Реклама
Реклама
Реклама

У Пирогово під Києвом після 40-річного простою знову закрутилися колеса водяного млина XIX століття

Її запустили до народного свята Маковея, який буде відзначатиметься 14 серпня

У четвер, 14 серпня, українці відзначають стародавнє народне свято Маковея , Яке в церковному календарі називається днем ​​семи мучеників Маккавеїв. Саме з цього дня почнеться двотижневий піст, який в народі називають «Спасівка». За давньою традицією, корені якої сягають ще в язичництво, в цей день в церквах святять воду, квіти і мак.

Саме напередодні церковного свята в Національному музеї народної архітектури та побуту України, більш відомому як Пирогово, закрутилися колеса старовинної водяного млина. Більше 40 років вона простояла без руху і ось зараз переживає своє друге народження. А побудована млин була ще 80-х роках XIX століття Михайлом Пірч, неподалік від села Пилипець Міжгірського району Закарпатської області. Господар молов зерно для всієї округи, нікому не відмовляв, брав не дорого, на те і жив. Потім млин перейшла до його сина Федора.

У важкі часи - спочатку війна, потім колективізація - все рідше стали крутитися водяні колеса, а в 60-х роках ХХ століття і зовсім зупинилися. Застигли жорна, і млин довгі роки стояла порожньою. Так би і згнила, якби вчені не перевезли її по колоди під Київ, до Національного музею народної архітектури та побуту України. Встановили водяний млин на почесному місці, у церкві. А ось запускати не стали, залишивши просто як пам'ятник народної архітектури та побуту Закарпаття. У важкі часи - спочатку війна, потім колективізація - все рідше стали крутитися водяні колеса, а в 60-х роках ХХ століття і зовсім зупинилися

Але в нинішньому році млин отримала друге життя, завдяки молодим і креативним фахівцям відділу розвитку музею - Дмитру Олійнику і Сергію Вишнюк. Спонсором реконструкції виступила компанія «Миронівський хлібопродукт». В результаті був відремонтований механізм, встановлені нові колеса і жорна, підведена вода. І тепер кожні вихідні відвідувачі музею можуть побачити, як наші предки використовували сили природи для своїх потреб.

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter