Реклама
Реклама
Реклама

Якщо на машину впало дерево

  1. Після розбушувалася в Москві 29 травня стихії знову стало актуальним питання - хто повинен відповідати...
  2. Залишити коментар

30 травня 2017

Після розбушувалася в Москві 29 травня стихії знову стало актуальним питання - хто повинен відповідати за яке звалилося на машину (або мотоцикл) дерево?


Випадки, як відомо, бувають різні. Тому при визначенні відповідача завжди необхідна наявність причинно-наслідкового зв'язку між заподіяною шкодою і допущеними порушеннями.

Класичний приклад: стоїть біля будинку трухляве дерево, мешканці з побоюванням проходять повз нього, скаржаться керуючої компанії ... і в один далеко не прекрасний день це дерево падає. Вина керуючої компанії начебто очевидна, але все ж потрібно чітко оформити документи.

Особливі випадкиВрахуйте, відповідальна за дерево організація не буде відшкодовувати збиток, якщо машина припаркована в недозволеному місці.Як бачите, стоянка на газоні чревата не тільки штрафом.Марно шукати лісника, якщо на машину дерево впало в лісі.Так само не варто розраховувати на компенсацію після стихійних лих, до яких відноситься і сильний вітер.Більш того, в цьому випадку не врятує навіть повноцінна страховка: стихійні лиха не належать до страхових випадків (якщо інше не зазначено в договорі) - це загальна практика.

Більш того, в цьому випадку не врятує навіть повноцінна страховка: стихійні лиха не належать до страхових випадків (якщо інше не зазначено в договорі) - це загальна практика

Насамперед потрібно викликати поліцію, яка оформить подія. Це може зробити дільничний. У ГИБДД дзвонити не варто, оскільки впало у дворі дерево не вважається дорожньо-транспортною пригодою. Інспектор ДПС оформить аварію в тому випадку, якщо дерево звалилося на дорогу і зачепило автомобіль під час руху.

Зрозуміло, варто самостійно сфотографувати машину з різних ракурсів. Окремо зафіксувати пошкодження, крупно зняти стовбур - так, щоб було видно, що він явно в не найкращому стані. Якщо є свідки, то запишіть їх координати і по можливості вкажіть дані в протоколі.

Потім потрібно визначити відповідача - це керуюча компанія, муніципальна влада або власник ділянки. Саме до них потрібно звертатися за відшкодуванням, озброївшись оцінкою збитку і довідкою від метеослужби. Про останньому документі варто сказати окремо. Цей папір свідчить про те, що дерево впало при нормальних кліматичні умови. Не було сильного або шквалистого вітру. Якщо метеорологи заявлять, що в цей день зафіксовані серйозні пориви вітру, то звертатися за відшкодуванням немає сенсу. Штормовим вважається вітер швидкістю понад 20,8 м / сек. Це цифра визначена в шкалі Бофорта - англійської моряка, яке визначило 12 градацій швидкості вітру. Так ось, вітер швидкістю 20,8-24,4 м / с вважається штормовим і відноситься до 9 балів. Таким, чином, якщо в довідці метеорологів буде сказано «вітер швидкістю 18 м / c з поривами до 22 м / с», то пошкодження автомобіля доведеться оплачувати за свій рахунок.

Найгуманніший суд

При наявності необхідних документів з відповідальною за дерево, що впало організацій судитися легко і просто. Якщо розгляд призведе до служителів Феміди, то їй доведеться сплатити не тільки збиток, але і судові витрати - гонорар представника (в розумних межах, зрозуміло), державне мито, оцінку збитку і інші супутні витрати (наприклад, транспортні або поштові витрати). Потерпілий отримує судове рішення і виконавчий лист, після чого отримує належну компенсацію.

У будь-якому випадку, судові тяжби - справа клопітка. Так що по можливості варто паркуватися подалі від потенційно небезпечних дерев. А постраждалі в ході пройшов 29 травня циклону машини доведеться ремонтувати за свій рахунок. Тоді метеорологи зафіксували швидкість вітру в 32 м / сек. А це вже відповідно до шкали Бофорта справжній ураган - 12 балів.

Залишити коментар

Для додавання коментарів потрібна зареєструватися або авторизуватись на сайті .

Соціальні коментарі Cackl e

наверх