Реклама
Реклама
Реклама

Лють народна зносить заводи на півночі Петербурга

Заводи «АБЗ-1» і «ВАД» виведуть з Коломяги через запеклого протесту місцевих жителів. «Головою» народного суду став Ігор Албіна, якому не залишилося іншого вибору. Заводи «АБЗ-1» і «ВАД» виведуть з Коломяги через запеклого протесту місцевих жителів

Сергій Ніколаєв

Під гнівом роздратованих «фенолом» жителів Коломяги віце-губернатор Петербурга Ігор Албіна заборонив роботу асфальтобетонних заводів «АБЗ-1» і «ВАД». Мешканці впевнені, що їх труять саме ці підприємства, хоча доказів цього немає. Переїзд підприємств обійдеться в 2 млрд рублів. Бізнесмени жалкують, що їм доведеться підкорятися явно політичного рішення.

Увечері 24 вересня жителі Коломяги зустрілися з віце-губернатором Ігорем Албіно, щоб переконати його в необхідності заборонити роботу розташованих поруч асфальтобетонних заводів «АБЗ-1» і «ВАД», а також перевалочного пункту мазуту ГУП «ПЕК СПб». Місце для «народного сходу» було вибрано вдале - на автобусному кільці на розі Репіщевой і Новосельковской. Кожні п'ять хвилин автобуси раз у раз підвозили місцевих жителів, які приєднувалися до народного віче.

В цілому зібралися близько 200 осіб. Їх основний аргумент: промзона Коломяги - це «рекреаційна» зона, і заводів там бути не повинно. Насправді все не зовсім так.

На імпровізовану сцену по черзі виходили самі красномовні місцеві жителі. Підглядаючи в шпаргалку і розмахуючи картинками, Ірина Бекряшева порушувала народне невдоволення: «Це порушення наших конституційних прав на чисте повітря!». Слідом за нею вийшов житель Горобинової вулиці Олександр, який оголосив «про смертельну небезпеку, яка нависла над районом», і підкріпив цю заяву особистим досвідом, який виражається в тому, що з 2013 року у нього утворився рак щитовидної залози.

- Де він, цей Албіна? - крикнула жінка в натовпі. - Хто це?

Віце-губернатор Ігор Албіна стояв на сцені поруч з виступаючим місцевим жителем.

- Сподіваємося, що все-таки він вирішить це питання, так як відповіді нас не задовольняють. Всі спускається на гальмах, а віз і нині там, - уклав Олександр.

Ще одна мешканка, Алла Іванівна, яка мешкає на розі парашутної і Сизова, повідомила, що в околицях її будинку «теж все дихають отруйним повітрям». За її «інформації», компанія "ЗАТ« ВАД »" «самовільно зайняла» дві ділянки, а що стосується заводу «АБЗ-1», півроку назад Албіна обіцяв місцевим жителям, що договір оренди з ним не буде продовжений, проте в травні 2015 року його чомусь продовжили до 2020 року.

- Це означає, що підприємство буде труїти нас ще мінімум п'ять років! - заявила вона.
- Не буде! - запевнила натовп.
- Подивимося!

Після закінчення «розігріву» найактивніша місцева мешканка Ірина Бекряшева підвела підсумок. Скаржаться, з її слів, люди з «Ювілейного кварталу», з Вербною вулиці, з Королева та багатьох інших. «Нудота, першіння в горлі, головний біль. Астма, алергія, онкологія », - речитативом зачитала вона з папірця.

Судячи з схвальним вигуків, натовп готова була це зробити прямо зараз.

Лють народна зносить заводи на півночі Петербурга

Ігор Албіна виявився в непростому положенні. З одного боку, раз жителі настільки роздратовані, значить, дійсно чимось пахне в районі. З іншого, доказів того, що запах виходить від зазначених підприємств, немає. У промзоні близько 80 підприємств, і природоохоронна прокуратура перевірила тільки половину з них. Присутній на сході представник природоохоронної прокуратури хоч і оголосив, що «є серйозне занепокоєння» стосовно «АБЗ-1», «ВАД» і ГУП «ПЕК СПб», але перевірка ще не завершена. По-третє, ці заводи постачають асфальт на весь поточний ремонт доріг Петербурга, а «ВАД» - ще й на свої федеральні об'єкти, такі, як реконструкція «Сортавали», «Скандинавії», Київського шосе. Закрити заводи - означає створити проблему з пошуком асфальту.

Свій виступ віце-губернатор почав з того, що змістив відповідальність на підлеглих.

Відзначимо, що «АБЗ-1» орендує лише маленький шматочок землі, на якому складує сировину для виробництва асфальту. Основна територія знаходиться у компанії у власності. Те ж саме стосується «Вадан» - у нього у власності всю ділянку. Про це ніхто чомусь в ході народного сходу не сказав.

Слідом за цим віце-губернатор почав викликати чиновників по черзі і розносити їх на очах у обуреного народу. Першому дісталося голові КРТІ Сергію Харлашкіну, який взагалі не відповідає ні за які атмосферні викиди, а курирує ремонт і будівництво доріг. Доручення обговорити з власниками заводу можливість виведення підприємств він отримав два дні тому.

«Завтра проведемо нараду з представниками" ВАД "і" АБЗ-1 ". Будемо вирішувати питання про переїзд », - сказав Харлашкін. «Чому раніше не було вирішено це питання?» - запитав Албіна. Харлашкін мовчав.

- Я прошу вибачення, але це ... Дуже. Хороший. Управлінець, - заступився Албіна, - Давайте так. Травень - квітень 2016 року - заводів тут бути не повинно. Випуск асфальту в цьому сезоні адже завершено?
- Так, практично завершено, - відповів Харлашкін.
- Ну ось і чудово.

