Реклама
Реклама
Реклама

Стадії проектування інженерних мереж. Проекти внутрішніх і зовнішніх комунікацій.

  1. Розробка проекту для внутрішніх і зовнішніх мереж

Інженерні мережі - це сукупність всіх комунікацій, призначення яких полягає в забезпеченні комфортних умов життєдіяльності людини, тривалої і безаварійної експлуатації об'єктів, а також підтримці заданих умов роботи технологічних установок і обладнання. До інженерних мереж відносяться: водозабезпечення, електропостачання, опалення, каналізація, вентиляція та газопостачання.

Розробка проекту для будівництва інженерних мереж починається після отримання необхідних даних:

  • техумов на підключення до централізованих мереж;
  • ситуаційного плану ділянки з позначенням траси проходження вуличних систем;
  • поверхового плану будинку, в якому вказано розташування сантехнічних обладнання та пристроїв, які плануються підключити до централізованих мереж;
  • висновку про інженерно-геологічну будову грунту і топографічного плану ділянки.

Проектування інженерних мереж полягає в розробці проекту і кошторису. Проектно-технічна документація складається з комплексних схем, математичних розрахунків і техніко-економічного обґрунтування робіт.

Загальний процес складання проекту складається з трьох етапів:

  • розробки загальної ідеї проекту, при цьому розглядаються основні технічні рішення і способи їх реалізації, а також при необхідності вносяться попередні коригування;
  • підготовки до проведення тендерної кампанії, що включає в себе складання специфікації і документів, що містять важливі проектно-технічні рішення, на підставі яких проводиться відбір будівельно-монтажних організацій;
  • етапу розробки проекту, який складається з описової та графічної частини, специфікації на обладнання та матеріали.

Проектування необхідно виконувати, дотримуючись державні стандарти і правила.

Розробка проекту для внутрішніх і зовнішніх мереж

Внутрішні комунікації споруди включають в себе систему опалення, припливно-витяжної вентиляції, кондиціонування, пожежної сигналізації і пожежогасіння, електричні, водопровідні, каналізаційні мережі.

Проектування внутрішніх і зовнішніх комунікацій і інженерних мереж починають зі складання проектної документації на систему опалення, вентиляції та водозабезпечення, а закінчують складанням проекту на електрифікацію. До проектування в цьому випадку також відносять телефонізацію об'єкта і прокладку телевізійних і локально-обчислювальних кабельних ліній.

Роботи над проектуванням зовнішніх мереж виробляють після закінчення робіт над проектом внутрішніх мереж. Вони включають в себе діяльність по прокладці теплових комунікацій, мереж електрифікації, водопостачання, каналізації, зв'язку та газифікації. При проектуванні необхідно враховувати характеристику грунту, розташування будівлі та наявних інженерних мереж. Послідовність виробництва проектних робіт визначається індивідуально і залежить від взаємозв'язку між зовнішніми і внутрішніми мережами об'єкта.

Переглядів: 432