Реклама
Реклама
Реклама

Як вести себе в суді?

  1. Як вести себе в суді позивачеві і обвинуваченому?
  2. Як себе вести свідку в суді?

Є люди, які в судах ... ну хіба що не живуть. Вони стільки раз в житті проходили через ці заклади, що встигли дізнатися всіх суддів і секретарів по імені-по батькові, завчити час роботи кабінетів, вникнути в тонкощі юридичних термінів. Що приємно - вони з великою охотою дають поради і пояснюють новачкам правила поведінки в будівлі суду. Якщо ви належите до числа останніх, але вам не пощастило зустріти в стінах державного органу бувалого людини, то ми розповімо вам про те, як правильно вести себе в суді.

Після того, як ваш позов приймуть до виробництва, вам буде вислана повістка в суд. У призначений день краще прийти на дільницю приблизно за 10-15 хвилин до початку засідання. При собі обов'язково потрібно мати паспорт або інший засвідчує особу документ. Працівник апарату мирового судді даного судового ділянки перевірить явку всіх викликаних на засідання осіб і запросить їх в зал. Перед початком засідання усім учасникам роз'яснюють їх права.

Як вести себе в суді позивачеві і обвинуваченому?

В першу чергу позивача запитають, чи підтверджує він свій позов. У разі позитивної відповіді, необхідно відповісти: «так, в повному обсязі». У обвинуваченого буде запитано про наявність будь-яких клопотань до суду.

далі будуть вислухані обидві сторони, а також свідки з боку звинувачення і захисту, експерти, фахівці та т. д.

Варто пам'ятати, що правила поведінки в суді вимагають від обох сторін вести себе витримано і не давати волю емоціям. Коли вам запропонують ставити запитання іншій стороні, необхідно ставити саме питання, а не починати пристрасно викривати противника в несправедливості, брехні і спробах заплутати справу. На жаль, подібна форма поведінки до судів рідкісна. Чим це загрожує? Попередженням або, в зовсім крайньому випадку, штрафом.

На кожному засіданні присутній головуючий - людина, яка визначає порядок розгляду, підтримує формальну частину засідання, стежить за дотриманням правил поведінки в суді. Люди, які приходять на розгляд, повинні знати, що до суду необхідно звертатися «Шановний суд», до судді - «Ваша честь». Це норми, передбачені статтею 158 ЦПК РФ. Будь-які питання задаються тільки стоячи (краще їх заздалегідь сформулювати), показання та пояснення дають, звертаючись до суду. Якщо бажаєте доповнити щось, - попросіть слова. Краще зробити це, коли певна частина процесу підійде до кінця. Наприклад, коли суд вже запитав все необхідне і суддя звертається до обох сторін: «чи є у кого-то ще питання?». Необхідно пам'ятати, що в питаннях, відповідях і інших репліках необхідно дотримуватися головного правила: «по суті».

Позивач або обвинувачений можуть попросити суд про перерву для консультацій із захисником з приводу з'явилися в ході процесу питань.

Як себе вести свідку в суді?

Свідкові варто пам'ятати, що він повинен говорити правду і тільки правду. Причому його завдання - відповідати на питання. Задавати їх судді він (і ніхто на процесі) не має права. Вигуки з місця і інші порушення правил поведінки в суді неприпустимі. Відповідати на питання необхідно лише тоді, коли свідка викличуть і запитають.

Після дослідження доказів у справі суд переходить до дебатів. На цій стадії ви вже не має права звертатися до суду з клопотаннями і вимогами додаткових доказів. Все це робиться в ході судового слухання. дебати передбачають короткий виклад сторонами своїх позицій. Після того, як особи, що беруть участь в процесі, закінчать проголошення промов, все можуть виступити з репліками. За правилами, право останньої репліки завжди знаходиться за відповідачем.

Далі суд відправляється в дорадчу кімнату. Після закінчення певного часу він повертається в зал, щоб оголосити про своє рішення.

Закінчуючи розмову про поведінку в суді, варто сказати про те, що сторони можуть піти на мирову або позивач може відкликати позов на будь-якому етапі судового засідання, аж до судових дебатів.

Як вести себе в суді позивачеві і обвинуваченому?
Як себе вести свідку в суді?
Як вести себе в суді позивачеві і обвинуваченому?
Чим це загрожує?
Наприклад, коли суд вже запитав все необхідне і суддя звертається до обох сторін: «чи є у кого-то ще питання?
Як себе вести свідку в суді?