Реклама
Реклама
Реклама

Про позбавлення водійських прав за борг по аліментах

  1. Хто не потрапляє в поле дії даного закону
  2. Опис процедура, відповідальність при невиконанні норм закону

Перш позбавлення прав було мірою покарання лише при порушеннях ПДР, тому зараз так багато питань з приводу того, позбавляють чи водійських прав за несплату аліментів. Позбавляють. Дана практика використовується в ряді прогресивних країн, і показала себе досить ефективною. Тому безпрецедентний захід - позбавлення прав аліментників - була введена взимку цього року в Російській Федерації.

Стаття говорить, що якщо у громадянина є заборгованості по аліментах, і він є водієм транспортного засобу, то нововведення дозволяє судовим приставам у якості міри покарання, позбавляти громадянина водійського посвідчення. Особливість цього заходу в те, що позбавлення прав відбувається на невизначений термін - до момент повного погашення суми боргу.

Ще одна особливість - прирівнювання прав фізичних та юридичних осіб в питаннях аліментів. Якщо раніше юридичні особи наполягали на неможливості позбавлення підприємців керувати ТЗ, то цей закон визначив однаковий рівень відповідальності за невиплату аліментів.

Прийнятий закон визначає мінімальну цифру заборгованості в 10 000 рублів як підставу для позбавлення прав. Також істотний вплив на процес надають поважні причини, за якими відбулося невиконання зобов'язань (хвороба, відсутність боржника в країні та інше).

Така обмежувальний захід не застосовується, якщо суд призначив період добровільного виконання і громадянин виплатив борг. В іншому випадку вилучення прав має місце бути. Виняток становлять особливі обставини життєдіяльності боржника, пов'язані з водінням.

Повернення посвідчення здійснюється після виконання вимог виконавчих документів. Видача відбувається в тому ж органі влади, де відбувалося вилучення. Боржник надає квитанції або виписки з банку. Копії цих документів додаються до спільної справи, виноситься постанова (не пізніше наступного дня) і відправляється всім сторонам справи.

Хто не потрапляє в поле дії даного закону

За несплату аліментів позбавляють водійських прав не всіх громадян. Деякі категорії або особи з певними життєвими обставинами, чиї інтереси сильно постраждають через такої міри покарання, захищені законом. Неможливо тимчасово позбавити прав (навіть при наявності заборгованості по аліментах) таких громадян:

  1. Особи, чия професійна діяльність безпосередньо пов'язана з керування транспортними засобами. Через позбавлення прав водій втрачає свій основний дохід. Таке покарання є надмірним і неприпустимим. Навіть плата за правопорушення не повинна впливати на життя громадянина, його сім'ї, позбавляти їх предметів першої необхідності за рахунок позбавлення роботи.
  2. Сума боргу не перевищує 10 000 рублів. Такий борг реально погасити в короткі терміни, а сума не виступає серйозним порушенням. Заборгованість могла бути наслідком певних обставин, і при повідомленні боржника, він сумлінно його погасить.
  3. Транспортний засіб використовується для потреб інваліда. Враховується як інвалідність водія, так і обмежені можливості когось із членів його сім'ї.
  4. Боржник і його сім'я проживає в місцевості з обмеженим транспортним забезпеченням. Транспортний засіб виступає єдиним шляхом зв'язку з точками їх життєдіяльності (дитячий сад, школа, робота, ринки та інше). Виняток застосовується до сільської місцевості без інфраструктури.
  5. Боржник в судовому порядку отримав відстрочку або розстрочку для погашення заборгованості.

Опис процедура, відповідальність при невиконанні норм закону

Нововведення цього року розширили список заходів покарань за несплату аліментів. Позбавлення водійських прав раніше не застосовувалося в подібних ситуаціях. Тепер же цей захід входить до повноважень судових приставів. Судовий пристав з власної ініціативи або після звернення особи, яка претендує на аліменти, має право позбавити громадянина права керувати ТЗ за борги.

Про позбавлення прав

Прочитати детальніше про процедуру позбавлення водійського посвідчення як про міру покарання можна в цій статті .

процедура:

  1. Винести подібне рішення має право судовий пристав на підставі виконавчого листа за борг по аліментах. Позбавлення водійських прав починається зі складання документа (рішення) в якому вказують причину таке покарання, дані водійського посвідчення боржника. Рішення затверджується старшим приставом або заступником.
  2. Боржнику надсилається повідомлення про ініціювання обмежувальних заходів. Йому надається можливість добровільно погасити заборгованість (5 днів). Такий же документ відправляється аліментополучателя і в органи державної влади, які забезпечують нагляд за виконанням рішення (ГИБДД).
  3. Посвідчення водія належить здати співробітникові ФССП протягом 5 днів з моменту отримання повідомлення (якщо борг не був погашений в цей період). При вилученні прав складається акт. Посвідчення підлягає зберіганню до момент повної виплати боргу. Ухилення від здачі водійського посвідчення загрожує боржнику обов'язковими роботами (до 50 днів) або позбавленням прав (на рік) навіть після сплати заборгованості.
  4. Процедура зобов'язує пристава пояснити боржникові все наслідки ігнорування вимог, в зрозумілій формі донести йому про процедуру виконання рішення і його оскарження, встановити терміни отримання документа назад.
  5. Якщо боржник не згоден з будь-якими заходами або ігнорує законодавчі норми, на нього заводиться протокол про адміністративне правопорушення.
  6. Здійснити оплату боргу дозволяється в будь-який момент. Після виплати всієї суми судовий пристав зобов'язаний повернути громадянину посвідчення водія. Для цього громадянин подає відповідну заяву. Процес передачі документа підтверджується актом.

Зміни торкнулися і КоАП РФ. За керування транспортним засобом без водійського посвідчення накладатимуться штрафи, арешти і обов'язкові роботи в Жорсткість вигляді. Невиконання норми про позбавлення прав тягне за собою штрафи (1000-2500 рублів, для посадових осіб 10-20 тисяч, для юридичних осіб 30-100).

Хочете отримати більше інформації? Задавайте питання в коментарях

Хочете отримати більше інформації?