Реклама
Реклама
Реклама

Захист особистих немайнових прав

  1. Навіщо необхідний захист особистих немайнових прав:
  2. Способи захисту особистих немайнових прав громадян
  3. Поняття і види немайнових відносин регульованих цивільним правом
  4. Допомога адвоката в захисті особистих немайнових прав

Захист особистих немайнових прав з нашим адвокатом у цивільних справах буде правильним рішенням. Одним з підвидів цивільних прав є особисті немайнові права, які стосуються об'єктів нематеріальної властивості, що відносяться до конкретної особистості. Як і будь-які інші права, вони можуть піддаватися порушення, а отже, в ряді випадків потребують юридичного захисту. У ряді випадків захист супроводжується процедурою стягнення великого розміру моральної шкоди , Що є додатковим стимулом для початку діяти.

стягнення великого розміру моральної шкоди

Запобігти виникненню прецедентів порушення зобов'язань такого роду можна шляхом визнання права в порядку, передбаченому статтею 12 ГК РФ. Усунути наслідки правопорушення, вчиненого в сфері особистих немайнових прав, можна також відповідно до вищевказаної статті декількома способами: шляхом усунення причин і припинення дій, які спричинили правопорушення, шляхом відновлення яке існувало до правопорушення порядку справ, шляхом визнання недійсним акту, що призвів до правопорушення, шляхом оприлюднення спростування і ін.

Навіщо необхідний захист особистих немайнових прав:

Захист особистих немайнових прав включає в себе виплату грошової компенсації за моральну шкоду, якщо потерпілий вирішить вимагати її через суд і зуміє довести своє право на відшкодування. Дане положення прописано в статтях 151-152 і 1099-1101 ГК РФ. Успішний результат таких справ може гарантувати компетентний досвідчений юрист, який має великий практичний досвід в даній сфері. Без кваліфікованої правової допомоги та послуг адвокатів з питань цивільних справ в цьому випадку обійтися буде непросто. І якщо потерпілий вирішить заощадити на адвокатських послугах, то він або не отримає компенсацію зовсім, або її розмір буде набагато менше того, на що він розраховував.

Крім цього, варто відзначити, що захист честі громадянина гарантована Конституцією РФ. У Цивільному Кодексі прописані положення, що стосуються випадків вчинення правопорушень, кваліфікують як дії, що дискредитують гідність і ділову репутацію підприємця або керівника. Так, згідно зі статтею 152 потерпілий, в ролі якого може виступати організація, підприємство або інша юридична особа, має право вимагати надання спростування тих відомостей, які, на його думку, негативно впливають на його репутацію. Відповідач має право спробувати довести достовірність наданої інформації. Якщо ці дана ситуація розглядається в суді, то правовласнику також буде потрібно консультація фахівця в цивільному процесі , Наш адвокат зуміє належним чином захистити інтереси свого довірителя.

Способи захисту особистих немайнових прав громадян

Захист особистих немайнових прав може здійснюватися різними способами, що полягають у відновленні порушених прав, запобігання їх порушення.

При захисті фізичних і юридичних осіб можуть використовуватися способи, передбачені ст. 12 Цивільного кодексу РФ, а також спеціальні способи захисту нематеріальних благ.

Розглянемо окремі способи захисту відповідних прав:

  1. Самозахист. Даний спосіб полягає в здійсненні особою дій по самостійній захисту своїх прав. При цьому дані дії не повинні носити характер протиправних. Зазначений спосіб захисту є досить спірним при здійсненні будь-яких дій, оскільки дії можуть вийти за межі дозволеного і спричинити за собою їх кваліфікацію як правопорушення. У зв'язку з цим не рекомендується здійснювати будь-які дії по самозахисту прав без крайньої необхідності.
  2. Визнання судом факту порушення суб'єкта. Наприклад, особа має право звернутися до суду з позовом про спростування відомостей, що ганьблять його честь.
  3. Визнання судом будь-якого факту з метою забезпечення реалізації прав. Наприклад, про встановлення факту належності трудової книжки конкретній фізичній особі.
  4. Обов'язки опублікувати рішення суду про допущене порушення. Наприклад, особа може звернутися до суду з позовом про порушення його права на зображення, коли зображення особи використовується без його згоди, і заявити вимогу про опублікування відповідачем рішення про допущене порушення.
  5. Заборона дій, що порушують або створюють загрозу порушення відповідних прав або які зазіхають або створюють загрозу посягання на нематеріальні блага. Наприклад, якщо поширюється інформація про приватне життя особи, особа може звернутися з вимогою про зобов'язання знищити матеріальні носії, які містять відповідну інформацію.
  6. Визнання права. Наприклад, визнати право авторства.
  7. Відновлення становища, яке існувало до порушення права. Наприклад, особа може звернутися з вимогою про зобов'язання опублікувати спростування тих чи інших відомостей про нього.
  8. Припинення дій, які порушують право. Наприклад, автор твору може зажадати, щоб треті особи припинили незаконне використання його твору.
  9. Компенсація моральної шкоди. Ця вимога не потребує будь-яких роз'ясненні, оскільки будь-які порушення, що стосуються ЛНП громадян, можуть заподіяти моральні страждання особі, і він має право в судовому порядку стягнути в грошовому вираженні завдану моральну шкоду.
  10. Захист честі, гідності та ділової репутації. Наприклад, щодо особи поширена недостовірна інформація, що порочить його ділову репутацію. З метою захисту своїх прав особа може звернутися з відповідним позовом до суду.
  11. Інші способи захисту прав, перелік способів захисту є відкритим і не вичерпується перерахованими.

Поняття і види немайнових відносин регульованих цивільним правом

Немайнові відносини - це відносини, що виникають з приводу немайнових благ і об'єктів Немайнові відносини - це відносини, що виникають з приводу немайнових благ і об'єктів. Як правило, виділяють два види немайнових відносин:

  1. відносини, які пов'язані з майном. До них належать відносини, пов'язані з інтелектуальною власністю, зі створенням і використанням об'єктів даної власності. До немайнових благ в даному випадку відноситься право авторства, патентне право. Наприклад, до об'єктів авторських прав відносяться твори літератури. Конкретний результат є об'єктом авторського права, якщо він створений творчою працею.
  2. відносини, які не пов'язані з майном. Це нематеріальні блага, які належать безпосередньо суб'єкту права і не можуть бути передані або відчужені. До зазначених благ відносяться життя, добре ім'я, честь, сімейна таємниця, недоторканність приватного життя та ін.

Дані відносини є неекономічними, невідчужуваними і непередаваними. Крім наведеної класифікації видів ЛНП існують інші види класифікацій.

Допомога адвоката в захисті особистих немайнових прав

Якщо Ви вважаєте, що зганьблена Ваша честь, гідність і ділова репутація, порушена недоторканність Вашого приватного життя, Ваше зображення використовується без Вашої згоди, порушені Ваші авторські права та інші особисті немайнові права, Ви можете звернутися за юридичною допомогою до наших адвокатів.

Нашими адвокатами можуть бути надані наступні послуги:

  1. Консультування з питання безпосереднього порушення Ваших особистих немайнових прав, консультування щодо вибору способу захисту Ваших порушених прав.
  2. Правовий аналіз. Підготовка висновку про судову перспективу розгляду Вашої справи.
  3. Позов до суду. Підготовка позовної заяви для захисту Ваших прав.
  4. Підготовка відзиву на позовну заяву, пред'явленого на захист порушених прав, якщо Ви є відповідачем у справі.
  5. Представлення Ваших інтересів в судах при розгляді відповідної справи.

Читайте також про роботу нашого громадянського адвоката:

Дізнайтеся все про оспорювання нормативних актів за допомогою нашого адвоката

З нами позовну заяву про захист ділової репутації вчасно

PS: якщо Ви не знайшли відповідь - напишіть нашому адвокату і ми постараємося вирішити Ваше питання: