Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно приватизувати квартиру?

Після здобуття незалежності, в 1992 році в Україні стартувала приватизація

Після здобуття незалежності, в 1992 році в Україні стартувала приватизація. Але, не дивлячись на це, на сьогоднішній день все ж існує вагомий відсоток житла, яке перебуває в комунальній власності. До нього належать квартири осіб, які не бажають приватизувати житло в приватну власність; передані на баланс місцевої влади об'єкти житлового фонду; а також, державні програми по виділенню житла військовослужбовцям та нужденним. Що ж необхідно враховувати тим, хто зважився на приватизацію?

особливості:

  • Одного разу. Кожен громадянин України може приватизувати державне житло у власність тільки один раз.

  • Сім'я. Згода на приватизацію дають всі члени сім'ї, і після приватизації володіють квартирою в рівних частках. Якщо один з членів сім'ї проти, в приватизації відмовляють усім.

  • Площа. Норма квадратних метрів на людину становить 21, додатково для сім'ї покладається 10 кв.м., за велику площу доведеться доплачувати.

  • Чи не приватизуються. Квартири-музеї, квартири в закритих військових приміщеннях, службові квартири, не придатні для проживання, приміщення в гуртожитках. Якщо житло включено в план реконструкції, то приватизація здійснюється після ремонту.

  • Прописка. Не можна приватизувати квартиру на тих, хто там не прописаний. Після приватизації житло знаходиться у власності, навіть якщо там ніхто не прописаний.

Приватизувати житло мають ті, хто отримав його за договором соціального найму, якщо ж квартира в Києві ( Apartment Kiev ) Належить за договором безоплатного користування - її не можна приватизувати. Процедура оформлення досить складна і довга, вона займає багато часу, паперової тяганини і може потребувати додаткової оплати. Тому краще заздалегідь підготуватися до цього процесу.

Збір документів:

  • Заява на приватизацію. Враховуються всі члени родини, і заповнюється в їх присутності, все повинні поставити свої підписи, після чого заява завіряється начальником ЖЕКу.

  • Довідка про склад сім'ї. Можна отримати в ЖЕКу в паспортному відділі, термін дії довідки - місяць.

  • Копія ордера на квартиру і технічна документація. До технічної документації відносяться техпаспорт на квартиру, поверховий план приміщень, отримати її можна в БТІ.

  • Право на приватизацію. Для підтвердження такого права необхідно надати паспорт, де має бути відсутня відмітка про його використанні або довідка з попереднього місця проживання.

  • Пільги. У разі якщо один із заявників має статус, який дозволяє використовувати пільгові умови приватизації, подаються копії документів, які підтверджують це право.

  • Інші документи. Квитанція про оплату послуг з оформлення документів, довідка з Ощадбанку про використання житлового чека, копії документів, що підтверджують особу (паспорт, свідоцтво про народження).

Всі зібрані документи подають до відділу приватизації при місцевій держадміністрації. Тут же необхідно сплатити платіжні доручення, термін дії яких один місяць. При видачі свідоцтва на право власності в паспортах роблять позначки про використання права, і в якому обсязі (кв.м). Свідоцтво реєструють в обов'язковому порядку в БТІ.

Більшість столичних жителів уже давно використовували право приватизації квартири. Адже коли житло стає власністю, її власник може продавати, міняти, передавати у спадок або здавати квартиру в оренду в Києві ( Apartment for rent Kiev ). У неприватизованій квартирі можна тільки проживати і після смерті мешканця, розпоряджатися нею буде держава.

17 жовтня 2014

Що ж необхідно враховувати тим, хто зважився на приватизацію?