Реклама
Реклама
Реклама

Зміна прізвища на дівоче після розлучення, чи можна залишити прізвище чоловіка

  1. Як змінити прізвище після розірвання шлюбу?
  2. Підготовка документів
  3. Оплата державного мита
  4. Звернення в ЗАГС
  5. Чи можна залишити прізвище чоловіка?

При укладанні шлюбних уз більшість жінок беруть прізвище чоловіка. Дана традиція сягає в глибину століть і має серйозні обґрунтування. У сімейних стосунках мати різні прізвища вкрай незручно. Народжуються діти, набувається майно, кожна дія вимагає оформлення, яке зазнає суттєвого спрощення при наявності однакових прізвищ.

Після розлучення прізвище часто змінюється назад на дівочу. Ця процедура пов'язана не стільки зі здоровим глуздом і необхідністю, скільки має психологічне підгрунтя. Бажання викреслити минуле зі свого життя змушує розведену жінку звертатися в ЗАГС за поверненням свого дівочого фамільного імені. Як змінити прізвище назад на дівочу і чи можна робити це після проведеної бракоразводной процедури? Ось питання, які цікавлять багатьох розлучених.

Як змінити прізвище після розірвання шлюбу?

Найпростіше проходить зміна прізвища при розлученні. Хоча дана процедура і не виключає оплати держмита в установленому розмірі і не спрощує подальшу ланцюг подій по зміні всіх документів власниці, проте, дозволяє скоротити кількість походів в ЗАГС. Адже одним дією жінка і розлучається і отримує дошлюбне фамільне ім'я. Для здійснення даної процедури при оформленні шлюборозлучного процесу необхідно в заяві вказати окремим рядком бажання після розлучення повернути дівоче прізвище. Тоді при реєстрації розірвання колишня дружина отримує відразу два документи - акт про розірвання шлюбних уз і документ про те, що отримано інше родове ім'я.

Якщо своєчасно така процедура не була проведена, не варто впадати у відчай, міняти прізвище на дівоче можна в будь-який часовий відрізок.

Законом не визначені кінцеві терміни подачі заявки на внесення змін, міняти прізвище можна через рік, два або десятиліття, якщо в цьому виникає необхідність.

Для реєстрації зміни прізвища після розлучення необхідно слідувати запропонованої покрокової інструкції:

  1. Збирається обов'язковий пакет документів, за списком, який можна взяти, звернувшись в ЗАГС.
  2. Пишеться заява за спеціальною затвердженою формою.
  3. Чи сплачується державне мито в сумі, затвердженої податковим законодавством РФ в 2017 році.
  4. Папери, перераховані в перших трьох пунктах, подаються працівнику потрібного відділення РАГСу.
  5. Очікування рішення на подану заявку.
  6. З'явиться в призначений час до відділення для отримання довідки про зміну прізвища.

Власне на цьому можна вважати зміну прізвища завершеною, але саме після цього починаються основні митарства. Жінці належить поміняти цілу пачку документом, але перш за все варто зайнятися паспортом.

Підготовка документів

Для зміни прізвища на дівоче після розлучення бажаючому необхідно почати саме з документальної частини. Необхідні документальні свідчення не потрібно збирати по різних інстанціях, всі вони зазвичай знаходяться під рукою у кожної людини.

Щоб змінити прізвище після розлучення на дівочу необхідно взяти з собою в ЗАГС такі документи:

  1. Документ, що підтверджує вашу особистість. Традиційно використовується для цієї мети паспорт. Зверніть увагу, що необхідно мати при собі як оригінали всіх бланків, так і їх копії. У паспорті необхідно копіювати дві перші сторінки, сторінку з реєстрацією, також розворот з відміткою про розірвання відносин і сторінку, на якій є запис про наявність неповнолітніх дітей. Може бути така ситуація що відміток про те що розлучилася немає, через нещодавню заміни паспорта, це не страшно і не тягне за собою ніяких наслідків.
  2. Свідоцтво про народження. Мається на увазі документ заявника, виданий йому при народженні. Як відомо, без цього акту не обійтися при отриманні багатьох паперів, в тому числі він незамінний при зміні прізвища. Свідоцтво дозволяє упевнитися в правильності заміни.
  3. Якщо є неповнолітні діти, то слід захопити і їх документи про народження.
  4. Не вдасться обійтися і без бланка, виданого після закінчення шлюборозлучного процесу. Даний документ власне є головною підставою для зміни прізвища і підтвердженням того, що така можливість у заявника є.

Даний документ власне є головною підставою для зміни прізвища і підтвердженням того, що така можливість у заявника є

Нехитрий пакет паперів може застати зненацька тих, хто своєчасно не забрав шлюборозлучний акт з РАГСу або загубив якийсь офіційний бланк. Так як комплектність паперів затверджена і змінам не підлягає, то заявнику доведеться спочатку отримати дублікати втрачених паперів, а лише після подати весь комплект до відділу.

