Реклама
Реклама
Реклама

Бухгалтерський облік для чайників (бухоблік) - в 2019 році, простою мовою, покрокове навчання, основи теорії і рахунків, рішення задач по податках, авансовий звіт, короткі курси по ПДВ і ЗЕД

  1. Що це таке
  2. З чого варто почати
  3. Як відібрати інформацію
  4. Самостійне вивчення
  5. Документація і досвід
  6. Покроковий урок з бухгалтерського обліку для чайників
  7. зміст курсу
  8. Найскладніші моменти в процесі
  9. Уточнення про ПДВ
  10. Особливості при ЗЕД
  11. Кращі книги для скачування

Бухгалтерський облік являє собою досить складну процедуру, в зв'язку з чим новачкам в ньому розібратися досить складно, особливо якщо раніше не було отримано відповідну освіту.

У зв'язку з цим багато приймаються за вивчення основних елементів ведення звітності сучасних організацій для того, щоб намагатися розібратися з усіма документами своїми силами, не наймаючи сторонніх фахівців, щоб заощадити кошти на додаткових фахівцях, і при цьому оформляти всі необхідні документи в повній відповідності з правилами .

При цьому законодавство постійно змінюється, тому більшості доводиться заново розбиратися в тому, як правильно потрібно вести бухгалтерський облік в 2019 рік.

Що це таке

Бухгалтерський баланс - це спеціальний документ, який використовується для ведення звітності компанії про виконану їй роботі за минулий рік. У цьому документі відбивається фінансовий стан даного суб'єкта на зазначену дату, причому вся інформація, яку він в себе включає, несе виключно інформативний характер для всіх співробітників відділу бухгалтерії, керівництва організації, а також акціонерів і інших відповідальних осіб.

З чого варто почати

Почати розбиратися в правильному оформленні бухгалтерської звітності варто з основних понять і правил, які допоможуть уникнути найбільш поширених помилок, які багато допускають при подачі документів.

Як відібрати інформацію

Для того, щоб знайти для себе потрібну інформацію, варто зробити наступне:

  • отримати чітке уявлення про основні завдання бухгалтерського обліку і предметної області, в якій він використовується;
  • розібратися в тому, що являє собою фінансовий результат і система оподаткування;
  • розібратися і запам'ятати, які основні елементи включає в себе ведення бухгалтерського обліку;
  • розібратися в тому, як саме кожна з отриманих особливостей позначається на фінансовому результаті;
  • дізнатися, як фіксується збір та коригування інформації за допомогою бухгалтерських інструментів, а також особливості класифікації інформації;
  • навчитися правильно читати звітність і проводити аналіз тих даних, які в ній зазначені;
  • провести кілька наскрізних практичних завдань для збору всієї інформації і спробі використання її на практиці.

Використовуючи такий підхід, можна буде навчитися практичного ведення бухгалтерського обліку, отримавши необхідну теорію і майбутню перспективу.

Самостійне вивчення

Якщо людина вирішила зайнятися приватною підприємницькою діяльністю, йому краще заздалегідь навчитися вести бухгалтерський облік, тому що найчастіше стартового капіталу не вистачає на наймання кваліфікованого фахівця.

Таким чином, для самостійного вивчення варто виділити кілька корисних кроків:

  • якщо будь-які знання в сфері ведення звітності відсутні, найкраще почати читати відповідну літературу, паралельно виконуючи тренувальні вправи;
  • спробувати знайти потрібні основи ведення звітності в інтернеті, отримавши безкоштовні уроки по самим різним сферам бухгалтерського обліку, а також вивчити в режимі онлайн текст будь-якого правового акту, яким регламентується ведення бухобліку;
  • вивчити підручники, які надаються в процесі навчання в університетах, знайшовши відповідні видання, що надає більш глибоке уявлення про ведення і підготовці звітності;
  • відвідати платні курси офіційних занять, які часто проводяться професіоналами на базі інститутів і коледжів;
  • застосування навичок в реальному житті (наприклад, зміна системи запису).

Коли бухгалтерський облік буде вивчений досить добре для професійної роботи на цій посаді, можна буде розглянути можливі варіанти того, як почати свою кар'єру в цьому напрямку. Наприклад, можна влаштуватися працювати «під крило» більш досвідченого фахівця або спробувати себе асистентом.

Документація і досвід

Для того, щоб вивчити теорію, варто вивчити кілька основних нормативних актів:

  • Федеральний закон №402-ФЗ;
  • Податковий кодекс;
  • положення, прийняті з бухгалтерського обліку;
  • план рахунків;
  • Федеральний закон №212-ФЗ.

Федеральний закон від 24.07.2009 N 212-ФЗ ред. від 19.12.2016 Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації

Звичайно, повністю вивчати Податковий кодекс не має сенсу, але потрібно хоча б дізнатися, як нараховуються податки на додану вартість, прибуток і доходи фізичних осіб. Найкраще вивчати всі ці нормативні акти на спеціалізованих сайтах, так як формулювання законодавчих актів є досить складною для сприйняття початківцями.

Покроковий урок з бухгалтерського обліку для чайників

Покрокова інструкція для підприємців включає в себе всю потрібну інформацію, яка дозволяє розібратися з усіма особливостями звітності в найкоротші терміни. На сьогоднішній день завжди можна отримати потрібну інформацію про ведення звітності, а крім цього, також відвідати спеціалізовані курси.

Вибираючи даний варіант, підприємець суттєво економить власні кошти, але при цьому йому буде потрібно набагато більше часу для ведення цієї діяльності. Перед тим, як почати розбиратися з правилами оформлення звітності, найкраще вивчити базові поняття системи, і зокрема, це стосується безпосередньо самого визначення бухгалтерії і всіх використовуються сьогодні спеціальних режимах.

Без розуміння таких елементів просто не вийде вести необхідні регістри, розраховувати витрати і доходи, нараховувати своїм працівникам зарплату, а також готувати документацію для ведення звітності. Саме всі ці операції і складають собою в комплексі бухгалтерію будь-якої комерційної організації.

Для початку варто відзначити загальний режим, за яким підприємець повинен враховувати будь-які господарські операції в Книзі за видатками та доходами. В кінці кожного року складається декларація за формою 3-ПДФО, а також відраховується податок в розмірі 13%, яка виплачується до 30 квітня наступного року. В даному випадку враховуються всі вхідні і вихідні рахунки-фактури, а також всі вчинені покупки і продажу, після чого формується квартальна декларація і розраховується сума податку відповідно до прийнятої ставкою в розмірі 18%.

Форма 3-ПДФО за 2019 рік

При спрощеній системі потрібно заповнювати книгу обліку інформації про доходи при базі в 6%, а також всі витрати і надходження, тариф за якими встановлено у вигляді 15%. Термін подачі декларації аналогічної із загальним, причому оформлення звітності та внески по персоналу є точно такими ж. Головною особливістю є відсутність прибуткового і майнового податків.

Ще одним пільговим режимом є ЕНВД, але тут ведення бухгалтерії досить складне, тому що підприємець повинен чітко фіксувати всі фізичні характеристики своєї діяльності, включаючи площу приміщення, загальна кількість одиниць майна в транспортному парку і ще безліч інших показників.

Всі зміни в таких показниках за весь рік повинні вказуватися в звітності в процесі розрахунку податку з того місяця, в якому вони відбулися, причому обов'язковий платіж буде розраховуватися за базовою прибутковості за певним видом діяльності, встановленої місцевими законодавчими органами. Також в процесі оформлення такої звітності корисно буде знати коефіцієнти-дефлятори.

Бухгалтерський облік являє собою досить складну процедуру, в зв'язку з чим новачкам в ньому розібратися досить складно, особливо якщо раніше не було отримано відповідну освіту заповнення УПД

здійснюється відповідно до листа ФНС Росії від 21.10.13 № ММВ-20-3 / 96 @.

Про вартість послуг з реєстрації товарного знака можна дізнатися тут.

зміст курсу

Стандартний курс для початківців, які тільки починають розбиратися з особливостями ведення бухгалтерського обліку, включає в себе важливу інформацію, яка буде потрібно будь-якому комерційному діячеві незалежно від сфери його діяльності.

Зокрема, варто відзначити кілька ключових тем:

  • ведення бухгалтерського обліку в бюджетних компаніях;
  • історія розвитку ведення бюджетної звітності;
  • план, за яким повинні оформлятися рахунки бухгалтерського обліку в бюджетних компаніях;
  • форми звітності, які використовуються бюджетними компаніями;
  • особливості ведення обліку грошових коштів.

