Реклама
Реклама
Реклама

ЄС збільшив квоти для Молдови на поставки вина і зернових в безмитному режимі

З 1 липня 2011 набула чинності рішення Європейського союзу про продовження автономних торгових преференцій для Молдови до 2015 р і про збільшення квот на поставки в ЄС молдавського вина і зернових в безмитному режимі З 1 липня 2011 набула чинності рішення Європейського союзу про продовження автономних торгових преференцій для Молдови до 2015 р і про збільшення квот на поставки в ЄС молдавського вина і зернових в безмитному режимі. Як зазначається в офіційному повідомленні ЄС, згідно з рішенням, схваленим раніше Брюсселем і вступив в силу з сьогоднішнього дня, Молдова зможе експортувати в країни ЄС в нинішньому році в безмитному режимі додатково 5 млн. Літрів вина, (50 тис. Гектолітрів або більше 6,6 млн. пляшок), що дозволить довести його загальний обсяг за підсумками 2011 р в цілому до 150 тис. гектолітрів. У 2012 р квоти на постачання молдавських вин в ЄС збільшаться до 180 тис. Гектолітрів, а в період з 2013 р по 2015 р Молдова зможе поставляти в ЄС щорічно по 240 тис. Гектолітрів вина.

Крім того, рішенням ЄС, квоти на безмитний експорт молдавських зернових, ячменю, кукурудзи будуть збільшуватися на 5 тис. Т. На рік, щоб до 2015 р безмитний експорт цієї продукції зріс до 50 тис. Т. В даний час Молдова може поставляти в ЄС без сплати митних зборів всю продукцію, за винятком 12 сільгосппродуктів, на які встановлені певні квоти. Зокрема, республіка користується преференціями на експорт в ЄС без сплати митних зборів вина, зернових, цукру та іншої чутливої ​​сельхопродукціі країни в межах затверджуваних квот.

Індивідуальні торгові преференції були надані Молдові з 1 березня 2008 року в цілях лібералізації торгівлі з ЄС і забезпечення передумов для створення економічно сприятливого середовища та залучення інвестицій. В даний час Молдова готується почати з ЄС переговори щодо створення зони поглибленої та всеосяжної вільної торгівлі між РМ і ЄС.

джерело: noi.md