Реклама
Реклама
Реклама

Прибутковий податок і система оподаткування у Франції в 2019 році

  1. Загальна інформація
  2. Як оплачується податок на доходи
  3. Які існують пільги
  4. важливо враховувати
  5. Чого потребує ЄС
  6. Власникам нерухомості на замітку
  7. Придбання та реєстрація
  8. Відрахування на квартиру або будинок
  9. Відрахування на проживання
  10. Відрахування на розкіш
  11. Відрахування на дохід від здачі в оренду нерухомості
  12. Відрахування на право успадкування
  13. Як борються з неплатниками
  14. Покарання для неплатників


Французька держава має особливу податкову систему, яка помітно відрізняється від системи, успішно існуючої в інших країнах Європейського Союзу . Якщо говорити про соціальні відрахування, то податки у Франції досить високі. Багато трудящі зобов'язуються робити внески, розмір яких вони досягають до 40 відсотків загальної суми.
Французька держава має особливу податкову систему, яка помітно відрізняється від системи, успішно існуючої в інших   країнах Європейського Союзу

Загальна інформація

Саме Французька держава є батьківщиною відрахувань за доданою вартістю. З самого початку вісімдесятих років двадцятого століття влада цієї, найбільш привабливою в економічному відношенні країни, експлуатують політику децентралізації. В основі цієї політики лежить розширення прав органів самоврядування на місцевому рівні. Таким чином, всі актуальні податкові надходження благополучно перерозподіляються.
Саме Французька держава є батьківщиною відрахувань за доданою вартістю
Але головною особливістю слід вважати те, що з 2005 по 2015 рік спостерігалося істотне зниження оподатковуваного ставки. Одночасно з цим влада республіки прийняли непросте рішення щодо скасування значної частини пільг. Це було зроблено для розширення бази податків.

Оподаткування у Франції відрізняється достатньою жорсткістю навіть відносно резидентів. Всі відрахування становили в 2015 році близько дев'яноста відсотків державного бюджету.

Місцеві органи самоврядування мають автономією. Місцева влада мають повне право самостійно встановлювати ставки місцевих податків. Також місцева влада складають автономні правила стягнення відрахувань.

Як оплачується податок на доходи

На відміну від Росії, прибутковий податок у Франції актуальний не для кожної окремої фізичної особи.

На відміну від Росії, прибутковий податок у Франції актуальний не для кожної окремої фізичної особи

Порівняння прибуткового податку у Франції з іншими країнами

Французьке законодавство в 2019 році розглядає чимале число передбачуваних варіантів складу домогосподарства:

  1. Сімейні пари (також актуально для осіб, які проживають за договором).
  2. Холостяки.
  3. Люди, що знаходяться в розлученні.
  4. Овдовілі люди.

Крім того, розглядаються різні комбінації цих категорій. Податкова база грунтується на середньодушове доході конкретної сім'ї. Відсоток цього доходу дорівнює загальній сумі прибутку. При цьому віднімаються певні витрати, пов'язані з потребами членів сім'ї. Отриманий показник ділиться на коефіцієнт розміру «осередку суспільства».

Виходить, що сім'ї, які мають більше однієї дитини, платять за зниженою ставкою. Особи, які не встигли вступити в шлюб, зобов'язуються платити більш високий відсоток. Після цього відбувається зменшення податкової бази на суми відрахувань.

Структура податкової системи у Франції

Вони актуальні для особливих категорій фізичних осіб.

Які існують пільги

У 2019 р податок на прибуток може бути зменшений. Беруться до уваги такі витрати, як:

  • оплата за утримання дитини в дитячому садку або ясельної групи;
  • соц. внески, які відраховуються до пенсійного та інші фонди;
  • середнє і мале інвестування;
  • відрахування в благодійні організації;
  • витрати, пов'язані з розлученням подружжя;
  • інвестиції за кордон;
  • витрати на членство в тій чи іншій організації;
  • відрахування того чи іншого політичного руху.

Система податкових пільг досить обширна. Так, коли платник податку придбаває квартиру або будинок, йому надається так званий податковий кредит.

важливо враховувати

Дивно, але факт: прибуток середньостатистичної російської сім'ї, яка мешкає в одному з великих міст, втричі вище, ніж прибуток французької «осередку суспільства».

