Реклама
Реклама
Реклама

Типи житлових будинків

  1. Типи житлових будинків - Блочний будинок
  2. «Брежневка»
  3. індивідуальний
  4. Цегляно-монолітний
  5. Моноліт
  6. панельні
  7. «Сталінка»
  8. «Хрущовка»

За часи існування багатоквартирного будівництва проектувалися і будувалися найрізноманітніші типи житлових будинків. Назви одних типів житлових будинків увійшли в їх офіційні назви, інші будинки отримували «народні», міцно вкорінені, прізвиська. Разом з цим, кожен тип житлового будинку, відрізняються специфічними характеристиками, про які й піде мова в цій статті.

Типи житлових будинків - Блочний будинок

Типи житлових будинків - Блочний будинок

З назви, в принципі, має бути ясно, що такий будинок збирається з блоків. Типи житлових будинків цієї серії збираються з бетонних блоків. Правда, блокові будинки нерідко плутають з іншим типом - панельними. Загальні моменти у них, звичайно, є. Стіни панельних будівель теж виготовляються з бетону. Але є і принципова різниця. Блокові будинки нагадують конструктор, так як складаються з декількох блоків. А панельні - це щось єдине ціле.

Блокові будинки мають свої недоліки. Найголовніший з них - вкрай низька якість штукатурки. До цього можна ще додати і нерівні стелі, на яких регулярно тріскається побілка, оголюючи шви між плитами. Блокові будинки ще відрізняються «спареними» віконними рамами.

А ось до плюсів можна сміливо віднести можливість легкої перепланування. У блокових будинках можна без проблем зносити міжкімнатні перекриття, робити спільні ванну і туалет, розширювати двері та віконні прорізи.

Серія || -18

«Брежневка»

«Брежневка»

Ці будинки проектувалися в далекому вже 1964 році і будувалися аж до 1980-го. В цей час країною правив генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Ілліч Брежнєв. Саме його іменем народ і охрестив ці типи житлових будинків. Тим більше що нічого нового в цьому не було, до Брежнєва подібне будівництво іменували «хрущовками». Знову ж на прізвище лідера держави.

«Брежневка» вигідно відрізнялися від своїх попередників наявністю сміттєпроводу, ліфтів. А середня висота квартир дорівнювала 2,65 метрів. На ті часи це була справжня «розкіш». А ось до основного мінуса варто віднести погану теплоізоляцію.

Серії житлових будинків 1605АМ , І-209 , П-42

індивідуальний

індивідуальний

Індивідуальні типи житлових будинків сьогодні є найпопулярнішим. Багато хто бажає собі побудувати цегельний будинок за індивідуальним проектом. Причому, щодо таких будівель немає ніяких обмежень. Можна будувати все, що забажає клієнт. Фантазії є, де розвернутися.

Цегляні будинки відрізняються теплотою, комфортом і зовнішньою привабливістю. У всіх будинках, як правило, встановлені сучасні склопакети, це ще краще впливає на тепло- і шумоізоляцію. Ну, а до мінусів в першу чергу можна віднести дорожнечу таких будівель. Причому ціна на будинок залежить не тільки від матеріалів, з якого він побудований. У кінцеву вартість також входить розташування, екологічна обстановка навколо, близькість річки і так далі.

Серії житлових будинків П-44К

Цегляно-монолітний

Цегляно-монолітний

Цегляно-монолітні типи житлових будинків не менш популярні, ніж цегляні. А в деяких регіонах він найпоширеніший. Його структура складається з монолітного бетонного каркасу, а зовнішні стіни обробляються цеглою. Це, природно, кілька здешевлює вартість будинку.

Такі будови відрізняються підвищеною міцністю і надійністю. Пальових основа здатна витримати землетрус і повінь. Зовнішній вигляд може і трохи попсувала, але в цілому будинок не постраждає.

По суті, цегляно-монолітний будинок являє собою єдину конструкцію. І що цікаво, несучими стінами є внутрішні перегородки. Тому він точно не складеться при зовнішньому впливі. Рівень тепло- і шумоізоляції в таких будівлях на третину краще, ніж, наприклад, у тільки монолітних аналогів. А термін, протягом якого будинок точно простоїть без істотного ремонту, виробники визначають як 100 років.

Моноліт

Моноліт

Типи житлових будинків моноліт тому так і називаються, що робляться цілком з бетону. А конкретно це відбувається так - будматеріал привозять на місце майбутнього будинку, потім роблять опалубки і заливають бетон. До очевидних переваг можна відразу віднести відсутність швів на стінах. А отже, такий будинок має відмінні тепло- і шумоізоляції. Плюс додається ще спеціальний утеплювальний матеріал на стіни.

До речі, стіни та перекриття у монолітного будинку виходять навіть тонше, ніж у того ж цегельного. І все це без втрати якості. Плюс, чим менше бетону треба витратити, тим дешевше виходить будівництво.

Є поширена помилка, що монолітний будинок не дуже хороший для здоров'я проживаючих в ньому. Знову ж через безшовних стін. Нібито, стіни «не дихають». Це не зовсім так. Сучасні монолітні будинки виробляються з найкращих матеріалів. Причому, основа такої будови - цей все той же залізобетон, який застосовувався і 10, і 15 років тому для панельних будинків. Але сьогодні це більш якісний будматеріал. А якщо хтось так вже сильно печеться про екологію і здоров'я, то треба жити тільки в дерев'яних будинках. Вони з цієї точки зору найкращі.

панельні

панельні

Панельні типи житлових будинків умовно розділити на три категорії. Як правило, вони діляться за загальним метражем. Наприклад, є будинки, так званої, «137 серії». Це до речі, дуже хороші «панелі». У цих будівлях досить просторі квартири. Максимальна площа - 70 квадратних метрів (включаючи 9-метрову кухню).

Будинки дешевше і гірше - це «панелі шестисотих серій». Це так званий середній клас. Метраж квартир в таких будинках не більш 65 квадратних метрів, а площа стандартної кухні всього 7 квадратних метрів.

І нарешті, найдешевший варіант - панельні будинки «504 серії». Їх ще, до речі, називають «кораблями». Кухня в таких будинках всього 6,3 квадратних метра, навіть двом людям на ній розміститися досить проблематично. До іншим явних недоліків відносяться відсутність підвіконь і високі вікна.

Серії житлових будинків || -57 , 1 мг-601 , || -68-01 , || -49

«Сталінка»

«Сталінка»

Ось вже понад півстоліття минуло, а «сталінські будинки» до сих пір відносяться до розряду - елітні типи житлових будинків. Житло в відомих вежах дороге, але дуже комфортабельне і престижне. Величезний метраж, просторі кімнати, зручні під'їзди і гарний зовнішній вигляд. А вже, які високі стелі в таких будинках. Крім внутрішнього оздоблення, ці квартири ще й розташовані в дуже вигідних місцях. Як правило, це центр міста.

Тим часом, «сталінки» діляться на дві категорії в залежності від того, з яких матеріалів вони будувалися - цегла або шлакоблоки. Перший матеріал - це більш ранній етап історії «сталінок». З шлакоблоків стали зводити будинки пізніше, коли, власне, і з'явився цей матеріал. Вони, звичайно, стали дешевше. Але цегла завжди цінувався за відмінні якості по тій же шумоізоляції. Плюс і виглядали цегляні «сталінські будинки» більш привабливий.

На жаль, будівництво настільки комфортного житла було припинено в 1956 році. Хоча мотиви на той момент були досить зрозумілі. Будівельна індустрія перепрофілювалася на «хрущовки», так як вони були дешевшими і швидше зводилися, а значить, більше людей можна було заселити в один будинок.

«Хрущовка»

«Хрущовка»

«Хрущовки» - це стандартні п'ятиповерхові будинки, які сьогодні є в будь-якому місті Росії. Навіть Москва ще не до кінця від них позбулася, хоча програма знесення вже давно існує і потихеньку реалізується.

«Хрущовки» продовжують традицію називати типи житлових будинків по імені керівника держави. З назви має бути зрозуміло, що будувалися вони в той час, коли при владі був Микита Хрущов. А це період 1956-1964 років. Правда, зі зміною лідера, будівництва названих їм будинків не припинилося. Наприклад, в Московській області такі будівлі з'являлися аж до 1972 року. А далеких регіонах країни їх будували до середини 80-х. А все тому, що вони були дуже дешеві і швидко зводилися. А значить, швидше вирішувалася проблема з наданням житла для громадян. Але ціна такої швидкості - внутрішній некомфортний квартир. Вони всі маленькі - метраж кухні 6 квадратних метрів, стелі заввишки 2,5 метра.

Причому, якщо на зорі «хрущовок» вони будувалися з цегли, то згодом перейшли на панелі. І тут же це відбилося на якості. Наприклад, різко впала можливість утримувати тепло. У «хрущовках» влітку спекотно, а взимку холодно. До істотних мінусів також відносяться відсутність ліфта, суміщені туалет з ванною, немає ні горища, ні сміттєпроводу. Позитивний момент тільки один - стоять «хрущовки» недорого. І, як правило, розташовуються поруч зі станціями метро або в безпосередній близькості від них.

Ось, мабуть, і всі типи житлових будинків, про які хотілося написати. На завершення варто зазначити, що в кожному типі житлових будинків є поділ на проектні серії, про які читайте окремий розділ сайту.

Спеціально для сайту: Все про ремонт квартири

Інші статті розділу: Серії будинків

схожі статті: