Реклама
Реклама
Реклама

Самі Яскраві Зірки на Небі: Рейтинг ТОП 10

  1. Історичний погляд на зоряну величину
  2. Видима зоряна величина - що це таке?
  3. Абсолютна зоряна величина - що це таке?

Хочете знати які зірки найяскравіші на нічному небі? Тоді читайте наш рейтинг ТОП 10 найбільш яскравих небесних світил, які дуже легко побачити вночі неозброєним оком. Але для початку трохи історії.

Історичний погляд на зоряну величину

Приблизно 120 років до Різдва Христового, грецький астроном Гіппарх (Hipparchus) створив найперший відомий сьогодні каталог зірок. Незважаючи на те, що ця праця не дожив до наших днів, передбачається, що в список Гиппарха входило близько 850 зірок (Згодом, у другому столітті нашої ери, каталог Гіппарха було розширено до 1022 зірок завдяки старанням іншого грецького астронома, Птолемея. Гиппарх вносив в свій список зірки, які можна було розрізнити в кожному відомому на той час сузір'ї, він ретельно описував місце розташування кожного небесного світила, а також сортував їх за шкалою яскравості - від 1 до 6, де 1 означав максимально можливу яскравість (або «зоряну вели іну »).

Читайте також: Як Вибрати Телескоп Для Любителя

Цей метод вимірювання яскравості застосовується до цих пір. Варто зауважити, що за часів Гіппарха ще не було телескопів, тому дивлячись на небо неозброєним оком, древній астроном міг розрізнити по тьмяності тільки зірки 6-ий зоряної величини (найменш світяться). Сьогодні, маючи сучасні наземні телескопи, ми в змозі розрізнити дуже тьмяні зірки, зоряна величина яких доходить до 22m. Тоді як космічний телескоп Хаббла здатний розрізняти об'єкти зоряної величини до 31m.

Видима зоряна величина - що це таке?

З появою більш високоточних приладів для вимірювання світла, астрономи вирішили застосовувати для позначення зоряних величин десяткові дроби - наприклад, 2.75m - чим просто грубо вказувати величину цифрами 2 або 3.
Сьогодні нам відомі зірки, зоряна величина яких яскравіше ніж 1m. Наприклад, Вега, що є найяскравішою зіркою сузір'я Ліра, має видиму зоряну величину рівну 0. Будь-зірка, що світить яскравіше, ніж Вега, матиме негативну зоряну величину. Наприклад, Сіріус, найяскравіша зірка нашого нічного неба, має видиму зоряну величину рівну -1.46m.

Зазвичай, коли астрономи говорять про зоряних величинах вони мають на увазі «видиму зоряну величину». Як правило, в таких випадках до числовим значенням додається маленька латинська літера m - наприклад, 3.24m. Це показник яскравості зірки, яку спостерігає чоловік з Землі, без урахування присутності атмосфери, яка впливає на огляд.

Абсолютна зоряна величина - що це таке?

Однак, яскравість зірки залежить не тільки від потужності її світіння, а й від ступеня її віддаленості від Землі. Наприклад, якщо запалити вночі свічку то вона буде світити яскраво і висвітлювати все навколо вас, але варто відійти від неї на 5-10 метрів і її світіння вже буде недостатньо, її яскравість знизиться. Іншими словами ви помітили різницю в яскравості, хоча при цьому полум'я свічки весь час залишалося однаковим.

Спираючись на цей факт, астрономи знайшли новий спосіб вимірювання яскравості зірки, який був названий «абсолютна зоряна величина». Даний метод визначає, наскільки б яскраво світила зірка перебувай вона точно в 10 парсеках (приблизно 33 світлових роки) від Землі. Наприклад, Сонце має видиму зоряну величину в -26.7m (тому що воно знаходиться дуже і дуже близько), тоді як його абсолютна зоряна величина становить всього-на-всього + 4.8M.

Абсолютна зоряна величина, як правило, вказується разом з великою літерою М, наприклад 2.75M. Такий метод вимірює актуальну потужність світіння зірки, без поправок на відстань або інші фактори (такі як, хмари газу, пилове поглинання або розсіювання світла зірки).

Всі зірки на нічному небі сяють, але жодна з них не сяє так яскраво як Сіріус. Назва зірки походить від грецького слова «Seirius», що в перекладі означає «пекучий» або «пекучу». При абсолютній зоряній величині в -1.42M, Сіріус є найяскравішою зіркою нашого неба після Сонця. Ця яскрава зірка знаходиться в сузір'ї Великого Пса (Canis Major), тому дуже часто її називають «Песья зірка». У стародавній Греції вважалося, що з появою Сіріуса в перші хвилини світанку починалася сама спекотна частина літа - сезон «собачих днів».

Однак сьогодні Сіріус вже не є сигналом до початку найжаркішій частини літа, а все тому що Земля, на протязі циклу довжиною в 25 тисяч 800 років, повільно коливається навколо свій осі. Що викликає зміна положення зірок на нічному небі.

Сіріус в 23 рази яскравіше за наше Сонце, але при цьому його діаметр і маса перевершує наше небесне світило тільки в два рази. Зауважимо, що відстань до песьей зірки порівняно невелике за космічними мірками, 8.5 світлових років, саме цей факт і обумовлює, в більшій мірі, яскравість цієї зірки - вона є 5-ою за рахунком близькому зіркою до нашого Сонця.

5 світлових років, саме цей факт і обумовлює, в більшій мірі, яскравість цієї зірки - вона є 5-ою за рахунком близькому зіркою до нашого Сонця

Знімок телескопа Хаббл: Сіріус А (більш яскрава і масивна зірка) і Сіріус В (зліва внизу, більш тьмяний і невеликий компаньйон)

У 1844 році німецький астроном Фредерік Бесселя (Friedrich Besse) зауважив коливання Сіріуса, і припустив, що коливання можуть бути викликані присутністю зірки-компаньйона. Після майже 20 років, в 1862 році, припущення Бесселя підтвердилися на 100%: астроном Альван Кларк, під час тестування свого нового 18.5-дюймового рефрактора (найбільшого в світі на той час), виявив, що Сіріус - це не одна зірка, а дві.

Дане відкриття дало старт новому класу зірок: «білі карлики». Такі зірки мають дуже щільну серцевину, так як весь знаходився в них водень вже витрачено. Астрономи підрахували, що компаньйон Сіріуса - названий Сіріус B - має масу нашого Сонця запакованій в розміри нашої Землі.

Шістнадцять мілілітрів речовини Сіріус B (B - латинська буква) важили б на Землі близько 2-х тонн. З моменту відкриття Сіріус В, його більш масивний компаньйон прийнято називати Сіріус А.

як знайти Сіріус

Як знайти Сіріус: Найбільш вдалий час для спостережень за Сіріусом - зима (для спостерігачів північної півкулі), так як Песья зірка досить рано з'являється у вечірньому небі. Щоб знайти Сіріус, використовуйте сузір'я Оріона в якості орієнтира, а точніше його три зірки з пояса. Прокресліть лінію від лівій крайній зірки пояса Оріона з нахилом в 20 градусів в напрямку південного сходу. Як помічник можете використовувати власний кулак, який на відстані витягнутої руки закриває близько 10 градусів неба, тому вам знадобиться приблизно дві ширини вашого кулака.

Як помічник можете використовувати власний кулак, який на відстані витягнутої руки закриває близько 10 градусів неба, тому вам знадобиться приблизно дві ширини вашого кулака

Канопус є найяскравішою зіркою сузір'я Кіля, і другою за яскравістю, після Сіріуса, на нічному неба Землі. Сузір'я Кіля є відносно молодим (за мірками астрономії), і одним з трьох сузір'їв колись входили до величезна сузір'я Корабель Арго (Argo Navis), назване на честь одіссеї Ясона і аргонавтів безстрашно відправилися на пошуки Золотого Руно. Два інших сузір'я формують вітрила (сузір'я Парус / Vela) і корму (сузір'я Корма / Puppis).

В наш час, космічні апарати використовують світло від Канопус в якості орієнтира в космічному просторі - яскравий тому приклад, радянські міжпланетні станції і Voyager 2.

Канопус таїть в собі по-справжньому неймовірну міць. Він не настільки близький до нас, як Сіріус, але зате дуже яскравий. У рейтингу 10 найбільш яскравих зірок нашого нічного неба, ця зірка займає 2-е місце перевершуючи наше сонце по світу в 14800 разів! При цьому Канопус знаходиться в 316 світлових років від Сонця, що в 37 разів далі ніж до найяскравішої зірки нашого нічного небосхилу, Сіріус.

Канопус є жовто-білою зіркою супер гігантом класу F - зірки з температурою від 5500 до 7800 градусів Цельсія. Вона вже вичерпала всі свої запаси водню, і зараз переробляє свою серцевину складається з гелію в вуглець. Це допомогло «вирости» зірці: Канопус перевищує розміри Сонця в 65 разів. Якби ми замінили Сонце на Канопус, цей жовто-білий гігант поглинув все, що знаходилося до орбіти Меркурія, включаючи саму планету.

В кінцевому рахунку, Канопус перетвориться в одного з найбільших білих карликів галактики, причому його розмірів може навіть вистачити на повну переробку всіх своїх запасів вуглецю, що зробить з нього дуже рідкісний вид неоново-кисневих білих карликів. Рідкісний тому, що найбільш поширені білі карлики з вуглецево-кисневої серцевиною, однак Канопус настільки масивний, що може почати переробляти свій вуглець в неон і кисень під час перетворення в більш менший, холодний і щільний об'єкт.

як знайти Канопус

Як знайти Канопус: З видимою зоряною величиною в -0.72m, Канопус досить легко знайти на зоряному небі, проте в північній півкулі дане небесне світило можна побачити тільки на південь від 37 градусів північної широти. Орієнтуйтеся на Сіріус (як знайти його читайте вище), Канопіс знаходиться приблизно 40 градусів північніше найяскравішої зірки нашого нічного неба.

Орієнтуйтеся на Сіріус (як знайти його читайте вище), Канопіс знаходиться приблизно 40 градусів північніше найяскравішої зірки нашого нічного неба

Зірка Альфа Центавра (також відома як Ригель Кентаврус) насправді складається з трьох зірок пов'язаних між собою силою гравітації. Дві головні (читай - більш масивні) зірки - Альфа Центавра А і Альфа Центавра B, тоді як найменша зірка системи, червоний карлик, має назву Альфа Центавра C.

Система Альфа Центавра цікава для нас в першу чергу своєю близькістю: перебуваючи на відстані в 4.3 світлові роки від нашого Сонця, це найближчі зірки відомі нам на сьогоднішній день.

3 світлові роки від нашого Сонця, це найближчі зірки відомі нам на сьогоднішній день

Порівняння зірок системи Альфа Центавра і Сонця

Альфа Центавра А і В досить схожі з нашим Сонцем, при цьому Центавра А можна назвати навіть зіркою-близнюком (обидва світила для жовтих зірок G-класу). За світності, Центавра А в 1,5 рази перевершує світність Сонця, тоді як її видима зоряна величина становить 0.01m. Що стосується Центавра В, то по світності вона в половину поступається своєму більш яскравого супутнику, Центавра А, а її видима зоряна величина становить 1.3m. Світність червоного карлика, Центавра С, мізерно мала в порівнянні з двома іншими зірками, а її видима зоряна величина становить 11m.

З трьох цих зірок, найменша є і навколо - 4.22 світлових роки відділяють Альфа Центавра З від нашого Сонця - саме тому, цього червоного карлика ще називають Проксима Центавра (від латинського слова proximus - близький).

У ясні літні ночі, система Альфа Центавра сяє на зоряному небі з показником в -0.27m зоряної величини. Правда, спостерігати цю незвичайну тризірковий систему найкраще в південній півкулі Землі, починаючи з 28-го градуса північної широти і далі на південь.

Навіть в маленький телескоп можна розглянути дві найяскравіші зірки системи Альфа Центавра.

Навіть в маленький телескоп можна розглянути дві найяскравіші зірки системи Альфа Центавра

як знайти Альфа Центавра

Як знайти Альфа Центавра: Альфа Центавра знаходиться в самому низу сузір'я Центавра. Також, щоб знайти цю тризірковий систему, можна для початку відшукати на зоряному небі сузір'я Південного Хреста, після цього подумки продовжите горизонтальну лінію хреста в бік заходу, і ви спочатку натрапите на зірку Хадар, а трохи далі буде яскраво сяяти Альфа Центавра.

Також, щоб знайти цю тризірковий систему, можна для початку відшукати на зоряному небі сузір'я Південного Хреста, після цього подумки продовжите горизонтальну лінію хреста в бік заходу, і ви спочатку натрапите на зірку Хадар, а трохи далі буде яскраво сяяти Альфа Центавра

Перші три зірки нашого рейтингу в основному видимі в південній півкулі. Арктур ​​ж, є найяскравішою зіркою північної півкулі. Примітно, що з огляду на бинарность системи Альфа Центавра, Арктур ​​можна вважати третьою за рахунком найяскравішою зіркою нічного неба Землі, так як по яскравості вона перевершує найяскравішу зірку системи Альфа Центавра, Центавра А (-0.05m проти -0.01m).

Арктур, також відомий як «Страж Ведмедиці», є невід'ємним супутником сузір'я Велика Ведмедиця (Ursa Major), і дуже добре видно в північній півкулі Землі (в Росії видно практично скрізь). Назва Арктур ​​отримав від грецького слова «arktos», що в перекладі означає «ведмідь».

Арктур ​​відноситься до типу зірок званих «помаранчевими гігантами», його маса в два рази перевершує масу нашого Сонця, тоді як по світності «Страж Ведмедиці» обходить наше денне світило в 215 разів. Світла з Арктура потрібно пройти шлях довжиною в 37 земних років щоб долетіти до Землі, тому коли ми спостерігаємо цю зірку з нашої планети ми бачимо якою вона була 37 років тому. Яскравість світіння на нічному небі Землі «Варта Ведмедиці» становить -0.04m.

Примітно, що Арктур ​​знаходиться на останніх стадіях свого зіркового життя. Через постійне протистояння між гравітацією і тиском зірки, «Страж Ведмедиці» сьогодні в 25 разів перевершує по діаметру наше Сонце.

В кінцевому підсумку, зовнішній шар Арктура розпадеться і перейде в форму планетарної туманності, схожою з досить відомої Туманністю Кільця (М57) в сузір'ї Ліра . Після цього, Арктур ​​перетвориться на білого карлика.

Примітно, що у весняний період, користуючись вищевказаним методом, можна без зусиль знайти найяскравішу зірку сузір'я Діви, Спік / Spica. Для цього, після того як ви знайдете Арктур, вам просто треба продовжити дугу Великого Ковша далі.

Для цього, після того як ви знайдете Арктур, вам просто треба продовжити дугу Великого Ковша далі

як знайти Арктур

Як знайти Арктур: Арктур є альфою (тобто найяскравішою зіркою) весняного сузір'я Волопаса. Щоб знайти «Варта Ведмедиці», досить знайти спочатку Великий Ківш (Велика Ведмедиця) і подумки продовжити дугу його ручки поки ви не натрапите на яскраву оранжеву зірку. Це і буде Арктур, зірка, що формує в складі ще кількох інших зірок, фігуру повітряного змія.

Це і буде Арктур, зірка, що формує в складі ще кількох інших зірок, фігуру повітряного змія

Назва «Вега» походить з арабської мови і означає в перекладі на російську «ширяє орел» або «ширяє хижак». Вега є найяскравішою зіркою сузір'я Ліра, також є «будинком» для не менш відомих Туманності Кільця (М57) і зірки Епсілон Ліри.

Туманність Кільця (М57)

Туманність Кільця є світиться оболонку газу, чимось схожу з димовим кільцем. Імовірно дана туманність утворилася після вибуху старої зірки. Епсілон Ліри, в свою чергу, являє собою подвійну зірку, при цьому це навіть можна побачити неозброєним оком. Однак подивившись на цю подвійну зірку навіть через невеликий телескоп можна побачити, що кожна окремо взята зірка складається також з двох зірок! Саме тому, Епсілон Ліри дуже часто називають «double double» зіркою.

Вега є водородосжігающім зіркою карликом, за яскравістю вона в 54 рази яскравіше за наше Сонце, тоді як за масою перевершує його тільки в 1.5 рази. Вега знаходиться в 25-ти світлових років від Сонця, що відносно небагато за космічними мірками, її видима зоряна величина на нічному небі становить 0.03m.

03m

Епсілон Ліри

У 1984 році, астрономами був виявлений диск навколишній Вега і складається з холодного газу-перший в своєму роді - тягнеться від зірки на відстань в 70 астрономічних одиниць (1АЕ = відстані від Сонця до Землі). За мірками Сонячної системи околиці такого диска закінчувалися б приблизно біля кордонів Пояси Койпера. Це дуже важливе відкриття, тому що вважається, що схожий диск був присутній і в нашій Сонячній системі на етапах її формування, і послужив в ній початком формування планет.

Примітно, що астрономи виявили «дірки» в диску газу навколишньому Вегу, що може цілком обгрунтовано вказувати на те, що навколо цієї зірки вже утворилися планети. Це відкриття привернуло американського астронома і письменника Карла Сагана вибрати саме Вега, як джерело розумних позаземних сигналів передаються на Землю в своєму першому науково-фантастичному романі «Контакт». Зауважимо, що в реальному житті подібних контактів ніколи не фіксувалося.

Разом з яскравими зірками Альтаїр і Денеб, Вега формує знаменитий Літній Трикутник, астеризм який символічно сигналізує собою початок літа в північній півкулі Землі. Ця область ідеальна для перегляду в телескоп будь-якого розміру, в теплі, темні, безхмарні літні ночі.

Вега є першою в світі зіркою, яку вдалося сфотографувати. Відбулася ця подія 16 липня 1850 року в якості фотографа виступив астроном Гарвардського Університету. Зауважимо, що зірки тьмяніше 2-й видимої зоряної величини взагалі були не доступні для фотографування, з наявним на той час обладнанням.

Зауважимо, що зірки тьмяніше 2-й видимої зоряної величини взагалі були не доступні для фотографування, з наявним на той час обладнанням

як знайти Вега

Як знайти Вега: Вега є другою за яскравістю зіркою північної півкулі, тому знайти її на зоряному небі не складе особливих труднощів. Найбільш простим способом пошуку Веги, буде початковий пошук астеризму «Літній Трикутник». З початком червня в Росії вже з настанням перших сутінків, на небі на південний схід добре помітний «Літній Трикутник». Правий верхній кут трикутника утворює як раз таки Вега, лівий верхній - Денеб, ну а внизу світить Альтаїр.

Правий верхній кут трикутника утворює як раз таки Вега, лівий верхній - Денеб, ну а внизу світить Альтаїр

Капела є найяскравішою зіркою сузір'я Візничого, шостий за яскравістю на нічному небокраї Землі. Якщо ж говорити про північній півкулі, то тут Капела займає почесне третє місце серед найяскравіших зірок.

На сьогоднішній момент відомо, что Капела є неймовірну систему з 4 зірок: 2 зірки - схожі между собою жовті Гіганти G-класу, друга пара - це набагато більш тьмяні зірки класу «червоні карлики». Більш Яскравий з двох жовтий гігант, Який назівався іменем Aa, в 80 разів перевершує по яскравості и в почти три рази по масі наше світило. Тьмянішій жовтий гігант, відомій як Ab, яскравіша за Сонце в 50 разів и важче его в 2.5 рази. Якщо з'єднати світіння цих двох жовтих гігантів, то вони в 130 разів перевершать за цим показником наше Сонце.

Якщо з'єднати світіння цих двох жовтих гігантів, то вони в 130 разів перевершать за цим показником наше Сонце

Порівняння Сонця (Sol) і зірок системи Капела

Система Капела знаходиться на видаленні від нас в 42 світлових роки, а її видима зоряна величина становить 0.08m.

Якщо ви перебуваєте на 44-му градусі північної широти (м П'ятигорськ, Росія) або ще північніше, то зможете спостерігати Капела протягом всієї ночі: в цих широтах вона ніколи не заходить за горизонт.

Обидва жовтих гіганта знаходяться на останній стадії свого життя, і дуже скоро (за космічними мірками) перетворяться в пару білих карликів.

як знайти Капела

Як знайти Капела: Якщо подумки прокреслити пряму через дві верхні зірки формують ківш сузір'я Велика Ведмедиця, ви просто неминуче натрапите на яскраву зірку Капела, що входить до складу нестандартного п'ятикутника сузір'я Візник.

Як знайти Капела: Якщо подумки прокреслити пряму через дві верхні зірки формують ківш сузір'я Велика Ведмедиця, ви просто неминуче натрапите на яскраву зірку Капела, що входить до складу нестандартного п'ятикутника сузір'я Візник

У правому нижньому кутку сузір'я Оріона, царствено блищить неповторна зірка Ригель. Відповідно до древніх легенд, саме в місце де сяє Ригель був укушений мисливець Оріон під час нетривалої сутички з підступним Скорпіоном. У перекладі з арабської «ригель» означає «ступня».

Ригель являє собою многозвездной систему, в якій найбільш яскравою зіркою є Ригель А, блакитний супергігант, по потужності світіння в 40 тисяч разів перевершує Сонце. Незважаючи на свою віддаленість від нашого небесного світила в 775 світлових років, він сяє в нашому нічному небі з показником в 0.12m.

Ригель знаходиться в самому вражаючому, на нашу думку, зимовому сузір'ї, непереможний Оріоні. Це одне з найбільш добре відомих сузір'їв (популярніший хіба що сузір'я Великої Ківш), так як Оріон дуже легко ідентифікувати за формою зірок, яка нагадує обриси людини: три розташовані близько один від одного зірки символізують собою пояс мисливця, тоді як чотири зірки розташовані по краях зображують його руки і ноги.

Якщо спостерігати Ригель в телескоп, то можна помітити його другу зірку-компаньйона, видима зоряна величина якої складає всього 7m.

Якщо спостерігати Ригель в телескоп, то можна помітити його другу зірку-компаньйона, видима зоряна величина якої складає всього 7m

Порівняння Ригель і Сонця

Маса Ригель в 17 разів перевищує масу Сонця, і цілком ймовірно, що через якийсь час вона перетвориться на наднову і нашу галактику осяє неймовірний за силою світло від її вибуху. Однак може статися і так, що Ригель може перетворитися в рідкісного киснево-неонового білого карлика.

Зауважимо, що в сузір'ї Оріона є ще одне дуже цікаве місце: Велика Туманність Оріона (М42), воно знаходиться в нижній частині сузір'я, під так званим поясом мисливця, і тут до сих пір продовжують народжуватися нові зірки.

Зауважимо, що в сузір'ї Оріона є ще одне дуже цікаве місце: Велика Туманність Оріона (М42), воно знаходиться в нижній частині сузір'я, під так званим поясом мисливця, і тут до сих пір продовжують народжуватися нові зірки

як знайти Ригель

Як знайти Ригель: Для початку вам слід знайти сузір'я Оріона (в Росії спостерігається по всій території). У лівому нижньому кутку сузір'я буде яскраво сяяти зірка Ригель.

У лівому нижньому кутку сузір'я буде яскраво сяяти зірка Ригель

Зірка Процион знаходиться в невеликому сузір'ї Малого Пса (Canis Minor). Це сузір'я зображує меншого з двох мисливських псів належать мисливцеві Оріону (більший, як неважко здогадатися, символізує сузір'я Великого Пса).

У перекладі з грецької слово «Проціон» означає «попереду собаки»: в північній півкулі Процион є передвісником появи Сіріуса, який ще називають «Песьей зіркою».

Процион є жовто-білою зіркою, по світності в 7 разів перевищує Сонце, тоді як в габаритах вона більше нашого світила всього в два рази. Як і у випадку з Альфа Центавра, Процион так яскраво світить на нашому нічному небі завдяки своїй близькості до Сонця - 11.4 світлових років поділяють наше світило і далеку зірку.

Процион знаходиться наприкінці свого життєвого циклу: зараз зірка активно переробляє залишки водню в гелій. Зараз ця зірка в два рази перевершує по діаметру наше Сонце, що робить її однією з найяскравіших небесних світил нічного неба Землі на відстані в 20 світлових років.

Варто відзначити, що Процион разом з Бетельгейзе і Сириусом формує добре відомий і впізнаваний астеризм, Зимовий Трикутник.

Процион А і В і їх порівняння з Землею і Сонцем

Навколо Проциона обертається зірка білий-карлик, яку візуально вдалося виявити в 1896 році німецькому астроному Джону шибера. При цьому, згадки про існування у Проциона компаньйона були висунуті ще в 1840 році, коли інший німецький астроном, Артур Фон Аусверс, помітив деякі нестиковки в русі далекої зірки, що з великою часткою ймовірності може бути пояснено тільки наявністю великого і тьмяного тіла.

Тьмяніший компаньйон отримав назву Процион B, він в три рази менше розміру Землі, а його маса становить 60% від сонячної. Більш яскрава зірка цієї системи з тих пір називається Процион А.

Більш яскрава зірка цієї системи з тих пір називається Процион А

як знайти Процион

Як знайти Процион: Для початку знаходимо добре всім знайоме сузір'я Оріон. У цьому сузір'ї, в верхньому лівому кутку, знаходиться зірка Бетельгейзе (також входить в наш рейтинг), подумки прочертивши від неї пряму в західному напрямку ви обов'язково натрапите на Процион.

У цьому сузір'ї, в верхньому лівому кутку, знаходиться зірка Бетельгейзе (також входить в наш рейтинг), подумки прочертивши від неї пряму в західному напрямку ви обов'язково натрапите на Процион

Ахернар, в перекладі з арабської означає «кінець річки», що цілком закономірно: ця зірка є найбільш крайній південною точкою сузір'я носить ім'я річки з давньогрецької міфології, Ерідан.

Ахернар є найгарячішою зіркою нашого рейтингу ТОП 10, її температура варіюється в межах від 13 до 19 тисяч градусів Цельсія. Ця зірка також неймовірно яскрава: по світності вона приблизно в 3150 разів яскравіше за наше Сонце. При видимій зоряній величині в 0.45m, світла з Ахернар потрібно 144 земних року, щоб досягти нашої планети.

45m, світла з Ахернар потрібно 144 земних року, щоб досягти нашої планети

Сузір'я Ерідан з крайньою точкою, зіркою Ахернар

Ахернар досить близький по видимій зоряній величині із зіркою Бетельгейзе (номер 10 в нашому рейтингу). Однак Ахернар, як правило, розміщують в рейтингах найяскравіших зірок на 9-му місці, так як Бетельгейзе є змінною зіркою, чия видима зоряна величина може падати з 0.5m до показника в 1.2m, як було в 1927 і 1941 роках.

Ахернар є масивною зіркою класу B, по вазі вона у вісім разів перевершує наше Сонце. Зараз вона активно переробляє свій водень в гелій, що в кінцевому підсумку перетворить її в білого-карлика.

Примітно, що для планети класу нашої Землі, найбільш комфортабельним відстанню від Ахернар (з можливістю існування води в рідкому стані) була б дистанція в 54-73 астрономічні одиниці, тобто в Сонячній Системі вона б перебувала за орбітою Плутона.

як знайти Ахернар

Як знайти Ахернар: на території Росії на жаль дану зірку невидно. Взагалі для комфортного спостереження Ахернар вам треба бути южней 25-го градуса північної широти. Щоб знайти Ахернар проведіть подумки пряму лінію в південному напрямку крізь зірки Бетельгейзе і Ригель перша надяскравих зірка, яку ви побачите буде Ахернар.

Щоб знайти Ахернар проведіть подумки пряму лінію в південному напрямку крізь зірки Бетельгейзе і Ригель перша надяскравих зірка, яку ви побачите буде Ахернар

Не думайте, що значимість Бетельгейзе настільки ж низька, як і її положення в нашому рейтингу. Відстань в 430 світлових років приховує від нас справжній масштаб зірки супер-гіганта. Однак навіть на такій відстані, Бетельгейзе продовжує виблискувати на земній нічному небосхилі з показником в 0.5m, при цьому ця зірка в 55 тисяч разів перевищує за яскравістю Сонце.

Бетельгейзе в перекладі з арабської мови означає «пахва мисливця».

Бетельгейзе знаменує собою східне плече могутнього Оріона з однойменного сузір'я. Також, Бетельгейзе ще називають Альфа Оріона, тобто по ідеї вона повинна бути найяскравішою зіркою свого сузір'я. Однак, за фактом, найяскравішою зіркою сузір'я Оріон є зірка Ригель. Дана помилка, швидше за все, вийшла з-за того, що Бетельгейзе це змінна зірка (зірка змінює періодами свою яскравість). Тому цілком ймовірно, що за часів коли Йоханес Байєр оцінював яскравість цих двох зірок, Бетельгейзе світила яскравіше Ригель.

Якби Бетельгейзе замінив Сонце в Сонячній системі

Зірка Бетельгейзе є корисним супергігантом класу М1, її діаметр в 650 разів перевершує діаметр нашого Сонця, при цьому по масі вона лише в 15 разів важче нашого небесного світила. Якщо уявити, що Бетельгейзе стане нашим Сонцем, то все, що знаходиться до орбіти Марса, буде поглинена цієї гігантської зіркою!

Почавши спостереження за Бетельгейзе, ви побачите зірку на заході свій довгого життя. Її величезна маса підказує, що, швидше за все, вона перетворює всі свої елементи в залізо. Якщо це так, то в недалекому майбутньому (за космічними мірками) Бетельгейзе вибухне і перетвориться на наднову, при цьому вибух буде настільки яскравим, що за потужністю світіння його можна порівняти зі світлом місячного серпа, видимого з Землі. Народження наднової залишить після себе щільну нейтронну зірку. Відповідно до іншої теорії Бетельгейзе може перетворитися в рідкісний вид неоново-кисневих зірок-карликів.

Відповідно до іншої теорії Бетельгейзе може перетворитися в рідкісний вид неоново-кисневих зірок-карликів

як знайти Бетельгейзе

Як знайти Бетельгейзе: Для початку вам слід знайти сузір'я Оріона (в Росії спостерігається по всій території). У правому верхньому кутку сузір'я буде яскраво сяяти зірка Бетельгейзе.

Абсолютна зоряна величина - що це таке?
Хочете знати які зірки найяскравіші на нічному небі?
Видима зоряна величина - що це таке?
Абсолютна зоряна величина - що це таке?