Реклама
Реклама
Реклама

Огляд Amazon Kindle 4: перший в світі рідер з 6-дюймовим екраном e-ink Pearl всього за $ 79

  1. Комплект поставки, дизайн
  2. Ергономіка
  3. інтерфейс
  4. Функціональність, експлуатація
  5. підсумки
  6. Відеоогляд Amazon Kindle 4

Традиційне осіннє оновлення модельного ряду компанії Amazon подарувало користувачам не тільки Android-планшет Fire, але і два абсолютно нових e-ink рідера - сенсорний Kindle Touch з опціональним 3G-модулем і надбюджетний Kindle 4, який доступний в США за смішні $ 79.

від 1 399 грн

Пропозицій: 4

Продукт надано інтернет-магазином Megabite

Електронна книга

Мінімальна вартість, екран e-ink Pearl, тонкий і легкий корпус без апаратної клавіатури, зручні здвоєні клавіші для перегортання, сервіси Amazon для покупки і доставки контенту

Невелика ємність акумулятора, відсутність аудіоплеєра, карт розширення пам'яті і ЗУ в комплекті

вердикт вердикт

Навряд чи хтось стане сперечатися з тим, що саме ціна Amazon Kindle 4 є його основною перевагою. З точки зору заліза це цілком звичайний 6-дюймовий рідер, укомплектований тим же 6-дюймовим екраном e-ink Pearl, що і попереднє покоління рідерів від Amazon. Більш того, в порівнянні з Kindle 3 новинка втратила можливість відтворювати звуки та не має 3G-версії, причому це далеко не всі функціональні обмеження, яким вона піддалася.

Але практично всі претензії до неї відходять на задній план на тлі відверто демпінговою вартості. У той час як основні конкуренти продовжують викидати на ринок «гарячі» пропозиції в районі $ 200, Amazon пробиває психологічну планку в $ 100 відразу трьома моделями: Kindle 4 ($ 79), Kindle Touch ($ 99) і Kindle Keyboard ($ 99). Підкреслимо, що офіційно така вартість доступна тільки для жителів США, які отримують трідцатідолларовий дискаунт за перегляд реклами. В інші країни субсидовані версії рідерів не поставляються, а значить відпускна (без урахування доставки) ціна Kindle 4 для всіх інших складе $ 109, а Touch і Keyboard потягнуть на всі ті ж $ 139.

Однак навряд чи щось завадить вітчизняним продавцям налагодити сірі поставки рекламних версій рідера, а значить реальна ціна на Amazon Kindle 4 в наших інтернет-магазинах буде розраховуватися за формулою $ 79 + маржа = $ 100 ... $ 130. Купувати пристрій дорожче $ 130 не має сенсу, так як будь-який житель України з кредиткою в кишені зможе офіційно замовити собі за ті ж гроші ($ 109 + $ 20 доставка) повноцінний рідер без рекламного модуля. Продавати його помітно дешевше $ 100 теж навряд-чи хтось буде, по-принаймні на початку продажів, але вийти до цього рубежу в умовах жорсткої конкуренції цілком можливо. Так що схоже мрія дворічної давності про e-ink рідері за $ 100 стане реальністю вже до нового 2012 року.

При ціні в $ 130 на українському ринку конкурувати новинці просто не з ким, найближчий 6-дюмовий e-ink рідер коштує $ 160 і це ... Amazon Kindle 3 (до речі, деякі продавці успішно торгують його субсидується версією, яку пропонують «всього» за $ 135). Хоч якось вплинути на ситуацію здатний хіба що Barnes & Noble NOOK The Simple Touch Reader, який коштує мінімум $ 190, в силу чого буде змагатися швидше з Amazon Kindle Touch (який знову ж офіційно доставляється до нас всього за $ 160). Компанія Sony втратила єдиний шанс виділитися із загальної юрби, позбавивши свою нову лінійку рідерів стильних металевих корпусів і виставивши неадекватний за нинішніми мірками цінник.

Відрив же від інших «переслідувачів» настільки великий, що деяким компаніям саме час замислитися про зміну сфери діяльності. При описаному вище розкладі купувати китайський або вітчизняний рідер просто не має сенсу, підтримка формату FB2 і калькулятора з шахами того просто не варті, не кажучи вже про те, що рішення на e-ink Pearl в другому ешелоні поки запропонували лише одиниці.

