Реклама
Реклама
Реклама

Особливості та способи монтажу водяної системи опалення ленінградка

  1. Ленинградка: система опалення приватного будинку, особливості схеми і сфера застосування
  2. Однотрубна система опалення
  3. Монтаж горизонтальної схеми однотрубної системи
  4. Особливості установки вертикальної системи
  5. Переваги та недоліки однотрубною ленінградки
  6. особливості монтажу

Для власників індивідуального житла питання обігріву будинку є найбільш важливим Для власників індивідуального житла питання обігріву будинку є найбільш важливим.

Правильно обраний спосіб опалення дає можливість не тільки ефективно обігрівати житло, з урахуванням всіх індивідуальних особливостей архітектурних елементів і внутрішньої будови будівлі, а також дозволить значно економити кошти, що витрачаються на обігрів.

Система обігріву житла ленінградка - це одна з найбільш поширених систем водяного опалення , Яка дозволяє самостійно обігрівати, а також обслуговувати своє житло, що надасть можливість господареві отримати незалежність від центральної системи опалення.

Змонтувавши систему опалення за схемою ленінградка на стадії проектування, в майбутньому Ви забезпечите собі реальну можливість самостійно встановлювати оптимальну температуру, підбирати бажані зони обігріву в будинку.

Ленинградка: система опалення приватного будинку, особливості схеми і сфера застосування

Ленинградка - це однотрубна система індивідуального опалення будинку, в основу якої закладено принцип розведення магістралі, на якій послідовно розташовуються прилади опалення.

Функцію теплоносія виконує або підігріта вода, або антифриз . Ленинградка може монтуватися як по вертикальній, так і за горизонтальною схемою магістралі, по верхній або по нижній розводці.

C вибором слід визначитися ще на стадії проектування будівлі і закласти схему в проект.

Як правило, дана система ленінградка опалення використовується в індивідуальному житло, окремо розташованих будинках, що не перевищують висоту двоповерхового будинку.

При великому бажанні, незначних навичках і наявності необхідних матеріалів монтаж можна провести самостійно.

Однотрубна система опалення

Однотрубна система опалення типу "Ленинградка" має досить просту схему пристрою. Від нагрівального котла прокладається лінія подачі, до якої, послідовно, підключається необхідне число радіаторів.

Після проходження крізь все опалювальні елементи, труба обігріву повертається назад до котла. Таким чином, дана схема дозволяє теплоносія циркулювати по замкнутому колу, по контуру.

Циркуляція теплоносія може бути як примусовою, так і природною. Крім цього, схема може являти собою систему опалення закритого або відкритого типу, це буде залежати від обраного Вами джерела теплоносія.

На сьогоднішній день однотрубна схема ленінградки може монтуватися з урахуванням вимог сучасного будівництва щодо приватного житла. За Вашим бажанням стандартна схема може бути доповнена радіаторними регуляторами, кульовими клапанами, клапанами - термостатами, а також вентилями для балансування.

Встановивши дані доповнення, можна якісно поліпшити систему опалення, зробивши її більш зручною для здійснення контролю над температурним режимом:

  • По-перше, Ви зможете зменшити температуру в тих приміщеннях, які використовуються вкрай рідко, або не використовуються зовсім, при цьому завжди рекомендується залишати мінімальне значення, для підтримки приміщення в належному стані, або навпаки, підвищити температуру в приміщенні дитячої кімнати;
  • По-друге, вдосконалена система дозволить знижувати температуру в окремому опалювальному приладі, не зачіпаючи і не знижуючи температурний режим наступного, що йде за ним.

Крім цього, в однотрубну систему ленінградки рекомендується включити схему кранів на байпасах на підключенні радіаторів опалення.

Це дасть можливість проводити ремонт або заміну кожного опалювального приладу незалежно від інших і без необхідності відключення всієї системи.

Дізнайтеся в чому відмінність   системи опалення з природною циркуляцією   від інших видів Дізнайтеся в чому відмінність системи опалення з природною циркуляцією від інших видів

тут ви дізнаєтеся яку систему опалення застосувати для опалення теплиці

Монтаж горизонтальної схеми однотрубної системи

Встановити горизонтальну систему опалення Ленинградка досить просто, проте вона має свої особливості, які слід враховувати при плануванні приватного будинку:

Магістраль обов'язково повинна встановлюватися в площину статі.

При горизонтальній схемі монтажу система закладаються або в конструкцію підлоги, або ж укладається поверх неї.

У першому варіанті необхідно потурбуватись про надійної теплоізоляції конструкції, в іншому випадку Вам не уникнути значної тепловіддачі.

При установці опалення в підлогу, покриття для підлоги монтується безпосередньо під Ленінградку. При установці однотрубної системи опалення на підлогу, схема монтажу може перероблятися в ході будівництва.

Подає магістраль встановлюється під кутом таким чином, щоб створити необхідний ухил у напрямку руху теплоносія.

Опалювальні радіатори повинні бути встановлені на одному рівні.

Перед початком опалювального сезону повітряні бульбашки видаляються з системи за допомогою кранів Маєвського , Які встановлюються на кожному радіаторі.

Особливості установки вертикальної системи

Вертикальна схема підключення системи ленінградка, як правило, з примусовою циркуляцією теплоносія.

Дана схема має свої переваги: всі радіатори нагріваються швидше, навіть при наявності труб малого діаметру в прямому та зворотному магістралях, однак дана схема вимагає наявності циркулярного насоса.

Якщо ж насос не був передбачений, циркуляція теплоносія здійснюється самопливом, без використання електрики. Це говорить про те, що вода або антифриз переміщаються завдяки законам фізики: змінена щільність рідини або води при нагріванні, або охолодженні, провокує переміщення мас.

Самотечная система вимагає установки труб великого діаметра і монтажу магістралі під відповідним ухилом.

Подібна система опалення не завжди органічно вписується в інтер'єр приміщення, а також може виникнути небезпека не дотягнути магістраль до точки призначення.

При вертикальній безнасосной системі довжина ленінградки не може перевищувати 30 м.

У вертикальній системі також передбачені байпаси, що дозволяють проводити демонтажні роботи окремих елементів без відключення всієї системи.

Переваги та недоліки однотрубною ленінградки

Кожна система опалення має свої плюси і мінуси, ленінградка не виняток.

Переваги системи:

  • Економічність - дозволяє економити кошти, як при монтажі, так і в ході експлуатації
  • Доступність - матеріали для установки: поліпропіленові труби , Котли, розширювальні баки, можна придбати в будь-якому будівельному магазині, що спеціалізується на опалювальних приладах і системах
  • Невигадливість в ремонті, за умови наявності байпасів на кожному радіаторі

Недоліки, легко нівелювати, при грамотному складанні схеми монтажу:

  • Кілька останніх радіаторів повинні мати більшу кількість секцій, це необхідно для того, щоб вирівняти тепловіддачу всіх опалювальних приладів
  • При горизонтальній системі практично неможливо встановити теплі підлоги і рушникосушки
  • Однотрубна система ленінградка вимагає збільшення тиску теплоносія

Монтаж системи здійснити вкрай складно, якщо використовувати металеві труби.

Почитайте як правильно зробити   розрахунок радіаторів опалення Почитайте як правильно зробити розрахунок радіаторів опалення . Стаття допоможе вам уникнути помилок при побудові системи опалення.

За адресою: https://obogreem.net/otoplenie-zdanij/sistema-otopleniya-zdanij/odnotrubnaya-sistema-otopleniya-chastnogo-doma.html ви дізнаєтеся де застосовують однотрубну систему опалення

особливості монтажу

Трубопровід прокладається строго по периметру будівлі і замикається на котлі. Недалеко від котла необхідно зробити врізку - до основної лінії магістралі приварюється додаткова вертикальна труба, у верхній точці якої встановлюють розширювальний бак.

Цей бак необхідний для того, щоб створити в системі оптимальний тиск води або антифризу.

Радіатори встановлюють завдяки врізки в магістральну трубу. Існує два способи приєднання: нижнє прохідне підключення до нижніх патрубків агрегату, або повнопрохідними - по діагоналі.

Робота однотрубної системи ленінградка заснована на різниці щільності теплоносія. Потрапила в радіатор теплоносій прагне зайняти верхню точку, тим самим витісняючи остигнула воду.

Безперервність циркуляції теплоносія можлива завдяки процесам, що відбуваються охолодження і одночасного нагріву в системі опалення.

Ленинградка - це система опалення, яка допомагає вирішити проблему незалежного регулювання віддачі тепла для кожної окремої батареї в однотрубної системі.

Відео: система опалення Ленинградка