Реклама
Реклама
Реклама

Друга хвиля кризи вдарить по Росії після виборів, - експерти

У Вищій школі економіки заявили про те, що невизначеність, що зберігається в виробництві може обернутися другою хвилею кризи в Росії після 2018 року.

Незважаючи на оптимістичні прогнози щодо зростання обсягу виробництва і замовлень в Росії в червні 2016 року, проте, експерти не чекають зростання економіки в 2017 році. Рецесію змінить стагнація, вважають в Центрі макроекономічного аналізу і короткострокового прогнозування.

З урахуванням того, що в 2017 році російська економіка не зможе перейти до зростання, відповідно, рік буде застійним, вважають фахівці Центру. Кращим варіантом вважається зростання ВВП в 2017 році на 0,5%, гіршим - нульова динаміка (ні зростання, ні падіння). При цьому реальність оптимістичного або песимістичного варіанту залежить виключно від вартості нафти, причому не марки Brent, а Urals. Оптимістичний варіант передбачає 55 доларів за барель, песимістичний - 40 доларів в найближчі 3-4 роки. При оптимістичному варіанті інвестиції збільшаться на 2,3%, тоді як при песимістичному прогнозі зростання інвестицій буде близький до нуля, торгівля роздрібними товарами виросте на 1,4%, а в песимістичному прогнозі оборот збільшиться тільки на 0,7%, зарплата росіян при оптимістичному розкладі виросте на 2%, при песимістичному - лише на 1%.

Тим часом експерти Вищої школи економіки попереджають, що невизначеність, що зберігається може обернутися другою хвилею кризи після 2018 року. Вони відзначають, що спад економіки за підсумками першого півріччя склав 0,8% рік до року. За підсумками року спад складе 1%, так що зростання чекати не варто в 2017 році. При цьому в ВШЕ констатують відсутність чинників, які здатні стимулювати економічне зростання, зокрема, немає припливу інвестицій.

- Ми живемо в ситуації, коли не просто високі ризики, але немає сценарію, при якому ці ризики можна було б прорахувати, - зазначив експерт Центру розвитку ВШЕ Валерій Миронов, звертаючи увагу на те, що уряд протягом року не може розрахувати довгостроковий прогноз.

Якщо влада не може зробити це, то як це можуть зробити самі підприємства, задається питанням експерт. У зв'язку з тим, що Резервний фонд буде вичерпаний вже до кінця 2017 року, Росію чекає друга хвиля кризи в 2018-2019 році, упевнений експерт ВШЕ.

Раніше повідомлялося про те, що в червні 2016 року зріс обсяг виробництва і замовлень в обробній промисловості, досягнувши максимуму за 19 місяців. За даними ж аналітиків Зовнішекономбанку, у другому кварталі падіння ВВП виявилося найменшим за останні півтора року.