Реклама
Реклама
Реклама

Опалення приватного будинку ленінградкою своїми руками: схеми і розрахунок

  1. Особливості системи опалення Ленинградка
  2. Види розводки труб в опаленні Ленинградка
  3. Відкрите опалення Ленинградка
  4. Закрите опалення Ленинградка
  5. Поради по установці опалення Ленинградка

Для організації теплопостачання будинку з невеликою площею можна розглядати різні варіанти. Одним з них є установка опалення по схемі Ленинградка. Її особливість полягає в простоті монтажу і мінімально наборі необхідних матеріалів. Але для цього потрібно знати специфіку опалення приватного будинку ленінградкою своїми руками: схеми і розрахунок необхідних параметрів.

Особливості системи опалення Ленинградка

Свою назву ця система отримала завдяки місту, де була вперше застосована. Її розробка була обумовлена ​​необхідністю створення нескладного і дешевого теплопостачання. Саме через цих якостей домашнє опалення Ленинградка втратила своєї актуальності і до цього дня.

Саме через цих якостей домашнє опалення Ленинградка втратила своєї актуальності і до цього дня

опалення Ленинградка

Фактично це приклад класичної однотрубної системи теплопостачання. Теплоносій рухається від котла по одній магістралі, до якої послідовно підключені радіатори. Відсутність зворотного труби дозволяє виконувати монтаж системи опалення Ленинградка в кімнатах з невеликою площею. Цей факт робить систему більш ніж привабливою для заміських будинків і дач. Але перед вибором подібної схеми теплопостачання необхідно проаналізувати її «плюси» і «мінуси».

Розводка опалення в Ленінградці має один суттєвий недолік - зниження температури гарячої води в міру її просування. Це пов'язано з тим, що відбувається тепловіддача при послідовному проходженні через радіатори. Тобто опалення ленінградкою в приватному будинку своїми руками в будь-якому випадку буде мати нерівномірний теплове розподіл. Чим далі знаходяться радіатори від котла опалення - тим нижче їх температура.

Крім цього фактора слід зазначити такі особливості, якими володіє парове опалення Ленинградка:

  • Скрутно розширення зони дії теплопостачання. Для цього необхідно збільшити тривалість замкнутого контуру опалення. Фактично доведеться на тривалий час повністю залишити роботу. Інакше однотрубна система опалення Ленинградка не може бути модернізована;
  • Регулювання ступеня нагрівання радіаторів. У двотрубних системах ця проблема вирішувалася установкою терморегулятора. Правильне підключення радіаторів опалення в Ленінградці має передбачати установку байпасів. Тільки з їх допомогою можна зменшувати або збільшувати приплив теплоносія в батарею без зниження параметрів всієї системи;
  • Низька ступінь ремонтопридатності. При виході з ладу ділянки труби або радіатора їх заміну або ремонт можна буде здійснити лише після повного відключення теплопостачання. Класична схема водяного опалення ленінградкою не передбачає часткового обмеження потоку гарячої води на певних ділянках.

Але всі ці недоліки нівелює головна перевага, завдяки якому система опалення Ленинградка для двоповерхового будинку залишається досі популярної - низька собівартість. У сукупності з простотою монтажу вона є, мабуть, єдиним варіантом бюджетного теплопостачання будинку. Але для його реалізації потрібно ретельно вивчити можливі варіанти облаштування. Схема однотрубної системи опалення Ленинградка не одна - завжди можна підібрати найоптимальнішу.

Багато відгуки про опалення Ленинградка вказують на можливу модернізацію системи в двотрубну. Для цього достатньо провести зворотний магістраль і підключити до неї радіатори.

Види розводки труб в опаленні Ленинградка

Правильне складання схеми домашнього опалення Ленинградка починається з вибору розводки трубопроводів. Це безпосередньо залежить від вихідних параметрів системи, її типу і способу циркуляції теплоносія.

Це безпосередньо залежить від вихідних параметрів системи, її типу і способу циркуляції теплоносія

Схема з вертикальною розводкою труб

Перш за все визначається загальна площа теплопостачання і поверховість будівлі. Розведення магістралей в однотрубної системі опалення Ленинградка повинна вирішувати єдине завдання - забезпечення доставки теплоносія до радіаторів. Вони ж в свою чергу забезпечують приміщення теплом.

Для вирішення цієї проблеми необхідно, щоб рівень охолодження гарячої води був мінімальний. Саме тому необхідно враховувати не тільки загальну площу будинку, але і його поверховість.

Вибір монтажу системи опалення Ленинградка може бути зроблений з наступних варіантів:

  • Вертикальна розводка труб. Ця схема може бути застосована для двоповерхових будинків. Фактично в будівлі буде кілька стояків, які підключаться до загальної трубі, що знаходиться в найвищій точок системи. Установка подібного опалення ленінградкою в приватному будинку своїми руками трудомістка, так як необхідно провести труби через міжповерхове перекриття;
  • Горизонтальна розводка труб. Для монтажу за цією схемою водяного опалення ленінградкою буде потрібно значно менше зусиль. Але відсутність вертикального розгінного стояка позначається на швидкості руху теплоносія. Тому найчастіше зустрічається система опалення Ленинградка з насосом.

Ще однією перевагою горизонтальної розводки опалення в Ленінградці є можливість прихованого монтажу магістралей в підлозі. У вертикальній схемі таке практично неможливо, так як доведеться робити штроби на несучій стіні будинку, що є грубим порушенням норм.

Діаметр труб не залежить від обраної схеми їх розведення. Визначальним показником є ​​вид опалення - з примусовою або природною циркуляцією.

Відкрите опалення Ленинградка

Спочатку схеми однотрубної системи опалення Ленинградка розроблялися для відкритого типу теплопостачання з природною циркуляцією. Такий підхід дозволяє зробити повністю незалежну систему теплопостачання без обов'язкового підключення до електромережі. Винятком може бути тільки застосовуваний котел.

гравітаційного опалення

Ленинградка "title =" Схема гравітаційного опалення Ленинградка "> Ленинградка title = Схема гравітаційного опалення Ленинградка >

Схема гравітаційного опалення Ленинградка

Для цієї схеми парового опалення Ленинградка властива висока інерційність. Рух теплоносія по трубах безпосередньо залежить від ступеня його температурного розширення. В основному цей процес проходить в розгінному вертикальному стоці, який підключається відразу після котла. Ця обставина обумовлює застосування вертикальної розводки трубопроводів для гравітаційної системи опалення Ленинградка для двоповерхового будинку.

Важливим моментом є правильний підбір труб і матеріалу їх виготовлення. Розрахунок системи опалення Ленинградка своїми руками рекомендується робити за стандартною схемою. Спочатку визначаються теплові втрати будівлі, потім підбирається котел з відповідною потужністю. Для мінімізації гідравлічних втрат, які істотно позначаться на швидкості руху теплоносія, слід розрахувати систему опалення Ленинградка своїми руками за допомогою спеціальних програм.

Але крім цього приділяється увага таким аспектам організації однотрубного опалення відкритого типу з природною циркуляцією:

  • Висота розгінного стояка. Вона повинна становити не менше 2,2 м. Ця проблема не істотна для установки системи теплопостачання Ленинградка для двоповерхового будинку;
  • Діаметр труб. Для опалення з природною циркуляцією найкраще застосовувати труби великого діаметра - від 32 до 40 мм. Також рекомендується монтаж полімерних магістралей через їх гладкої внутрішньої поверхні;
  • Максимальна довжина трубопроводів. Вона може складати не більше 30 м. В іншому випадку навіть при ідеальному підключенні радіаторів опалення в Ленінградці істотно знизиться швидкість руху гарячої води і станеться теплова розбалансування системи;
  • Вимоги до установки котла. Для правильної роботи теплопостачання котел повинен перебувати нижче рівня радіаторів. Це необхідно для створення належного показника тиску охололого теплоносія з більшою питомою щільністю на гарячий. В результаті покращиться природна циркуляція води.

Якщо ж по ряду причин реалізувати подібну схему водяного теплопостачання ленінградкою буде проблематично - можна додати в систему циркуляційний насос. Це дозволить не робити необхідний ухил труб, забезпечить нормальну швидкість руху гарячої води і стабілізує тепловий розподіл.

Розширювальний бак в системі опалення Ленинградка з насосом повинен перебувати в найвищій точці. Крім функції компенсації теплового розширення води з його допомогою можна контролювати рівень теплоносія, а також виконувати заливку системи.

Закрите опалення Ленинградка

Для установки домашнього теплопостачання Ленинградка в одноповерховому будинку або квартирі найкраще застосовувати схеми закритого опалення. Вони відрізняються від гравітаційної обов'язковим встановленням циркуляційного насоса. Але крім цього фактора є й інші відмінні риси.

