Реклама
Реклама
Реклама

Що таке артезіанська свердловина

Артезіанська свердловина - це свердловина, яка подає артезіанську воду Артезіанська свердловина - це свердловина, яка подає артезіанську воду. Артезіанські води (від назв. Франц. Провінції Артуа, де ці води здавна використовувалися) - підземні води, укладені між водотривкими шарами у водоносних пластах гірських порід і знаходяться під гідравлічним тиском.

Залягають головним чином в доантропогенних відкладеннях, в межах великих геологічних структур, утворюючи артезіанські басейни. Якщо пробурити свердловину, яка досягне водоносного пласта, вода самопливом підніметься на поверхню і навіть може почати виливатися фонтаном. Лише відносно мала частка такої води виходить на поверхню у вигляді тихих ключів, гірських потічків або бурхливих пароводяних фонтанів - гейзерів. Основні ж маси її тисячоліттями накопичуються в невидимих ​​комор, стиснуті між водотривкими шарами, поки не відкриється де-небудь вільний вихід або не випустить їх на простір зухвале втручання людини. Верхня межа підземних вод проходить на різних глибинах - від кількох метрів до кількох десятків і сотень метрів. Як правило, в підземних водах дуже слабко представлені мікроорганізми, а вміст хвороботворних бактерій практично виключено. Підземні води використовуються в першу чергу для питних цілей, тому що, як правило, вони не вимагають спеціального очищення, а в ряді випадків і знезараження. Крім того, артезіанська вода вільна від радіонуклідів, нітратів і нітритів, інших шкідливих сполук, що робить її особливо цінною для людини. В Україні артезіанські води залягають в декількох артезіанських басейнах: Дніпровсько-Донецькому, Волино-Подільському, Причорноморському. Артезіанська вода є у всіх місцях Києва і області, це одна з переваг артезіанської свердловини - вода 99% буде.

Використовувати артезіанську свердловину в якості джерела води - на сьогодні це найпопулярніший, надійний і престижний спосіб реалізації автономного водопостачання в заміському будинку.

Свердловини бурять пересувними буровими установками на базі вантажних автомобілів ЗІЛ, КАМАЗ або МАЗ.
У деяких випадках буріння можна виконати мобільними буровими установками. Буріння артезіанської свердловини, як правило, здійснюється шарошечні долотами різного діаметру. Основна перевага артезіанської свердловини - це її високий дебіт (Водовіддача).

Артезіанські свердловини можна використовувати для водопостачання цілих селищ міського типу, тому дуже часто сусіди замовляють буріння свердловини для використання кількома будинками, тобто одну свердловину на два або кілька будинків. Якщо у вашому заміському будинку проживає 4-6 чоловік або якщо у Вас є басейн або фонтани, то без артезіанської свердловини Вам просто не обійтися. Якщо свердловину Вам бурили професіонали, то термін її служби дуже великий, в середньому така свердловина служить від 30 років. Багато що будеть залежати від грунту, в якому вона знаходиться, від умов експлуатації та від якості буріння, від якості збірки свердловини, облаштування свердловини.

Отримати консультацію з питань буріння, облаштування та ремонту артезіанської свердловини на воду Ви можете:

Даний текстовий матеріал відноситься до розділу " Буріння свердловин "