Реклама
Реклама
Реклама

Головний вхід з Червоної площі

У Москві побудують один з найбільших музейних комплексів світу

Експозиція і фонди Музеїв Московського Кремля розмістяться усередині кварталу Середніх торговельних рядів, розташованих на Красній площі між Вітальням Двором, ГУМом і храмом Василя Блаженного. Тут буде побудований один з найбільших музейних комплексів світу. Але сучасна будівля не зіпсує історичний вигляд, нове будівництво буде приховано за стінами торгових рядів XIX століття.
Минулого тижня Архсовет Москви схвалила архітектурно-містобудівне рішення комплексу будівель, розташованих за адресою Червона площа, д. 5, для розміщення музейно-виставкового комплексу. Це унікальний для Москви проект з нелегкою долею. Раніше концепцією депозитарію Музеїв Московського Кремля займався «Моспроект-2». Частина будівлі навіть була реалізована, зокрема, підвал, де згодом з'явиться сховище музею і парковка. Зараз розробником проекту є консорціум-бюро «Меганом» + Nowadays. Будівля не буде повторювати історичні корпусу, які були знесені в 2007 році. Головна мета - зробити комплекс максимально зручним і для музею зі сховищем, і для відвідувачів. Квартал колишніх Середніх торговельних рядів розташовується між Ільїнков, Кришталевим провулком і Варварка, а західним фасадом виходить на Червону площу.
«Загальна площа ділянки становить 17 308 кв. метрів. Проект Музеїв Кремля включає в себе два корпуси: перший побудований в 1893 році архітектором Романом Клейном, є об'єктом культурної спадщини федерального значення. Другий корпус - проектована 4-поверхова будівля, надземна частина якого повторює контури втрачених внутрішніх корпусів торговельних рядів », - повідомляє прес-служба Моськомархитектури. Тобто пам'ятник архітектури розташований по периметру ділянки, а нове будівництво передбачається всередині кварталу.
«Ми вирішили зробити головний вхід не з боку ГУМу, а з боку храму Василя Блаженного і Червоної площі. Через арку Клейна відвідувачі будуть бачити головний вхід в музей. Гранітна бруківка буде «стікати» з мерії, плавно переходячи на рівень цоколя з гардеробами, касами і фойє. Центральна будівля планується з'єднати з історичним корпусом одним підземним і чотирма надземними переходами. Вони будуть виконані з легких конструкцій з вечірньою підсвіткою », - розповів керівник бюро« Проект Меганом »Юрій Григорян. За його словами, переходи необхідні, щоб створити єдине виставковий простір. Потрапляючи в сам музей, відвідувачі опиняться в просторому двокольоровому просторі. Звідти гості зможуть піднятися по плавній згинається сходах на виставковий рівень - головний зал постійної експозиції. На четвертому поверсі розташуються реставраційні майстерні.
Правда, за словами Григоряна, точна планування і архітектура внутрішнього простору будівлі поки знаходяться в процесі розробки, питання в тому, які саме фонди з Музеїв Кремля будуть там розташовані. Зараз йде формування експозиції. Наприклад, якщо в залі буде виставлено зброю, це зажадає одного варіанта організації простору, якщо артефакти - іншого. Зовнішній простір - між новим будинком і Торговими рядами - планується організувати у вигляді середньовічної вулиці. Прогулюючись по ній, гості також зможуть побачити деякі артефакти музею. Частина експозиції пропонується виставити в спеціальних нішах фасаду нового корпусу під склом. За інформацією прес-служби Моськомархитектури, концепція експозиції виконується архітектором Мікеле де Лукки.
В історичному корпусі на першому поверсі будуть знаходитися публічні функції музею - дитячий центр, магазини, ресторан і т.д. «Нашим завданням було зробити всі ці магазини прохідними, щоб через них можна було пройти у внутрішній двір», - сказав Юрій Григорян. Вхід безпосередньо в музей буде один. Це обумовлено питаннями безпеки.
Нова будівля планується побудувати з архітектурного бетону. По висоті воно не перевищить існуючих позначок, його практично повністю закриє корпус торгових рядів. На покрівлі будуть розташовуватися плоскі зони з ліхтарями, а також скатні ділянки над склепінням залів. Плоску частину планується облицювати керамічною плиткою, скатну - фальцьованої сталлю з полімерним покриттям. Юрій Григорян підкреслив, що в цілому цей проект трактується як інтер'єрний. Архітектори навмисно не намагалися надати нового обсягом вигляд втрачених будівель, так як необхідно було зробити будівлю максимально комфортним для музею. За словами Юрія Григоряна, в результаті має вийти музейний комплекс загальною площею 85 тис. Кв. метрів, який увійде до п'ятірки найбільших музеїв світу.
«Дуже сильний проект зі складною долею, розташований в самому серці міста. Сьогодні Архсовет погодив його, ми бачимо зрозумілу архітектуру, схему реалізації. Вкрай важлива ідея - проникність простору. Відкритість місту і при цьому деяка інтимність, камерність - хороша комбінація властивостей цього якісного проекту », - сказав головний архітектор Москви Сергій Кузнецов. Зараз проект проходить експертизу. За словами Юрія Григоряна, приблизні терміни реалізації - кінець 2019 - початок 2020 року. Фінансується створення музейного комплексу за рахунок федерального бюджету.