Найскладніші моменти в процесі

Після вивчення основних елементів ведення бухгалтерського обліку підприємцю потрібно буде розібратися в тому, з якими складнощами можна зустрітися в процесі оформлення звітності та до чого потрібно бути готовим при взаємодії з податковими органами.

Уточнення про ПДВ

В кінці звітного періоду будь-яка компанія, зареєстрована податковими органами, повинна здавати декларацію з ПДВ, і в Росії дана звітність подається щокварталу. Протягом 20 днів, які йдуть за останнім днем ​​звітного періоду, декларація повинна подаватися відповідним органам, і точно так само потрібно буде протягом 20 днів сплатити відповідні відрахування.

У Росії, починаючи з 1 січня 2019 року, декларацію з ПДВ при бажанні можна подати виключно в електронному вигляді з використанням телекомунікаційних каналів зв'язку. Для того, щоб вибрати оператора електронного документообігу, можна скористатися інформацією, прописаної на регіональних сайтах Федеральної податкової служби.

З даним ресурсом потрібно буде оформити відповідний договір, отримати відповідні інструменти криптозахисту, включаючи спеціалізовану електронну підпис, за допомогою якої потрібно буде завіряти декларації і рахунки-фактури.

Особливості при ЗЕД

Варто відзначити кілька особливостей, характерних для ЗЕД:

  • ведення обліку сум, які виражаються або надходять у валюті, водночас в рублях і іноземній валюті;
  • постійний аналіз дат, коли права власності на експортовану або ж імпортоване майно переходять відповідно до умов Інкотермс, прописаними в контракті;
  • необхідність вказівки вартості майна, купленого не на території Росії, з обов'язковим зазначенням митних платежів;
  • відображення витрат, які потрібні для забезпечення зарубіжних відряджень відповідно до правил чинного законодавства;
  • включення у фінансовий результат на звітну дату всіх підсумків проведення переоцінки валютних залишків грошових коштів, а також всіляких розрахунків з контрагентами, які виражаються у валюті;
  • необхідність формування роздільного аналізу на звітних рахунках і інших регістрах з метою забезпечення звітності всіх видів інформації, яка відноситься до ЗЕД;
  • контроль за повноцінним надходженням коштів, які потрібні для оплати за валютними контрактами із зарубіжними споживачами;
  • відображення податків, які нараховуються додатково через введення ЗЕД;
  • дотримання певних норм і правил, які регулюють відрахування ПДВ по різним витратам, які мають безпосереднє відношення до імпорту та експорту;
  • правильне заповнення всієї звітної інформації по виплачуються податків.

Кращі книги для скачування

Варто відзначити кілька основних літературних творів, з якими обов'язково варто ознайомитися будь-якому підприємцю або бухгалтеру:

АвторНазва

Крутякова «ПДВ. Практика обчислення і сплати »Гартвич« 1С: Бухгалтерія 8 як на долоні »Гартвич« Бухгалтерський облік з нуля. Самовчитель »Гартвич« Бухгалтерський облік за 10 днів »Зінько, Вещунова« Операції РЕПО. Правове регулювання, бухгалтерський облік, оподаткування та аудит »Вайзман, Касьянов« Бухгалтерський облік в бюджетній сфері »Вайзман, Касьянов« Бухгалтерський облік в банках »Морозова« Про спрощенці за чаркою чаю »Кирилова, Богаченко« Бухгалтерський облік. Практикум »діркових« Інкубатор для бухгалтера: від нуля до балансу »

Деякі з цих книг використовуються також в процесі навчання професійних бухгалтерів в різних вищих навчальних закладах, тому з ними обов'язково варто ознайомитися і тим людям, які намагаються навчатися самостійно, осягаючи ази ведення бухгалтерського обліку без сторонньої допомоги.

Процедура банкрутства юридичної особи

значно прискорюється в тому випадку, якщо підприємство має великі борги перед державою або позабюджетними фондами.

Зразок написання бухгалтерської довідки можна знайти на цій сторінці.

Скільки коштують послуги бухгалтера по здачі звітності на даний момент - дізнайтеся тут.