Реклама
Реклама
Реклама

Надлишки і нестачі при інвентаризації

  1. Аналіз результатів інвентаризації товарів
  2. Надлишки при інвентаризації
  3. Нестачі при інвентаризації
  4. Недостача в межах норми природного убутку

Якщо за результатами інвентаризації товарів виявлені недостача або надлишки, це привід переглянути систему обліку товарів. Оприбуткувати надлишки або недостачу товару при інвентаризації, в тому числі з урахуванням норм природних втрат, допоможе цей матеріал.

зміст:

1. Аналіз результатів інвентаризації товарів
2. Надлишки при інвентаризації
3. Нестачі при інвентаризації
4. Недостача в межах норми природного убутку

Аналіз результатів інвентаризації товарів

Аналіз результатів інвентаризації товарів

За підсумками інвентаризації товарів на складі або в магазині можуть бути виявлені як недостача, так і надлишки. Обидва варіанти не несуть в собі вигод для вашого бізнесу і свідчать про те, що вам потрібно налагодити облік товарів і перевірити:

Якщо ж товарний облік у вас ведеться вручну, виявлення надлишків або нестач товару при інвентаризації - серйозний привід задуматися про автоматизацію. Хороша програма автоматизації проста в освоєнні і не вимагає більше 15 хвилин на впровадження. Однак вона допоможе звести до мінімуму вплив помилок і недбалості співробітників, а вам дозволить витрачати сили більш раціонально, не відволікаючись на перевірки. Але головне, при правильному підході автоматизація заощадить ваші гроші. Зокрема, вам більше не доведеться думати про недостачі та надлишки при інвентаризації.

Читайте також: Інвентаризація складу та магазину

Читайте також:   Інвентаризація складу та магазину

Надлишки при інвентаризації

Оприбуткування надлишків при інвентаризації ви можете довірити вашому бухгалтеру. Однак вам важливо знати, до яких наслідків вас очікують, якщо виявлені надлишки при інвентаризації вашого складу або магазину.

На відміну від випадку, коли в ході інвентаризації виявлено недостачу, ви не можете пред'явити фінансових претензій матеріально відповідальної особи. Однак за непорядок на складі, який призвів до фіксації надлишків за результатами інвентаризації, ви можете залучити співробітника до адміністративної відповідальності, тобто оголосити догану або депреміровать.

Здавалося б, надлишки - не брак, тому не варті переживань. Але виявлення надлишків має податкові наслідки. Вони розцінюються як надходження і обкладаються податком на прибуток. Фактично, це ваш же товар, а ніяка не прибуток, тому необхідність платити за нього двічі - постачальнику і державі - не може вас радувати.

Крім того, наявність надлишків може означати не тільки неправильний облік товарів, а й, на жаль, обман клієнтів вашими співробітниками. А якщо покупці відчують себе обдуреними, облікованими, обвішаними і так далі, це відіб'ється на вашій репутації і врешті-решт - на кількості ваших клієнтів і обсяги продажів.

А якщо покупці відчують себе обдуреними, облікованими, обвішаними і так далі, це відіб'ється на вашій репутації і врешті-решт - на кількості ваших клієнтів і обсяги продажів

Нестачі при інвентаризації

Перейдемо до іншої ситуації - в результаті інвентаризації виявлено недостачу. Ваш бухгалтер знає особливості оформлення недостачі за результатами інвентаризації, але вам потрібно знати, які податкові наслідки вас чекають і як відшкодувати збитки від недостачі.

Завдані нестачею збиток списується на винних осіб. Вартісне вираження товарів у разі виявлення недостачі, як і в випадку з надлишками, визначається за ринковою вартістю інвентаризувати товару на поточний момент. Якщо винних встановити не вдалося, доведеться звертатися в органи правопорядку і заводити справу. Інакше податкова відмовить вам в можливості списати ці втрати на фінансовий результат компанії. Якщо винуватці так і не знайдуться, справа буде призупинено, вас письмово повідомлять про це, і таке повідомлення буде підтверджуючим документом для визнання збитків.

Як правило, винними визнаються матеріально відповідальні , З якими укладено відповідний договір. Якщо працівник відмовляється відшкодувати втрати, можна довести справу до суду.

Припустимо, ви не хочете стягувати збитки з співробітників. В такому випадку майте на увазі, що у працівника виникає майнова вигода, тобто дохід. А на дохід треба нарахувати ПДФО, в іншому випадку ви поплатитеся за свою великодушність розглядами з податкової. Уточніть також питання зі страховими внесками на суми невідшкодованого збитку від недостачі. Наприклад, суди вважають, що така майнова вигода співробітника не пов'язана з його трудовими відносинами, тому ніяких внесків нараховувати не потрібно. Але ревізори можуть наполягати, що будь-який дохід, отриманий на роботі, обкладається страховими внесками. Загалом, найвигідніший і безпечний для вас варіант - недостачу стягнути.

Загалом, найвигідніший і безпечний для вас варіант - недостачу стягнути

Недостача в межах норми природного убутку

Єдина можливість виключити виявлені надлишки з бази по податку на прибуток виникає при пересортиці, тобто, якщо одночасно з надлишками виявлена ​​недостача товару на ту ж суму за той же період перевірки у того ж матеріально відповідальної особи. Однак і тут податкова інспекція може заперечити, так що проводите взаємозалік тільки в межах норм природних втрат.

Норми природного убутку за кожним видом товарів встановлюються профільним міністерством або відомством, а затверджуються урядом. Вони залежать від:

  • сезону (осінньо-зимового з 1 жовтня по 31 березня, або весняно-літнього, з 1 квітня по 30 вересня, відповідно);
  • клімату;
  • типу і місткості обладнання, в якому зберігається ваш товар.

Якщо для вашого товару немає затверджених норм природних втрат, не можна встановити свої норми і орієнтуватися на них за результатами інвентаризації. Доведеться вважати все недостачі і надлишки в стовідсотковому обсязі.

Недостачу в межах норм природних втрат можна врахувати при розрахунку податку на прибуток як матеріальні витрати. В іншому недостачу визнати не вдасться.

Питання з ПДВ - ще більш спірне. Податківці вважають, що ПДВ по товарах, віднесеним до недостачі, потрібно відновити. З іншого боку, перелік випадків відновлення ПДВ в Податковому кодексі закритий, і такій ситуації в ньому немає. Тому будь-яке ваше дію в цьому відношенні буде, на жаль, ризикованим.

Дивіться також:

Загальні правила проведення інвентаризації складу
Контроль залишків товару на складі
Документальне оформлення приймання товару