Але крім цього фактора є й інші відмінні риси

Схема закритого опалення Ленинградка

Головною перевагою закритої розводки теплопостачання Ленинградка є відсутність розгінного стояка. Це дає можливість встановлювати горизонтальні магістралі без урахування їх нахилу. Дана методика дозволяє поліпшити циркуляцію води в системі, підвищити її надійність і показник ККД. Крім цих факторів у відгуках про опалення Ленинградка відзначається менша витрата трубопроводів. Це істотно позначається на собівартості всього проекту.

Принцип роботи закритою схеми водяного теплопостачання ленінградкою відрізняється від відкритої. У ній на швидкість руху теплоносія практично не впливає його температурне розширення. Належний рівень циркуляції забезпечує насос. Фахівці рекомендують звернути увагу на такі особливості системи теплопостачання Ленинградка з насосом:

  • Підвищення швидкості нагрівання повітря в приміщенні. Це пов'язано з тим, що тепла вода починає свою циркуляцію по трубах ще до досягнення найвищої температури. Таким чином зменшується інерційність роботи системи;
  • Підвищена надійність. Відсутність прямого контакту води з повітрям знижує відсоток вмісту в теплоносії кисню. Це сприятливо впливає на надійність і час безремонтної роботи металевих компонентів системи;
  • Можливість установки труб невеликого діаметра. Для монтажу теплопостачання ленінградкою в приватному будинку своїми руками застосовують труби діаметром від 16 до 30 мм. Це практично не позначається на швидкості теплоносія і гідравлічних втратах;
  • Можливість прихованого монтажу трубопроводів. Для цього не потрібно робити монтажні канавки в стінах - досить прокласти магістралі під підлогою. Але при цьому необхідно передбачити підключення радіаторів до опалення до Ленінградці. Крім цього для контролю роботи системи роблять ревізійні люки в місцях розгалуження трубопроводів.

Для комплектації однотрубної системи теплопостачання Ленинградка закритого тип необхідний розширювальний бак, група безпеки і прилади контролю тиску і температури.

У схемі однотрубної системи теплопостачання Ленинградка передбачається установка байпасів на радіатори опалення. Вони необхідні для регулювання тепловіддачі батарей, а також дозволять відремонтувати або замінити цей елемент без зупинки всієї системи.

Поради по установці опалення Ленинградка

Схема монтажу системи опалення Ленинградка безпосередньо залежить від обраного типу і комплектуючих. Найбільш складною вважається установка гравітаційного теплопостачання відкритого типу. Для нього необхідно виконати ряд обов'язкових умов.

Для нього необхідно виконати ряд обов'язкових умов

Обв'язка радіаторів в опаленні Ленинградка

Перш за все складається точний план розташування всіх приладів. На ньому ж відзначаються параметри комплектуючих - розміри, способи монтажу і т.д.

Попередньо розраховуються всі характеристики системи опалення Ленинградка - температурний режим роботи, швидкість руху теплоносія.

Ці дані є визначальними при складанні схеми теплопостачання. Тільки після цього попереднього етапу можна приступати до монтажу.

Під час установки слід особливу увагу приділити таким нюансам:

  • Обов'язковий ухил трубопроводів. Він виконується від розгінного стояка в сторону радіаторів і від останньої батареї до котла. Рівень ухилу труб повинен складати 1 см на кожен метр;
  • Монтаж розширювального бака. Він розташовується у верхній точці системи, після розгінного стояка. Його обсяг для котла потужністю 24 кВт має становити 15 л;
  • Установка трубопроводів в двоповерховому будинку. Для дотримання заходів безпеки при проходженні магістралі через міжповерхові перекриття потрібно додатково встановити гільзи. Вони захистять стіни і стелю від прямого контакту з гарячою трубою;
  • Монтаж байпаса в обв'язки радіаторів. Їх переваги були докладно описані вище. Цей простий елемент дозволить підвищити надійність і комфорт експлуатації системи опалення Ленинградка.

Під час складання опалювальної схеми розводки трубопроводів рекомендується уникати різкого перепаду висоти. Це може привести до збільшення гідравлічного опору, а також стане причиною появи повітряних пробок.

Для наочного ознайомлення з системою опалення Ленинградка рекомендується подивитися зміст наступного відеоматеріалу: