Реклама
Реклама
Реклама

Житловий комплекс VESNA

Автор: Андрій Воскресенський, «Коммерсант» спеціально для Urbanus.ru

Підмосковні житлові комплекси можна розділити на два розряду: ті, що будуються «в чистому полі», і ті, які спочатку «прив'язані» до інфраструктури одного з міст-супутників. Не будемо заглиблюватися в питання, які плюси і мінуси для девелопера в кожному з цих випадків. Звичайно, приймаючи рішення про запуск нового проекту, забудовник оцінює всі ці плюси і мінуси. Але оскільки за кількістю споруджуваних квадратних метрів обидва формати приблизно однакові, можна зробити висновок, що девелоперам вони цікаві в рівній мірі.

А ось що краще з точки зору покупця? Звичайно, починати життя з чистого аркуша завжди приємно. Новий житловий комплекс і знову сформована соціальне середовище - це саме те, чого хочуть багато покупців житла в ближньому Підмосков'ї. Все-таки блокові п'ятиповерхівки і похилені гаражні бокси - не найкращий сусідство для жителів комплексу бізнес-класу, а саме таке оточення і пропонується як правило в підмосковних містах.

З іншого боку, що склалася інфраструктура - безперечне достоїнство «міського» варіанту. Звичайно, забудовник «польового» житлового комплексу завжди передбачає будівництво всього необхідного для життя: торговий центр, школа і дитсадок, спортзал - неодмінні атрибути нових проектів, які за площею та кількістю жителів часто перевищують середні міські мікрорайони. Але не будемо забувати про визначення «склалася». Адже соціальна інфраструктура - це те, як облаштована наша життя. Таке облаштування можна створити відразу, «з чистого аркуша», це якась система, яка живе і розвивається у відповідь на виникаючі запити людей. І тому «склалося» соціальне оточення завжди більш повно задовольняє потреби жителів будь-якого району.

А чи можливо в принципі поєднати переваги «польових» і «міських» житлових комплексів? Давайте розглянемо з цієї точки зору житловий комплекс VESNA на південному заході Підмосков'я.

Давайте розглянемо з цієї точки зору житловий комплекс VESNA на південному заході Підмосков'я

Житловий комплекс VESNA

Місцезнаходження Апрелівка, 27 км від МКАД по Київському ш. Загальна площа 32,8 га Площа забудови 350 тис. Кв. м В т.ч. житлова площа 200 тис. кв. м Кількість квартир 4 тис. Кількість корпусів 16 Площі квартир 21-102 кв. м Поверховість 6-12 Ціна від 62 тис.руб. за кв. м Термін здачі першої черги II кв. 2014 Забудовник і продавець ВАТ «опіно» Сайт www.vesnadom.ru

Цей житловий комплекс знаходиться в 27 км від МКАД по Київському шосе, поруч з містом Апрелівка. Але «поруч» - поняття відносне. Місто - праворуч від шосе, Vesna - зліва. Безпосереднє оточення житлового комплексу - котеджна забудова, поля, і ліси, що знаходяться у віданні Наро-Фомінського леснічестваа. Гаражі і п'ятиповерхівки тут, з лівого боку шосе, відсутні як клас. Тобто в наявності всі переваги «польовий» забудови. Але при цьому сама Апрелівка - буквально під боком, в п'яти хвилинах їзди на автомобілі (або на автобусі, який курсуватиме між РК і містом) по зручною естакаді. А там - як раз «склалася інфраструктура», яка включає великі торгові центри, кафе і ресторани, спортивні комплекси будь-якого профілю, і багато іншого. Варто додати, що 27 кілометрів до Москви зі швидкісного Київському шосе - це всього лише чверть години їзди з дозволеною швидкістю. До метро «Південно-Західна» також планується пустити маршрутний автобус.

Втім, за масштабами житловий комплекс VESNA є повноцінний міський мікрорайон, або, якщо завгодно, - маленьке місто. У 16-ти монолітно-цегляних будинках висотою від 6 до 12 поверхів, житловою площею понад 200 кв. м., буде 4 тисячі квартир. Тобто населення житлового комплексу складе 8-10 тисяч. Для порівняння: у всій Апрелівці трохи більше 20 тисяч жителів.

Звичайно, в самому житловий комплексі буде створена своя інфраструктура, розрахована на таку кількість жителів. Два дитячих садки на 120 і на 160 місць, загальноосвітня школа, розрахована на 850 учнів, власний торгово-розважальний центр, фізкультурно-оздоровчий комплекс, стадіон. Ну, і безліч прогулянкових зон, дитячих майданчиків, альтанок, майданчиків для вигулу собак, а також велосипедні доріжки. До речі, всі дворові та прогулянкові території будуть закриті для проїзду автомобілів - для них призначений окремий паркінг. Крім того, в півтора кілометрах від житлового комплексу розташовано котеджне селище «Мартемьянова» від того ж забудовника, що і VESNA. У селищі побудований ще один дитячий садок, з медичним обслуговуванням, дитячими гуртками та секціями, групою раннього розвитку. Інфраструктура цих двох об'єктів буде доповнювати один одного. Загалом, це буде класичний передмістя, забезпечений всім необхідним для життя, з повноцінною власної та навколишнього інфраструктурою і відмінною транспортною доступністю.

А вас не здивувало, що на 4 тис. Квартир доведеться не більше 10 тисяч жителів? Як правило, при розрахунку прийнято кількість квартир множити на три. Але справа в тому, що в кожному з корпусів до 40% квартир займають студії (від 21 кв. М) і однокімнатні квартири (від 31 кв. М). Це, по-перше, забезпечує дуже низьку навіть для Підмосков'я вартість «вхідного квитка»: від 2,1 млн рублів за студію в майже готовому корпусі і від 1,9млн - у другій черзі будівництва. А по-друге, певним чином формує соціальне середовище. Легко припустити, що значну частину покупців складе молодь, в тому числі студенти. Їм, до речі, буде зручно добиратися до південного заходу столиці - самого «вузівського» округу Москви.

При таких масштабах проекту, звичайно ж, напрошується питання: як довго буде вестися будівництво, або, з точки зору покупця: як довго йому доведеться жити «на будівництві». Перша черга комплексу (1014 квартир, чотири корпуси, найдальші від шосе) буде повністю готова в другому кварталі 2014 року. Друга черга включає 8 корпусів (в одному з яких вже відкриті продажі) і буде закінчена в третьому кварталі 2016- го року. І нарешті, повне закінчення будівництва (тобто останні чотири корпуси, а також освітні установи, спортивна і торгова складові) намічено на 2017-й рік.

Таким чином, повним життям VESNA заживе не пізніше ніж через чотири роки.

Таким чином, повним життям VESNA заживе не пізніше ніж через чотири роки

А ось що краще з точки зору покупця?
А чи можливо в принципі поєднати переваги «польових» і «міських» житлових комплексів?
Квартир доведеться не більше 10 тисяч жителів?