Реклама
Реклама
Реклама

Адміністративна справа щодо ДТП

Зверніть увагу на наступні матеріали:

Ви потрапили в ДТП | Як оформляється і розслідується ДТП | Оформлення ДТП по європротоколу

Після ДТП на місці його вчинення слідчий або складає адміністративний протокол, або передає всі документи для проведення адміністративного розслідування в відділ ГИБДД Після ДТП на місці його вчинення слідчий або складає адміністративний протокол, або передає всі документи для проведення адміністративного розслідування в відділ ГИБДД. І лише після закінчення розслідування складається адміністративний протокол. Термін проведення розслідування не повинен перевищувати 1 місяць, однак у виняткових випадках його можуть продовжити ще на 1 місяць (ст.28.5, 28.7 КоАП РФ).

У житті це виглядає так: співробітник ГИБДД на місці проводить оформлення події, заповнює всі необхідні документи і запрошує водіїв стати через певну кількість днів в ГИБДД того району, на підшефної території якого і зафіксовано ДТП. Водії вже в підрозділі будуть брати участь в процедурі розбору дорожньо-транспортної пригоди.

За озвучений проміжок часу (зазвичай від 3 до 30 днів) будуть опитані всі свідки ДТП, ретельно вивчені документи, які на місці події склав автоінспектор.

Щоб розбір ДТП у відділенні ГИБДД був найбільш повним і об'єктивним, корисно ретельно підготуватися до цього заходу. Ви правильно зробите, коли відразу після ДТП, не чекаючи групи розбір, зверніться в свою страхову компанію. Там ви можете отримати професійну пораду експерта і навіть юридичну допомогу в підготовці документів. Часто фахівці страхової компанії проводять свою юридичну експертизу ДТП. При необхідності вони надають захисника або вашого представника в групі розбору.

З кожним водієм-учасником ДТП в окремо інспектор ГИБДД по дізнанню розмовляє, уточнює деталі, складає схему. Після чого на підставі зібраних відомостей і за результатами бесіди приймається рішення про винність і невинність конкретної особи в даному ДТП.

Коли є потерпілі, до матеріалів справи обов'язково додаються медичні висновки про тяжкості завданих ДТП тілесних ушкоджень. У разі якщо до дня виклику учасників в ГИБДД такий висновок про ступінь тяжкості тілесних ушкоджень не було оформлено (знаходиться в процесі оформлення), то остаточне рішення прийнято не буде, а термін розслідування у даній справі автоматично продовжується до місяця.

Щоб визначити ступінь тяжкості тілесних ушкоджень, ГИБДД має право надіслати запит до медичного закладу, в якому проходив лікування потерпілий. У ряді випадків може бути запрошено висновок в бюро судово-медичних експертиз. Якщо в висновку зазначено, що здоров'ю потерпілого була заподіяна тяжка або середньої тяжкості шкоди, співробітник ГИБДД, який розслідував адміністративну справу, зобов'язаний доповісти про це начальнику ГИБДД. Після чого всі матеріали справи про ДТП і його наслідки передаються в прокуратуру, в орган попереднього слідства чи в орган дізнання. За цим ДТП вже буде порушено кримінальну справу.

В інших випадках за підсумками адміністративного розслідування буде складено адміністративний протокол. Всі суперечності в показаннях повинні бути усунені в процесі попереднього (або ж судового) слідства. Коли в показаннях водія, потерпілого і свідків ситуація видається по-різному, експерт (а часто і експертна група) повинен перевірити всі версії того, що сталося і дати висновок щодо кожної, і тільки потім складати адміністративний протокол.

Частенько вчинене порушення карається позбавленням правом керування ТЗ. В цьому випадку ГИБДД передає справу до суду. Про це виноситься ухвала. Це пов'язано з тим, що ДАІ не має право на свій розсуд застосовувати міру покарання - позбавлення права керування. На це повноваження є лише у суду.

Якщо ж справа не передається до суду, то щодо визнаного винним просто виноситься постанова. Воно накладає адміністративне покарання. Після винесення постанови всім учасникам ДТП в разі їх звернення видаються довідки. Зацікавленим особам або організаціям такі ж довідки можуть бути видані тільки за письмовими запитами.

У групі розбору всім учасникам ДТП слід вимагати такі документи на руки:

  • - копію Постанови про адміністративне правопорушення,
  • - довідку про участь в ДТП і копію заповненого протоколу з місця ДТП (у разі, якщо вони не видавалися на місці ДТП),
  • - довідка (або Додаток № 31), вона зазвичай надається за запитом страхової компанії.

Форма і терміни розбору ДТП варіюють від розміру заподіяної шкоди, виду відповідальності і самих учасників ДТП, яким не забороняється задовольнити взаємні претензії в приватному порядку (в разі адміністративної відповідальності, не кримінальної) Форма і терміни розбору ДТП варіюють від розміру заподіяної шкоди, виду відповідальності і самих учасників ДТП, яким не забороняється задовольнити взаємні претензії в приватному порядку (в разі адміністративної відповідальності, не кримінальної).

У разі якщо винуватці ДТП згодні з винесеним рішенням групи розбору, вони погашають штраф, визначений в Протоколі, і надають квитанцію в групу розбору. Після цього Постанова переходить в розряд виконаних, а справу про адміністративне правопорушення закривається. Коли всі учасники ДТП дійшли спільного висновку про винуватця ДТП, передавати справу до суду необхідності немає. Але якщо раптом таке бажання виникло, подати позовну заяву можна не пізніше 3-х років після дня аварії.

Якщо ж один з учасників ДТП висловив незгоду з оцінкою обставин і винесеною постановою на підставі рішення групи розбору, він може подати скаргу до суду або до вищестоящого органу ГИБДД. На це по закону відводиться 10 діб після винесення групою розбору підсумкового рішення.

Автор: Ірина Калина,
Дата публікації: 15.03.2012
Передрук без активного посилання заборонений


Цікаве по темі

Статті схожої тематики: Новини по темі: