Реклама
Реклама
Реклама

Педагоги глибинки Комі познайомилися з новітніми методиками виховання дітей «БНК

У середній школі Усть-Кулом в понеділок пройшов семінар для викладачів з усього району. Про виховання в новому столітті вчителям розповіла доктор педагогічних наук, автор безлічі книг і посібників, професор Московського педагогічного державного університету Надія Щуркова. У середній школі Усть-Кулом в понеділок пройшов семінар для викладачів з усього району

Фото Валентини Захарової

У Комі Надія Щуркова не вперше - два роки тому вона провела семінар для педагогічної громадськості в Сиктивкарі. Тоді викладачі обговорювали способи захисту дітей від наркотиків.

Тоді викладачі обговорювали способи захисту дітей від наркотиків

На цей раз видатного фахівця з сучасного виховання дітей супроводжує член регіональної громадської організації «Земляцтво Комі» в Москві Дмитро Кропотін. Ініціатором освітніх зустрічей став член Ради Федерації, уродженець Усть-Куломського району Дмитро Шатохін. Семінари пройдуть також в Корткерос і столиці республіки.

Семінари пройдуть також в Корткерос і столиці республіки

Темою «уроку» для вчителів Надія Щуркова позначила виховання нового покоління в 21 столітті. Вже у вітальному слові до освітян Усть-Куломського району, які не залишили вільних місць в актовому залі школи, вона підкреслила: нинішні діти кардинально відрізняються від дітей століття минулого.

Вже у вітальному слові до освітян Усть-Куломського району, які не залишили вільних місць в актовому залі школи, вона підкреслила: нинішні діти кардинально відрізняються від дітей століття минулого

Сьогодні навіть найменші діти щодня споживають велику кількість інформації, вони уникають кордонів і рамок, мислять масштабами цілої планети. Звідси і необхідність новаційних підходів до виховання особистості.

Основне завдання викладача, вважає Надія Щуркова, допомогти дитині знайти своє призначення. У такому контексті варто забути про роботу над поведінкою, необхідно працювати над відносинами - в колективі, сім'ї, ставленням дитини до навколишнього світу в цілому.

- Ми повинні ніжно торкатися до особистості, щоб не задушити її. Замість вимог - дати дитині усвідомлений вибір власної ролі і поведінки, свободу внутрішнього «Я», - пояснює експерт з сучасного виховання.

Другу половину дня московські експерти присвятили зустрічі з працівниками додаткової освіти. Тим, хто займається організацією позашкільної діяльності дітей, Надія Щуркова порадила прибрати заборони.

- Є тільки два «не можна»: не можна не працювати і не можна зазіхати на іншу людину, - зазначила вона.

- Є тільки два «не можна»: не можна не працювати і не можна зазіхати на іншу людину, - зазначила вона

За словами професора, кожна дитина повинна розуміти, що Дозвільна діяльність - це теж робота, а педагог - пояснити своїм вихованцям, як і навіщо робити цю роботу на «відмінно», націлити на майбутні успіхи. У разі невдачі учня все одно його заохотити - схвалення і визнання стимулюють роботу.

У разі невдачі учня все одно його заохотити - схвалення і визнання стимулюють роботу

Також в ході жвавої бесіди прозвучало безліч прикладів і необхідних у щоденній роботі тез. Педагоги міркували про діяльність в школі і поза нею, про постановку цілей, створенні привабливою «картинки» для їх досягнення. Особливо характерні ситуації вчителя програли в особах.

Особливо характерні ситуації вчителя програли в особах

Для закріплення пройденого, Надія Щуркова, привезла власні книги. Видання покликані стати якщо не настільною книгою сучасного педагога, то вірним помічником у важких ситуаціях.