Дивно, але факт: прибуток середньостатистичної російської сім'ї, яка мешкає в одному з великих міст, втричі вище, ніж прибуток французької «осередку суспільства»

Розмір прибуткового податку в залежності від кількості членів сім'ї

В середньому ставка на прибуток для фізичних осіб, які проживають у Франції, становила в 2015 році 5,4 відсотка. Ставка на прибуток для росіян становить сьогодні 13 відсотків. З цієї причини податок на прибуток фізичних осіб, які проживають у Франції, призначається для вирішення соціально-політичних завдань.

Так, людина, що має навіть невеликий прибуток, здатний забезпечити себе самостійно. Тобто він не потребує отримання матеріальної допомоги від держави. Крім того, активно експлуатований коефіцієнт, який враховує, який розмір має сім'я, сприяє стимулюванню народжуваності. Додатково до всього, така система наочно доводить, що соціальна справедливість - не просто красиві слова.

Чого потребує ЄС

Згідно з французьким законодавством, кожен громадянин зобов'язується робити відрахування на потреби Євросоюзу. Обсяг податків - близько 2,3 відсотка від відрахувань, які вважаються обов'язковими.
Згідно з французьким законодавством, кожен громадянин зобов'язується робити відрахування на потреби Євросоюзу
До основних податках, важливим для Європейського Союзу, слід віднести:

  1. ПДВ (уряд негативно проявив себе під час лівійської кризи А. Жуппе підвищило його до 20,6 відсотка).
  2. «Бензинові» надбавки.
  3. «Алкогольні» надбавки.
  4. Надбавки на сірники і тютюн.
  5. Інші відрахування.

Найбільш високим, згідно з французьким законодавством, вважається «спадковий» податок. Якщо стан тієї чи іншої людини було оцінено в тринадцять мільйонів франків, то держава отримує від двох прямих спадкоємців 3 млн. Французьких рублів. До непрямих податків слід віднести відрахування, що стягуються з автовласників, тариф на зміну власника, а також на електроенергію. Обсяг непрямих податків для ЄС становить близько 300 мільярдів французьких рублів.

Власникам нерухомості на замітку

Величезне значення в 2019 році має податок на нерухомість у Франції.

Величезне значення в 2019 році має податок на нерухомість у Франції

Податок на нерухомість у Франції в порівнянні з іншими країнами Європи

Згідно з податковою конвенції, яка стала актуальною в кінці 90-х років, росіяни, які постійно проживають на території п'ятої республіки, мають можливість уникнути подвійного оподаткування. Це стосується 3-х видів податків:

  • прибуткового;
  • на майно;
  • на прибуток.

Фізичні особи, які є власниками квартири або будинку в одному з французьких міст, зобов'язані робити відповідні відрахування.

Придбання та реєстрація

Одним з перших податків, з яким завжди стикаються особи, які бажають придбати квартиру або будинок у Франції, є податок на покупку і її реєстрування. Відповідні відрахування робляться нотаріуса, який представляє інтереси Франції. Податок виплачується тоді, коли сторонами підписується акт про придбання квартири або будинку. Розмір відрахувань залежить від того, коли саме був побудований будинок.
Одним з перших податків, з яким завжди стикаються особи, які бажають придбати квартиру або будинок у Франції, є податок на покупку і її реєстрування
Первинне житло або ж об'єкт нерухомості не старіше п'яти років, обійдеться покупцеві в 2 - 3 відсотки. Розмір відрахувань на вторинне житло варіюється від 6 до 7 відсотків від загальної суми. Таким чином, новий власник того чи іншого об'єкта нерухомості оплачує його реєстрацію.

Відрахування на квартиру або будинок

Цей податок є щорічним. Розмір відрахувань залежить від того, яку площу має квартира або будинок. Також береться до уваги адресу місцезнаходження об'єкта нерухомості. Відрахування встановлюються відповідними органами. Податківці керуються існуючими кадастром. При цьому береться до уваги і вартість оренди. Якщо квартира або будинок локалізується в одному з елітних кварталів, то вартість оренди буде набагато вище. Таким чином, більш високим буде і розмір відрахувань державі.

Відрахування на проживання

Цей вид податку також є щорічним. Він стягується владою з особи, яка володіє квартирою або будинком. Також робити відповідні відрахування зобов'язуються орендарі, що мешкають в оподатковуваний приміщенні з початку податкового року. Оподаткуванню підлягає головне місце проживання людини. Розмір відрахувань залежить від того, який склад сім'ї платника податків. Також береться до уваги наявність або відсутність сукупного прибутку.

Якщо людина, що є власником квартири або будинку, не завжди мешкає там, то розмір відрахувань державі дорівнює податку з нерухомості.

