Реклама
Реклама
Реклама

Метро Південно-Східна на карті Москви: дата відкриття, перспективи будівництва та розвитку

  1. Розташування станції «Південно-Східна»
  2. Особливості дизайну ст. «Південно-Східна»
  3. Етапи побудови і хід робіт
  4. Причини виникнення та перспективи району
  5. Що в підсумку?

«Південно-Східна»

Кожуховська лінія

Дата відкриття:

початок 2018 року

Проектна назва:

Самаркандський бульвар, Ферганська вулиця

район:

Вихіно-Жулебіно

округ:

ЮВАО

Тип:

колонна трёхпролётная мілкого закладення

Кількість платформ:

2

Виходи до:

Ферганська вулиця, Ташкентська вулиця

Станція метро «Південно-Східна» - це один із запланованих транспортних вузлів, який входить в активну будується зараз «рожеву» гілку. Кожуховська лінія проходить через кілька районів на південному сході Москви, включаючи Рязанський, Кузьминки, Косино-Ухтомський, Некрасівка. Будівництво станції метро «Південно-Східна» заплановано в Вихіно-Жулебіно, через який також піде нова гілка.

Розташування станції «Південно-Східна»

Розташування ст. «Південно-Східна» можна назвати вдалим: її споруда планується уздовж Ферганській вулиці, трохи на схід від її перетину з Ташкентської. Орієнтиром може слугувати кінотеатр «Волгоград». Таке місце мало не дало назву самій станції. Спочатку її планували як «Ферганську вулицю». Але 16 червня 2014 року офіційна постанова встановило назва ст. «Південно-Східна».

Найближча станція метро до ст. «Південно-Східна» - майже готова ст. «Окская вулиця» і така ж знаходиться в процесі побудови ст. «Косино». Остання планується до запуску вже в 2017 році. Дістатися до центру від ст. «Південно-Східна» можна буде за 19-23 хвилини, але прямого сполучення з центральними частинами міста у лінії немає, тому буде потрібно пересадка.

«Південно-Східна» можна буде за 19-23 хвилини, але прямого сполучення з центральними частинами міста у лінії немає, тому буде потрібно пересадка

З «рожевої» лінії, де знаходиться ст. «Південно-Східна» заплановано три переходи:

  • на Таганско- Краснопресненську (перехід з «Косино» на «Лермонтовський проспект»);
  • на Московське центральне кільце (перехід зі ст. «Нижегородська вулиця»);
  • на Калінінську (перехід на «авіамоторного»).

Вихід в місто зі станції «Південно-Східна» планується на будь-яку зі сторін Ферганській і Ташкентської вулиць. Уже зараз можна знайти креслення платформ з накладенням на план міста і побачити, як буде виглядати станція метро на карті.

Особливості дизайну ст. «Південно-Східна»

Спочатку передбачалося, що на місці ст Спочатку передбачалося, що на місці ст. «Південно-Східна» буде розташована класична колонна трёхпролетная станція з двома прямими бічними платформами. По першому проекту в дизайні основними кольорами був теплий жовтий, а в оформленні використовувалися геометричні композиції. Колони передбачалося виконати з темного граніту. Дизайнер надихався середньовічними будівлями Середньої Азії.

Але проекту 2012 року втілитися в життя не судилося. Останні новини принесли зовсім інші зображення від дизайнерів компанії Bustren. Зал переробили під двоколійний тунель з береговими платформами, в дизайн додали біло-блакитний і сірий замість жовтого. Геометричні композиції залишилися, але зазнали змін. І все ж, дух Азії зберігся, зокрема, в підлогове покриття з західно-султаевского граніту з пісочним малюнком.

Крім красот, проект передбачає максимальну зручність для маломобільних громадян: на станції будуть розташовані спеціалізовані ліфти.

Етапи побудови і хід робіт

Як і інші станції, що входять до складу «рожевої» лінії, метро «Південно-Східна» до 2011 року ні в яких перспективних планах не фігурувало. Але аналіз ситуації в метро показав, що без додаткової гілки не обійтися. Уряд розглянув пропозицію і погодився з тим, що Кожуховська лінія необхідна.

Хід будівництва виглядає наступним чином:

  • У травні 2012 року була визначена дата початку будівництва - літо 2012. Але через деякий час відкриття станції перенесли. Спочатку передбачуваний 2016 рік перенесли на невизначений термін т. К. Транспортний вузол увійшов у другу чергу забудови.
  • У 2013 році розроблений раніше проект, який був створений головним архітектором А. Л. Вігдоровой, віддали на переробку іспанської компанії Bustren, що змінила зовнішній вигляд станції.
  • У 2013 - 2014 року кілька разів намагалися почати роботи: обгороджували частина майданчика, але дуже оперативно згортали будівництво. У листопаді 2014 року, нарешті, почали роботи: першим етапом стала перекладка інженерних комунікацій.
  • На початку червня 2015 затвердили проект лінії до ст. «Південно-Східна» та обіцяли закінчити проект всієї ділянки від ст. «Некрасівка» до ст. «Південно-Східна» ближче до кінця осені. На проекті і розчищення майданчика поки все зупинилося.

Зараз відкриття станції метро планується в 2018 році, але будівництво фактично завмерло на присвоєння назви. Влітку 2016 року, судячи зі слів очевидців, на майданчику почалися роботи, але результат офіційними органами поки не оголошується. Можливо, якась ясність з'явиться після того, як будівля станцій першої лінії (від «авіамоторні» до ст. «Окская вулиця») підійде до логічного завершення.

Причини виникнення та перспективи району

Ще до 2011 року Кожуховська лінія, до складу якої входить станція метро «Південно-Східна», не планувалася до термінової будівництві. Деяких транспортних вузлів не було навіть у проекті. Але після оцінки завантаженості Таганско- Краснопресненській лінії було прийнято рішення про її розвантаження. Зараз в години пік вона перевантажена приблизно в півтора рази.

Вся Кожуховська лінія після введення станцій в експлуатацію дозволить забезпечити зручним і швидким транспортом понад 600 тисяч москвичів, які зараз проживають на південному сході міста. Сама ж ст. «Південно-Східна» значно знизить пасажиропотік в наземному транспорті району Вихіно-Жулебіно. Як наслідок, очікується і поліпшення екології завдяки зменшенню кількості автомобілів на дорогах.

Самі жителі району чекають, коли відкриють метро з іншої причини. Крім швидкого переміщення в центр, вони отримають ще одна перевага: підвищення цін на житло. Зараз квартири в Вихіно-Жулебіно нерідко відмовляються купувати через відсутність метро. Але з появою ст. «Південно-Східна» на карті Москви ця проблема буде вирішена, і попит на нерухомість значно виросте. Разом з попитом підвищаться ціни.

Що в підсумку?

Деякі підприємливі громадяни вже зараз набувають тут квартири, адже останні новини станції метро кажуть про відкриття її в 2018 році. Термін цілком реальний, так як на Кожуховського лінії ведуться активні роботи.

Якщо ви хочете придбати нерухомість в Вихіно-Жулебіно, зверніть особливу увагу на новобудови на нашому сайті . Сучасні, надійні, зручні, вони максимально подорожчають після дати відкриття та введення станції в експлуатацію. Існуючі пропозиції можна побачити на сайті «Атлант Інвест» в однойменному розділі. А якщо у вас виникнуть питання, ви завжди можете зв'язатися з нами будь-яким зручним способом.

<< Назад

Що в підсумку?