Комплект поставки, дизайн

Amazon Kindle 4 поставляється в тонкій коробці з переробленого картону, де крім самого пристрою ви знайдете тільки картку сверхлаконічного мануала і micro-USB кабель довжиною 1,8 м. Зарядний пристрій і обкладинку, якщо вони вам звичайно потрібні, доведеться сплатити окремо - перший коштує $ 10 , а ось вартість обкладинки починається від $ 30 за найпростіший варіант. Але ви ж не думали, що запропонувавши смачну ціну на рідер, компанія Amazon відмовиться заробити на продажу аксесуарів?

Фронтальна панель пристрою виконана з гладкого сріблясто-сірого пластику, не збирає відбитки пальців. Органи управління згруповані в її нижній частині, це квадратний чотирьохпозиційний джойстик з вписаною клавішею підтвердження, а також чотири кнопки Назад, Клавіатура, Меню та Додому. Боковини рідера складові, при цьому і верхня і нижня «П» для більшої жорсткості виконані з металу. Поділяють обидві частини окантовки чотири клавіші перегортання сторінок: довга «вперед» і коротша «назад», продубльовані на обох сторонах корпусу. На нижній межі присутній характерний виступ, в якому розташовані кнопка включення / блокування екрану, роз'єм micro-USB і світлодіод активності. Тут же знаходяться дві контактні площадки, призначений як видно для фірмової док-станції. І нарешті незнімна задня кришка виконана з рогач шорсткого пластика, що запобігає випадкове вислизання.

За рахунок відмови від апаратної QWERTY-клавіатури, рідер став помітно більш компактним, ніж попередник, причому не тільки в довжину, але і в ширину. Помітно зменшився і вага, а ось товщина залишилася колишньою - 8,6 мм. У підсумку новий Kindle виглядає і відчувається просто відмінно, він тонкий, легкий і зібраний з якісних практичних матеріалів, вимагати більшого від настільки дешевого пристрою навряд чи має сенс.

Ергономіка

Інтерфейс і логіка управління пристроєм практично повністю ідентичні таким у Kindle 3, за винятком того, що клавіатура в новинці викликається лише в разі потреби, а не знаходиться перед очима постійно. Перехід по пунктах меню і їх вибір відбувається за допомогою аналогічного навігаційного джойстика і кнопки підтвердження. Цей елемент знаходиться в центрі нижньої панелі, завдяки опуклій формі його легко знайти на дотик. Крім кнопки виклику віртуальної клавіатури користувачеві доступні ще три клавіші, призначення яких добре знайоме кожному користувачеві Android-апарату: «Додому», «Меню», «Назад».

Звичайна кнопка включення і блокування екрану виконана є більш надійною і зручною альтернативою повзунку в Kindle 3. Розташований поруч індикатор підморгує зеленим світлом в момент виходу з режиму сну і світиться оранжевим в режимі зарядки. Набридливе миготіння при кожному гортанні сторінки відсутня. Найбільш часто використовувані в процесі читання клавіші для перегортання сторінок виконані на відмінно - вони продубльовані на обох боковинах для зручного хвата будь-якою рукою і мають досить великі для комфортного використання розміри. Зусилля, необхідне для спрацювання підібрано вдало, помилкових спрацьовувань при хваті пристрою немає, натискати можна на будь-яку частину клавіші. До слова, більш просунутий Amazon Kindle Touch не має апаратних кнопок для гортання, перевертати сторінки доведеться тільки мазком по екрану, що сподобається далеко не всім користувачам.

інтерфейс

На головному екрані поміщається 10 елементів бібліотеки (9 для субсидується версії, місце десятої книги займає банер), для кожного з яких відображається назва (частково або повністю, в залежності від його довжини) і прогрес прочитаного у вигляді точкової рядки. Пересунувши джойстик вліво ви можете видалити книгу з пам'яті пристрою, зсунувши його вправо ви отримуєте доступ до її властивостям. Меню налаштувань складається з трьох сторінок і містить стандартні для рідерів Kindle пункти. У закладці експериментальних функцій доступний звичний по Kindle 3 web-browser, проте його необхідність при відсутності 3G-модуля під великим питанням.