Відрахування на розкіш

Цей вид відрахувань теж справляється щорічно. Актуальний він тільки для тих осіб, вартість майна яких дорівнює 1300000 європейських рублів. Солідарні відрахування на розкіш є специфічну форму оподаткування податком прибутку, що є на даний момент спірною.
Цей вид відрахувань теж справляється щорічно
Ідея цього податку була народжена в вісімдесятих роках двадцятого сторіччя. В основі перебувала податкова солідарність між тими, хто має солідний дохід і бідняками. Через п'ять років він був скасований. Його відновлення відбулося тільки в 1989 році.

Відрахування на дохід від здачі в оренду нерухомості

Якщо дванадцятимісячна прибуток від здачі в оренду квартири чи будинку не перевищує 15 тисяч європейських рублів, то для коректного розрахунку віднімається 30 відсотків. Якщо загальна сума перевищує 15 тис. Євро, то з неї віднімаються актуальні витрати. До таких витрат слід віднести:

  • страховку;
  • ремонтні роботи;
  • обслуговування;
  • відрахування банку (якщо власник нерухомості брав її в кредит);
  • інші витрати.

Та сума, яка залишилася в підсумку, підлягає оподаткуванню в розмірі 20 відсотків. Це актуально для тих осіб, які не є французькими резидентами.
Та сума, яка залишилася в підсумку, підлягає оподаткуванню в розмірі 20 відсотків

Відрахування на право успадкування

Цей податок є актуальним для спадкоємців власника французької нерухомості в разі його смерті. Порядок успадкування визначається попередньо, за допомогою висококваліфікованого нотаріуса. Власник нерухомого майна не має можливості самостійно визначити спадкоємця.

Однак французьке законодавство передбачає існування певних механізмів, які і здійснюють контроль за процесом наслідування.

Таким чином, людина, що втратила дружину або чоловіка, іноді є єдиним спадкоємцем. Або ж він має право на частку спадщини, левова частка якого дістається кровним родичам померлого власника нерухомості. Система успадкування для осіб, які є кровними родичами померлого власника нерухомого майна, грунтується на наступних принципах:

Система успадкування для осіб, які є кровними родичами померлого власника нерухомого майна, грунтується на наступних принципах:

Так виглядає паспорт громадянина Франції

  1. Черговість.
  2. Ступінь споріднення.
  3. Ступінь коліна.

Як борються з неплатниками

Питання відрахувань до державної скарбниці для багатьох є досить болючим. Але ухилитися від сплати важливих для держави податків людина не має можливості. Справа в тому, що вся важлива інформація доступна співробітникам податкових центрів. Інформація, що знаходиться в розпорядженні у співробітників податкових центрів, включає в себе всі дані щодо купівлі-продажу нерухомого або рухомого майна. Більш того, цього «Великому Братові» стає відомо, коли платник податків заповнює спеціальну декларацію на час працевлаштування.
Питання відрахувань до державної скарбниці для багатьох є досить болючим
Навіть якщо платнику податків і вдалося обійти особливо гострі підводні камені, це не говорить про те, що він знаходиться в повній безпеці. Співробітники податкового органу досить часто вдаються до послуг сусідів та інших інформаторів. Нерідко про протизаконне поведінці неплатника стає відомо з анонімного листа.

Важливо розуміти, що інформатори працюють не з любові до порядку. Податківці регулярно і досить щедро преміюють тих, хто «настукав» на свого сусіда або приятеля. Кілька років тому податкове відомство налагодило спільну роботу з поліцією. Нерідко вони проводять спільні операції. Особи, помічені в фінансових махінаціях, фінансуванні терористичних організацій або радикальних, опозиційно налаштованих політичних рухів, підлягають негайному арешту.

Покарання для неплатників

Якщо порушення не перевищує 5 відсотків, то воно не розглядається податківцями як злочин. І все ж, цей борг підлягає оплаті з 0,75 відсотком щомісяця. Якщо платник податків несвоєчасно подав декларацію, то він ризикує бути оштрафованим на 10 відсотків податкової суми. Якщо декларація не подається протягом тридцяти - сорока календарних днів, то розмір штрафу збільшується до 40 відсотків.
Якщо порушення не перевищує 5 відсотків, то воно не розглядається податківцями як злочин
Якщо платник податків взагалі не збирається подавати декларацію, то його можуть оштрафувати вже на 80 відсотків від загальної суми. У деяких випадках платника податків можуть навіть позбавити водійських прав на 3 роки. Якщо ж людина систематично ухиляється від відрахувань державі, то йому загрожує п'ятирічне тюремне ув'язнення.