Реклама
Реклама
Реклама

Вслух.ru: Як отримати податкове вирахування після покупки квартири

Новосели бояться труднощів зі збором необхідних документів і черг в податковій.

Отримати податкове вирахування після покупки житла хочеться всім, але деякі на це не наважуються. Новосели бояться труднощів зі збором необхідних документів і черг в податковій. Як з'ясував кореспондент «Вслух.ру», не такий страшний чорт, як його малюють.

Податкові відрахування передбачені Податковим кодексом РФ. Вони дозволяють повернути частину податку, раніше сплаченого до бюджету, наприклад, у зв'язку з витратами на навчання, лікування і придбання медикаментів. Ми розберемося в тому, на яку суму можна претендувати і як одержати відрахування після придбання нерухомості.

Кому і скільки

Відрахування на придбання майна складається з трьох частин і надається за видатками:
- на нове будівництво або придбання на території Російської Федерації об'єкта житлової нерухомості (частки / часток в них), земельних ділянок під них;
- на погашення відсотків по цільових позиках (кредитам), отриманим від російських організацій або індивідуальних підприємців, фактично витраченим на нове будівництво або придбання на території Російської Федерації житла (частки / часток в ньому), земельної ділянки під нього;
- на погашення відсотків за кредитами, отриманими в російських банках, для рефінансування (перекредитування) позик (кредитів) на будівництво або придбання на території Російської Федерації житла (частки / часток в ньому), земельної ділянки під нього.

Претендувати на отримання вирахування можуть ті покупці житла, які є платниками ПДФО. Потрібно пам'ятати, що податкова інспекція гроші не дарує, а лише повертає той податок, який раніше був заплачений. Дохід покупця повинен обкладатися податком за ставкою 13%. До такого виду доходів відносяться: заробітна плата, доходи від продажу або оренди, премії, матеріальна допомога. Чи не підходять пенсії і стипендії, з яких ПДФО не стягується, а також прибуток підприємців при спрощеній системі оподаткування (6 і 15%) та інші види доходів, наприклад, виграші в лотереї і казино. Грошові кошти за житло повинні бути сплачені самим платником податків, відрахування отримує тільки власник житла.

Важливо, що майнове податкове вирахування не застосовується у випадках, якщо оплата витрат на будівництво або придбання житла здійснюється за рахунок коштів роботодавців чи інших осіб, материнського капіталу, бюджетних субсидій. Як пояснили в Управлінні ФНС Росії по Тюменській області, якщо угода укладена з урахуванням коштів держпідтримки, то повернути можна буде тільки 13% з тієї суми, яку покупець вніс сам. Наприклад, якщо квартира вартістю 3 млн рублів куплена за допомогою субсидії в 1 млн рублів і іпотечної позики в 2 млн рублів, то податкове вирахування буде вважатися тільки з 2 млн рублів - власних коштів платника податків.

Також відрахування з купівлі житла не застосовується, якщо угода купівлі-продажу укладена з громадянином, який є по відношенню до платника податків взаємозалежним. Такими особами визнаються: подружжя, батьки, діти, брати і сестри, опікуни.

З 1 січня 2014 року вступили в силу податкові новації, передбачені Федеральним законом 212-ФЗ від 23.07.2013 року. Раніше претендувати на податкові відрахування в розмірі 13% від суми витрат можна було тільки один раз в житті, і якщо житло коштувало менше 2 млн рублів, то невикористаний залишок згорав. Зараз, як повідомляється на сайті ФНС РФ, є можливість одержати відрахування при покупці декількох об'єктів нерухомості до повного використання його граничного розміру (2 млн рублів). Це право буде тільки у тих громадян, хто до 2014 року не отримував відрахування. Є ще одна важлива умова - право власності на все житло повинно бути отримано в 2014 році або пізніше.

Разом з цим, тепер обмежений розмір майнового відрахування по видатках на погашення відсотків по цільових позиках (кредитам) на придбання житла. Його розмір становить не більше 3 млн рублів. Причому покладено він як і раніше відносно тільки одного об'єкта нерухомості.

Відзначимо, що податкове вирахування не має терміну давності. Навіть якщо ви купили квартиру 10 років тому і ще не претендували на отримання вирахування, ви можете зробити це зараз.

Як отримати

Отримати податкове вирахування можна двома способами, в залежності від того, коли ви хочете звернутися в податкову службу: до закінчення податкового періоду або після.