У режимі читання в нижній частині екрана доступна смуга прогресу читання з відсотком прочитаного тексту і мініатюрними відмітками в місцях початку нових глав. Зсунувши джойстика вліво / вправо можна швидко перейти до попередньої / наступної глави. За допомогою контекстного меню також доступна звична навігація по змісту або прямий перехід на конкретну сторінку книги. У момент переходу в режим читання у верхній частині екрану спливає службова рядок із заголовком книги, індикатором активності Wi-Fi модуля і піктограмою заряду батареї. При першому ж гортанні рядок зникає, однак при необхідності її можна викликати примусово натисканням клавіші меню, отримавши додатково доступ до поточного часу.

Налаштувань виду відображення тексту не надто багато, проте невимогливому користувачеві їх буде більше ніж достатньо: вісім розмірів символів, а також один з трьох типів шрифту, міжрядкового відстані і ширини полів. У цьому ж пункті налаштувань можна поміняти орієнтацію тексту, вибравши один з чотирьох варіантів, які будуть доступні не тільки в книзі, але і в головному меню. Також доступний пошук по вмісту книги, закладки і замітки. А ось локалізованого інтерфейсу і переносів в тексті для кирилиці немає, якщо ви хочете отримати більш щільну компоновку тексту, то формуйте книги в PDF-форматі з настройками під 6-дюймовий екран рідера. До речі, в режимі перегляду PDF файлів налаштувань відображення менше, можна вибрати тільки один з п'яти типів масштабування, а також п'ять варіантів контрасту зображень.

Функціональність, експлуатація

Функціональність Amazon Kindle 4 мінімальна, він не підтримує карти пам'яті, відтворення аудіофайлів і не має 3G-версії. У той же час якісний екран e-ink Pearl, модуль Wi-Fi, продуманий інтерфейс і підтримка сервісів Amazon не дозволяють назвати його примітивним.

Рідер підтримує типовий для лінійки Kindle набір форматів, серед яких присутні AZW, MOBI, PRC і більш поширені PDF, TXT, HTML, DOC, а також файли малюнків. Книжкові полиці можна поповнювати як за допомогою USB з'єднання, так і шляхом покупки в онлайн-магазині або пересилки файлів на поштову скриньку Kindle-аккаунта. При цьому користувачеві доступні 1,35 ГБ з встановлених в пристрій двох гігабайт пам'яті.

Ємність незнімної батареї становить всього 890 мАг, що майже вдвічі менше, ніж у випадку з Kindle 3. В якості центрального процесора використовується більш потужне рішення з робочою частотою 800 МГц проти 500 МГц у попереднього покоління, що в сумі повинно привести до істотного зменшення автономності. До речі, не забувайте відключати Wi-Fi модуль, коли він вам не потрібен, так ваш рідер зможе довше протягнути від одного заряду (виробник обіцяє місяць роботи при читанні близько півгодини в день).

Незважаючи на бюджетность рішення, Amazon використовувала в ньому найкращий на даний момент екран e-ink Pearl (версія з HD-дозволом поки не стала масовою). Таким чином, якість відображення інформації (контрастність і швидкість оновлення) повністю аналогічно такому в Kindle 3, більш того, в останній версії прошивки виробник додав вибір режиму оновлення сторінки - прибирає артефакти заливка чорним може здійснюватися після кожного перегортання або ж тільки кожен шостий раз.

Таким чином, якість відображення інформації (контрастність і швидкість оновлення) повністю аналогічно такому в Kindle 3, більш того, в останній версії прошивки виробник додав вибір режиму оновлення сторінки - прибирає артефакти заливка чорним може здійснюватися після кожного перегортання або ж тільки кожен шостий раз

Ми тестували субсидувати версію рідера, тому змогли на власні очі оцінити настирливість вбудованої реклами. Еее показують тільки зареєстрованим користувачам, так що поки ви не авторизувалися в меню, ніякої зайвої інформації ви не бачите. Однак в такому стані ви не тільки не маєте доступу до Kindle Store (що актуально далеко не для всіх читачів), але і не зможете повноцінно налаштувати рідер, а також зручно відправляти книги в пристрій за допомогою бездротової мережі. Під час реєстрації рідер викачує порцію рекламної інформації, яка відображається у вигляді зберігача екрану (в режимі очікування відбувається ротація рекламних зображень, відключити її в стандартному меню неможливо) і у вигляді горизонтального банера в головному меню. У режимі читання ви бачите тільки текст книги, ніяких спливаючих банерів там немає, так що варто можливість прибрати рекламу зайвих $ 30 вирішувати тільки вам.

Особливо відзначимо, що так само як і у випадку з Amazon Kindle 3 новинці навряд чи доведеться довго чекати спеціальних прошивок від ентузіастів, які дозволять отримати відсутню функціональність - від переносів в тексті і призначення нових операцій на клавіші до позбавлення від рекламної прив'язки.

підсумки

У підсумку, Amazon Kindle 4 - це сучасний рідер з 6-дюймовим екраном e-ink Pearl і мінімальним набором можливостей для тих, хто шукає простий пристрій для читання тексту, а не органайзер або мультимедійний планшет. Його основна перевага - драматично низька вартість, доступна як для жителів США, так і для досить просунутих для самостійної покупки вітчизняних користувачів.

У компанії Amazon тепер є відразу дві пропозиції в мейнстрім класі - Kindle Keyboard (колишній Kindle 3) з QWERTY-клавіатурою і більш технологічний Kindle Touch з інфрачервоним сенсорним екраном і мінімумом апаратних клавіш. Обидва пристрої пропонуються за $ 99 в субсидувати варіанті і за $ 139 в повноцінному, доплата за 3G-модуль складе від $ 30 до $ 40. При цьому в новому Touch вихід в Глобальну мережу буде відкритий лише для покупок контенту в Kindle Store, що серйозно знижує привабливість 3G-версії.

Хочете просто читати? Купуйте наддешевий Kindle 4. Чи готові заплатити більше за можливість перегляду медіаконтенту і якісний кольоровий IPS-екран? Замовляйте Amazon Fire. Настільки повноцінної лінійки планшетоподобних пристроїв поки немає в жодного іншого виробника, а значить в майбутній період різдвяних продажів американську компанію чекають дійсно гарячі деньки.

Відеоогляд Amazon Kindle 4

Технічні характеристики

Amazon Kindle
(4-е покоління)Amazon Kindle
TouchAmazon Kindle Keyboard
(колишній Kindle 3)

Вартість (в США / орієнтовна в Україні) $ 109 (субсидується версія $ 79) / $ 130 $ 139 (субсидується версія $ 99) / $ 160 Екран 6 »E-Ink Pearl (600 × 800 точок), 16 градацій сірого Сенсорні можливості немає інфрачервоний сенсор з підтримкою мультитач немає Пам'ять (всього / доступно користувачу) 2 ГБ / 1,35 ГБ 4 ГБ / 3 ГБ Кард-рідер немає Роз'єми micro-USB micro-USB, аудіороз'єм 3,5 мм Комунікації Wi-Fi Wi-Fi ( опціонально Wi-Fi + 3G за додаткові $ 40) Акумулятор 890 мАг 1530 мАг Заявлена ​​автономність 1 місяць читання по 30 хвилин в день; 3 тижні читання з включеним Wi-Fi 2 місяці читання по 30 хвилин в день; 6 тижнів читання з включеним Wi-Fi 2 місяці читання по 30 хвилин в день; 3 тижні читання з включеним Wi-Fi Підтримувані формати книг AZW, TXT, PDF, MOBI, PRC (після конвертації: HTML, DOC) Підтримувані медіаформати JPEG, GIF, PNG, BMP JPEG, GIF, PNG, BMP, AA, AAX, MP3 Габарити і маса 166 × 114 × 8,7 мм, 170 гр 172 × 120 × 10,1 мм, 213 гр 190 × 123 × 8,5 мм, 241 гр Додаткові функції Браузер, словник, соціальні функції, скрінсейвер, онлайн-магазин Kindle Store Стереодинамики, браузер, словник, соціальні функції, MP3-плеєр, функція Read-to-Me, скрінсейвер Комплектація кабель micro-USB / USB Зарядний пристрій, кабель micro-USB / USB

Але ви ж не думали, що запропонувавши смачну ціну на рідер, компанія Amazon відмовиться заробити на продажу аксесуарів?
Хочете просто читати?
4. Чи готові заплатити більше за можливість перегляду медіаконтенту і якісний кольоровий IPS-екран?