Оплата державного мита

Подача паперів і написаної заяви може здійснюватися лише після того, як буде сплачено державне мито.

Без її оплати заявки до розгляду не приймаються, це звичайна практика і вона не підлягає перегляду або яким-небудь виключень.

Для тих, хто розлучатися розмір мита, що вимагається щоб поміняти одне родове ім'я на інше, часто стає тим каменем спотикання, який і дозволяє вирішити чи варто залишити прізвище чоловіка або все ж повернутися до витоків. У 2017 році державне мито, що вимагається до сплати для того, щоб після розлучення змінити прізвище, становить 1 600 рублів. Сума не маленька і вона змушує задуматися, а чи потрібно щось робити. Не варто забувати, що дана сума є першим внеском того, хто зважився змінити прізвище, але далеко не остання. Зміна кожного документа потребують обов'язкової сплати нового мита. Розміри мит залежать від важливості документа і складності його заміни, але в результаті весь процес отримання дівочого фамільного імені виллється в досить круглу суму.

Підтвердити зміну прийде в:

  1. Паспорті.
  2. Водійському посвідченні.
  3. СНІЛС.
  4. Пенсійне посвідчення.
  5. Документі про інвалідність.
  6. Студентський квиток і заліковці.
  7. Свідоцтво ІПН.
  8. Паперів про освіту.
  9. Банківські рахунки, пластикові карти.
  10. Трудової книжки.
  11. Страхового поліса.

І це далеко не весь перелік, хоча багато хто з перерахованих паперів видаються безкоштовно.

Звернення в ЗАГС

Щоб пройти всю процедуру від початку до кінця почати доведеться все ж з РАГСу. Саме там видається свідоцтво, на підставі якого будуть змінюватися всі інші бланки.

Отже, як поміняти прізвище після розлучення на дівочу?

Звернувшись до потрібного відділу, до речі, даний процес виконується в тому відділенні, де був виданий документ про розлучення, слід піти таким шляхом:

  1. Написати заяву на зміну даних. Його необхідно заповнювати на спеціальному бланку, за формою №15. Краще зробити це, безпосередньо прийшовши до відділу, маючи перед очима зразок для заповнення.
  2. З моменту подачі повинно пройти належний час для розгляду заявки. Згідно із законом заявку залишають на 30 днів, і тільки через місяць призначається нова зустріч із заявником.
  3. Співробітники РАГСу мають право, і відхилити подану прохання, хоча для цього вони повинні мати вагомі підстави. Але в превалирующем більшості заявки задовольняються.
  4. Прихід в призначений день дозволяє поставити розпису в потрібних книгах реєстрації та отримати на руки документ про отримання нових фамільних даних.

Прихід в призначений день дозволяє поставити розпису в потрібних книгах реєстрації та отримати на руки документ про отримання нових фамільних даних

Для тих, хто ще не встиг розлучитися, краще заздалегідь обміркувати питання про зміну особистих даних. Якщо бажання повернутися до дівочим витоків виникне, то краще все ж проводити дану процедуру паралельно шлюборозлучному процесу. Це заощадить цілий місяць часу і скоротить кількість відвідувань офіційних інстанцій на цілих два пункти.

Свідоцтво про зміну імені Заява про зміну імені форма №15

Чи можна залишити прізвище чоловіка?

Як повернути дівоче прізвище після розлучення і скільки часу для цього знадобиться, ми з'ясували. А чи можна не проходити по цьому шляху і залишити все як є?

Деякі вважають, що отримана при одруженні прізвище не є власністю подружжя, а тому підлягає обов'язковій зміні при розірванні шлюбних уз. Насправді це не так - ніякі закони або вимоги другої половини не можуть зобов'язати колишнього чоловіка змінити свої дані.

Для розлученої жінки, особливо що має дітей, дуже зручно залишатися з отриманої в шлюбі прізвищем. Адже різниця даних з дітьми ускладнює багато паперові процеси. У будь-якій організації при заповненні паперів і бланків доведеться завжди мати при собі документ доводить спорідненість і підтверджує вироблену заміну. Не менш важливий і психологічний фактор, часто діти ставлять запитання, чому у близьких людей різні дані.

До того ж якщо залишити все як є, то вдасться заощадити масу часу і грошей, які пішли б на оформлення замін.

Як змінити прізвище після розірвання шлюбу?
Як змінити прізвище назад на дівочу і чи можна робити це після проведеної бракоразводной процедури?
Як змінити прізвище після розірвання шлюбу?
Отже, як поміняти прізвище після розлучення на дівочу?
А чи можна не проходити по цьому шляху і залишити все як є?