Якщо ви придбали житло в 2013 році і претендуєте на відрахування зараз, то вам необхідно заповнити податкову декларацію за формою 3-ПДФО. бланк можна знайти на сайті податкової служби і роздрукувати. Потім потрібно отримати довідку з бухгалтерії за місцем роботи щодо сум нарахованих і утриманих податків за відповідний рік за формою 2-ПДФО. Якщо з 3-ПДФО доведеться повозитися, то ця довідка робиться легко і швидко.

Щоб отримати податкове вирахування, необхідно підтвердити право на житло. Для цього готуємо копії документів:
- при будівництві або придбанні житлового будинку - свідоцтво про державну реєстрацію права на житловий будинок;
- при придбанні квартири або кімнати - договір про придбання квартири або кімнати, акт про передачу платнику податків квартири або кімнати (частки / часток в ній) або свідоцтво про державну реєстрацію права на квартиру або кімнату (частку / частки в ній);
- при придбанні земельної ділянки для будівництва або під готове житло (частки / часток в ньому) - свідоцтво про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку або частку / частки в ньому і свідоцтво про державну реєстрацію права власності на житловий будинок або частку / частки в ньому ;
- при погашенні відсотків по цільових позиках (кредитам) - цільовий кредитний договір або договір позики, договір іпотеки, укладені з кредитними або іншими організаціями, графік погашення кредиту (позики) і сплати відсотків за користування позиковими засобами.

Також не забуваємо про платіжних документах і робимо їх копії:
- що підтверджують витрати платника податку при придбанні майна (квитанції до прибуткових ордерів, банківські виписки про перерахування грошових коштів з рахунку покупця на рахунок продавця, товарні та касові чеки, акти про закупівлю матеріалів у фізичних осіб із зазначенням у них адресних і паспортних даних продавця та інші документи );
- свідчать про сплату відсотків за цільовим кредитним договором або договором позики, іпотечним договором (при відсутності або «вигорання» інформації в касових чеках такими документами можуть служити виписки з особових рахунків платника податків, довідки організації, що видала кредит, про сплачені відсотки за користування кредитом).

Важливо, що при придбанні майна у спільну власність необхідно підготувати також:
- копію свідоцтва про шлюб;
- письмову заяву (угоду) про домовленість сторін-учасників угоди про розподіл розміру майнового податкового відрахування між подружжям.

Зібраний пакет документів надаємо в податковий орган за місцем проживання. Куди саме нести документи, можна дізнатися на сайті податкової .

Якщо житло куплено вже в 2014 році і ви не хочете чекати 2015 го, то можна подати документи і зараз, тобто до закінчення податкового періоду. Але таке можливо тільки при зверненні до роботодавця, попередньо підтвердивши право на відрахування в податковому органі.

Для цього необхідно:
- написати в довільній формі заяву на отримання повідомлення від податкового органу про право на майнове відрахування;
- підготувати копії документів, що підтверджують право на отримання майнового вирахування;
- надати в податковий орган за місцем проживання заяву на отримання повідомлення про право на майнове відрахування з додатком копій документів, що підтверджують це право;
- після закінчення 30 днів отримати в податковому органі повідомлення про право на майнове відрахування;
- надати видане податковим органом повідомлення роботодавцю, яке буде підставою для неутримання ПДФО з суми виплачуються фізичній особі доходів до кінця року.

коментар:

Тюменка Кіра Санникова пішла першим шляхом: «Питанням отримання податкового вирахування я спантеличилася майже відразу після покупки квартири. Насправді, пакет необхідних документів не такий вже величезний, і зібрати його не складе особливих труднощів. Найбільшою складністю, мабуть, було заповнення декларації. Перший раз, три роки тому, я скористалася послугами спеціальної фірми. Протягом наступних двох років, коли мені виплачували податкове вирахування, допомагала подруга. Вона ж і підказала, що на сайті ФНС можна заздалегідь записатися для подачі документів і уникнути черг. Там же, до речі, розміщені і зразки всіх заяв, а також опублікований список необхідних документів. Все, що необхідно заявнику, - заздалегідь відкрити рахунок в банку (завести карту або ощадкнижку), на який він планує отримувати гроші. Все інше можна зробити, так би мовити, без відриву від виробництва, а в призначений час привезти документи в податкову і чекати перевірки документів. Чи всі в порядку з пакетом документів, податкова перевіряє протягом місяця. Якщо все добре, то гроші надійдуть на рахунок через три місяці ».

Якщо все добре, то гроші надійдуть на рахунок через три місяці »