Слідом за главою КРТІ Албіна почав вичитувати інших чиновників. Дісталося чолі комітету з енергетики Андрію Бондарчуку - за десь не прокладену трубу, керівникам «Ленсвет» - за проблеми з вуличним освітленням, начальникам комітету з благоустрою - за ями на дорогах.

Заступник голови комітету з природокористування Іван Серебріцкій доповів, що з 80 підприємств перевірено 19, перевірка закінчиться до середини листопада. Даних про перевищення шкідливих речовин в атмосфері немає. Албіна пояснив йому, що фенол і формальдегід зазвичай виділяються при використанні розчинників для фарбування меблів. Для відповіді викликали представника меблевої фабрики, який повідомив, що завод не займається фарбуванням. «Приходять матеріали. Ми їх пиляємо, торцуем і клеїмо. Всі. Приїжджає машина і забирає », - говорив він. Йому не повірили, і тоді він запропонував жителям провести екскурсію по заводу.

На закінчення Ігор Албіна пообіцяв, що обидва асфальтобетонні заводи будуть виведені в інше місце, а до кінця року біля промзони буде стояти пересувна лабораторія і заміряти повітря. З 2016 року там працювати стаціонарна лабораторія (коштує вона, до речі, 3,5 млн рублів). Вона стане 23-й такою лабораторією в місті.

На окрему увагу заслуговує діяльність будівельних фірм в цьому районі. Компанія «Норманн» проектує житловий комплекс «Норманндія» на 2-й Семенівської вулиці, але житло поки не продає. Планує відкрити продажу протягом року-двох. У відділі продажів говорять, що поруч немає ніяких заводів, про скарги місцевих жителів нічого не знають. «Все, що там було, вже виведено в інші місця», - запевняють в компанії. Більше ніде в Коломяги компанія не будує житло. Північно-Західна будівельна корпорація продає квартири в житловому комплексі «Микитинська садиба», розташованому в деякому віддаленні від заводів, - між метро «Піонерська» і «Питома».

«Чув про цю проблему, але наш комплекс в іншій частині Коломяги від цих місць», - сказав представник фірми. При цьому велика частина продаваних квартир - від нинішніх власників. Вартість метра - приблизно 107 тис. Рублів. Про причини, за якими власники продають квартири, в відділі продажів не знають. «Може, заробити хочуть, може, ситуація життєва змінилася», - міркують в компанії.

Представників «АБЗ-1» і «ВАД», які були присутні на заході, ніхто не запитав. Кореспондент «Фонтанки» підійшов до них після того, як все закінчилося. Власник групи «АБЗ-1» Володимир Калінін розповів, що промзона Коломяги юридично стала «рекреаційної» зовсім недавно, а ділянку під будівництво він отримав ще в 1979 році, коли це була промзона без будь-яких житлових будівель поруч (відповідний документ є в розпорядженні «Фонтанки»). «За весь час була маса перевірок, і жодного разу ніяких порушень, про які говорять жителі, виявлено не було», - сказав він.

В останні роки компанія неодноразово зверталася до Смольного з проханням виділити їй інше місце під завод, але ділянку їй не надали. Сам переїзд, за словами Калініна, коштує близько 1 млрд рублів. Якщо підприємству заборонять працювати, компанія втратить чверть грошового обороту і, швидше за все, буде змушена збанкрутувати, а 1500 чоловік залишаться без роботи. «Тому ми будемо доводити, що не порушуємо законодавство», - сказав він. Компанія через претензії жителів вже витратила 100 млн на переведення заводу з дизельного палива на газ, посадила сотню ялинок, перестала працювати вночі і взимку.

Гендиректор асфальтобетонного заводу «ВАД» Геннадій Костерін висловив ту ж позицію, що і глава «АБЗ-1».

У компанії «АБЗ-1» також пояснили, що північ Петербурга вдвічі менше насичений асфальтобетонним заводами, ніж південь. Оскільки щебінь для виробництва асфальту надходить з півночі (по залізниці і на вантажівках), заводи в цій частині міста дуже важливі. На південні підприємства щебінь возять по кільцевій дорозі, потім асфальт везуть назад на північ, створюючи зайві пробки.

У «АБЗ-1» є свіже санітарно-епідеміологічний висновок Росспоживнагляду (квітня 2015 року), з якого випливає відсутність будь-яких порушень у викидах. Крім того, ФБУ «Центр гігієни і епідеміології в місті Санкт-Петербург» в липні випустило експертизу, зроблену за дорученням прокуратури, в якій також написано, що якість повітря відповідає всім санітарним нормам. Обидва документи є в розпорядженні «Фонтанки».

Відзначимо, що «АБЗ-Шляхбуд», що входить до групи «АБЗ-1», до чемпіонату світу з футболу 2018 року повинна побудувати частина продовження набережній Макарова вартістю 4,3 млрд рублів. А ЗАТ «ВАД» - примикає до нього ділянку вартістю 5,1 млрд.

Завод «АБЗ-1» має потужність 240 тонн асфальтобетону на годину (близько 140 тис. Тонн за дорожній сезон - з весни по осінь), підприємство «Вадан» - 160 тонн на годину (близько 100 тис. Тонн в рік). Якщо їх закриють, з великих заводів залишиться тільки підприємство «АБЗ-1» в Пушкіні потужністю 640 тонн на годину - найпотужніше в Східній Європі. Всі заводи, що належать «АБЗ-1», виробляють 90% використовуваного в Петербурзі литого асфальту, який використовується при ремонті і будівництві шляхопроводів, мостів та транспортних розв'язок.

Олександр Аликин,
«Фонтанка.ру»


© Фонтанка.Ру

Де він, цей Албіна?
Хто це?
«Чому раніше не було вирішено це питання?
Випуск асфальту в цьому сезоні адже завершено?