Реклама
Реклама
Реклама

Скільки коштують вам знижки клієнтам? Давайте рахувати

  1. Як знижки знижують прибуток
  2. Розрахунок вигідності угоди

Часто в практиці можна зіткнутися з таким прикладом: клієнти пропонують збільшити обсяг замовлення на 10%, при цьому просять знижку 10%. Чи вигідно це компанії?

Або така ситуація. Менеджер з продажу протягом місяця надає клієнтам знижку в розмірі 7%, завдяки чому отримує зростання продажів на 20% більше, ніж в попередньому місяці. Чи вигідно це компанії?

Зустрічається також подібна ситуація: менеджери пропонують знизити на продукцію N ціну на 15%, щоб зрівнятися з пропозицією конкурентів. На скільки повинні вирости продажу продукції N, щоб можна було сказати, що подібне зниження було вигідно компанії?

Розберемо ці випадки, розглядаючи їх виключно з точки зору того, який прибуток компанія втрачає або отримує конкретно в цих ситуаціях, не торкаючись наступних перспектив і наслідків. Тобто ми не будемо дивитися на зниження цін як на якусь довгострокову інвестицію в розвиток клієнтської бази. Повторюся, визначимо вплив на прибуток цих заходів «тут і зараз».

Як знижки знижують прибуток

Щоб визначити, як вплинуло зниження цін на прибуток компанії , Нам досить знати всього два показники: поточну товарну націнку і розмір знижки. Подивіться на наведену нижче таблицю 1. Вона дає відповідь на питання - на скільки потрібно збільшити продажі клієнтові, якому ви надали знижку, щоб отримати такий же прибуток, яку ви мали до цього.

Таблиця 1. Необхідний приріст продажів вказано у відсотках на перетині націнки і знижки

  • Ситуація перша. Клієнт пропонує збільшити обсяг замовлення на 10%, при цьому просить знижку 10%. Чи вигідно це компанії? Відповідь на це питання (повторюся, тільки з точки зору прибутковості угоди, а не перспектив) завжди буде - немає. Тільки якщо ваша націнка не дорівнює нескінченності, знижка в 10% завжди буде відбирати у вас більше прибутку, ніж збільшення продажів на 10%. Припустимо, ваша націнка 30% (див. Таблицю 1). Якщо клієнт отримає від вас знижку 10%, то вам буде потрібно збільшити продажі на 76%, щоб ви отримали ту ж прибуток, як якщо б не надавали знижку.
  • Ситуація друга. Менеджер з продажу надає клієнтам знижки в розмірі 7%, завдяки чому отримує приріст продажів на 20%. Чи вигідно це компанії? Припустимо, націнка, з якої працював менеджер, 30%. Щоб заробити ту ж прибуток, що і до надання знижок, менеджер повинен збільшити свої продажі на 44% (див. Таблицю). Тому влаштований менеджером «злив» компанії невигідний.
  • Ситуація третя. Менеджери пропонують знизити на продукцію N ціну на 15%, щоб зрівнятися з пропозицією конкурентів. На скільки повинні вирости продажу продукції N, щоб можна було сказати, що подібне зниження було вигідно компанії? Якщо націнка, з якої продається товар N, дорівнює 30%, тоді продажу повинні вирости на 186%, тобто майже в три рази, щоб компанія могла заробити ту ж прибуток, що і при ціні без знижки.

Розрахунок вигідності угоди

Робити висновки про вигідність знижок ви можете самостійно за допомогою таблиці Excel, яку я для вас підготував (малюнок 2).


малюнок 2

Заповнюючи цю таблицю, керуйтеся наступними правилами:

  • Осередок А3. Сюди впишіть розмір вашої товарної націнки.
  • Осередок В3. Розрахує рентабельність або маржу, в залежності від вашої націнки. Введіть в цей осередок формулу: = A3 / (100 + A3) * 100.
  • Осередок С3. Введіть значення знижки, яку ви дасте клієнтові.
  • Осередок D3. Покаже вам, скільки відсотків прибутку ви втратите, надавши клієнту знижку такого розміру. Введіть формулу: = (1 - ((100 + A3) - (100 + A3) * C3 / 100 -100) / A3) * 100.
  • Осередок Е3. Покаже, на скільки відсотків потрібно збільшити продажі, щоб прибуток після того, як ви надали клієнтові знижку, зрівнялася з тим прибутком, яка була, якби клієнт зробив покупку без знижки. У разі якщо втрати прибутку від надання знижки неможливо компенсувати збільшенням обсягу, вийде, що ви зробите операцію собі в збиток. Тоді в таблиці з'явиться коментар: "Не компенсувати». Введіть в цей осередок формулу: = ЕСЛИ ((A3 / ((100 + A3) - (100 + A3) * C3 / 100 -100) -1) * 100> 0; (A3 / ((100 + A3) - ( 100 + A3) * C3 / 100 -100) -1) * 100; «не компенсувати").

Звертайтеся зі знижками розумно. Надання знижок клієнтам - це в тому числі внесок в розвиток відносин, але не робіть необдуманого і невиправданого зниження цін.

Прямо зараз порахуйте - на скільки вам потрібно збільшити продажі, якщо ви дали клієнтові знижку 1%? Знання цього показника керівниками і менеджерами призводить до того, що в відділі продажів починають розуміти, скільки компанія втрачає грошей на знижки, і тоді в переговорах з клієнтом менеджери не дають знижки 5%, 10%, 15%. У них в арсеналі з'являються цифри 3%, 7%, 11%. А іноді навіть 2,5%! Вражаючих вам результатів!

Чи вигідно це компанії?
Чи вигідно це компанії?
На скільки повинні вирости продажу продукції N, щоб можна було сказати, що подібне зниження було вигідно компанії?
Чи вигідно це компанії?
Чи вигідно це компанії?
На скільки повинні вирости продажу продукції N, щоб можна було сказати, що подібне зниження було вигідно компанії?
Прямо зараз порахуйте - на скільки вам потрібно збільшити продажі, якщо ви дали клієнтові знижку 1%?