогні гине велика кількість тварин і рослин, внаслідок цього в подальшому відбувається зміна видового різноманіття фауни і флори;   відбувається виділення вуглекислого газу, сажі, оксидів азоту та інших продуктів горіння в приземний шар атмосфери, це змінює склад повітря;   через зникнення лісового масиву посилюється вплив вітрів на грунт, що може привести до її ерозії і опустелювання земель;   зникнення дерев та іншої рослинності після пожежі змінює водний режим грунту;   внаслідок вигоряння змінюється не тільки водний режим, а й мінеральний склад ґрунтів

Все це призводить до того, що склалися екосистеми руйнуються і формуються нові. Причому деякі фактори впливають безпосередньо під час пожежі і відразу ж після нього (короткострокові наслідки), інші ж продовжують вносити свій вклад через багато і багато років.

відновлення лісу

Ліс після пожежі стає мертвим, адже під час загоряння відбувається часткове або повне знищення рослинності. Ділянки, пошкоджені вогнем, називаються Горельніков. Залежно від ступеня пошкодження дерев серед них розрізняють:

  • Горельніков з елементами життєздатного деревостану;
  • старі Горельніков (сухостійні);
  • свіжі Горельніков зі знищеним древостоем.

Якщо після пожежі залишилися життєздатні дерева, то на цій ділянці відбувається часткова зміна рослинності, якщо ж ліс вигорів грунтовно, на пошкодженій площі рослинний покрив змінюється повністю.

Відновлювальні процеси протікають дуже повільно і можуть тривати багато десятків, а то і сотні років, адже саме стільки часу необхідно для формування повноцінного лісового масиву.

У яких випадках цей процес йде більш швидкими темпами? Він багато в чому залежить від специфіки пожежі, його інтенсивності і локалізації (низової або верхової). Якщо вогонь поширювався не суцільним фронтом, а окремими ділянками, то дерева і чагарники з уцілілих площ служать джерелом нових насіння і відновлення відбувається швидше.

Як видно, лісові пожежі мають значні екологічні наслідки, а також завдають величезної шкоди економіці, тому так важливо створити ефективну систему моніторингу і гасіння пожеж.

Інші корисні статті:

У яких випадках цей процес йде більш швидкими темпами?