Реклама
Реклама
Реклама

Повернути борг: як змусити людину боржника, віддати свої гроші, що зробити, як чемно і тактовно попросити, не образивши

  1. Стаття за неповернення боргу
  2. Як вести себе з боржником: поради
  3. Позичальник не хоче віддавати борг: що робити?
  4. Збір доказів факту позики
  5. Звернення в поліцію і суд
  6. Передача справи колекторам
  7. висновок

Досить буденна і часто зустрічається ситуація, коли одна людина позичив іншому певну суму грошей за усною домовленістю про повернення. Чомусь багато хто відмовляється від ідеї підтверджувати такі угоди письмово. Причин не брати розписку безліч: незручно, що подумають друзі, ми ж родичі та інше. Але, на жаль, досить часто позичив виявляється в ситуації, коли борг не повертають, а розписки немає. І як змусити людину повернути борг в такій ситуації?

Спробуйте спочатку дізнатися у боржника, в чому причина того, що гроші не були повернуті в строк. Можливо, він знаходиться в скрутному фінансовому становищі на даний момент. Тоді можна прийти до угоди, наприклад, боржник пише розписку або можна скласти договір, в якому по пунктах вказати всі домовленості, які були досягнуті сторонами. З такими документами згодом буде простіше витребувати борг, якщо дебітор так само не буде поспішати повернути кошти.

Стаття за неповернення боргу

Неповернення позики можна віднести до шахрайства (ст. 159 КК РФ), оскільки кримінальне право кваліфікує це як розкрадання за допомогою обману або зловживання довірою. Норми по подачі заяви встановлені Наказом МВС РФ № 736. Після розгляду заяви буде прийнято рішення про порушення або відмову в порушенні справи. У другому випадку рішення буде направлено протягом доби, заявник має право оскарження.

У разі відмови можна піти з заявою до суду. Якщо відмова спровокований відсутністю суми, але вина при цьому встановлена, то в судовому провадженні це може послужити підтвердженням. І вимагати порушення кримінальної справи не буде потрібно.

Якщо трапилося так, що кримінальну справу таки порушили (таке трапляється дуже рідко), то далі діяти досить легко. За ст. 44 КК РФ в межах кримінального процесу до закінчення судового розслідування заявник має право відкрити цивільний позов. Враховуйте, що в такому випадку держмито не потрібно.

Враховуйте, що в такому випадку держмито не потрібно

Довести шахрайство (стаття 159 КК РФ) в неповерненні боргу вкрай складно. Тому правоохоронні органи в 90% випадків після подачі заяви від кредиторів відмовляють у порушенні кримінальної справи

Шахрайство, розкрадання майна або придбання прав на чуже майно за допомогою обману, а так само зловживання довірою можуть каратися:

  • адміністративним штрафом до 120 тис. рублів;
  • виправними роботами від 6 до 12 міс .;
  • обов'язковими роботами до 180 ч .;
  • арештом від 2 до 4 міс .;
  • позбавленням волі від 2 до 4 років.

Читайте також, перед ким несе відповідальність боржник в разі невиконання зобов'язання.

Як вести себе з боржником: поради

Якщо при передачі коштів в борг не була оформлена розписка, то повернути гроші буде досить складно, ймовірно, що і зовсім не вийде. Але все ж є в законодавстві пункти, які можуть допомогти витребувати гроші.

Основне в такій ситуації - зібрати докази, які доведеться запевнити у нотаріуса, незалежно від їхнього змісту:

  • СМС;
  • відомості з соціальних мереж;
  • паперові записи;
  • підтвердження електронних переказів;
  • відео з камер спостереження та інше.

Щоб переговори з боржником привели до повернення боргу, потрібно вміти з ним розмовляти: він повинен відчути твердість вашого наміри і впевненість в тому, що все відбувається законно і правильно

Можна виділити основні поради, як спокійно і без зайвих нервових переживань повернути кошти:

  1. Позбавтеся від відчуття провини. Ви повертаєте свої гроші, які чесно зароблені і вирішуєте свою проблему.
  2. Призначте боржнику зустріч, спілкуйтеся при цьому спокійно і впевнено. Щоб пом'якшити вимогу грошей, можна послатися на проблеми і потреба грошей, яка ними викликана. Можна так само натиснути на жалість боржника, можливо, це не дуже етично, але це той самий випадок, коли мета виправдовує засоби.
  3. Чи не виправдовуйте боржника самостійно в своїх очах. Краще чесно і відкрито запитаєте про причини неповернення у нього особисто.
  4. Користуйтеся правилом «нового впливу»: при черговій зустрічі повідомляйте про новий доказі, обставині, відомостях про можливість повернути борг. Це необхідно, щоб боржник не встиг пристосуватися до ситуації.
  5. Важливо не переборщити з спробами, краще постаратися дотримуватися «золотої середини» в своїх діях.

Діючи за перерахованими радам важливо пам'ятати, що «вибивати» борги, тобто застосовувати фізичне і моральне вплив на боржника, будь-які загрози не законно, хоча і дієво. Звичайно, борг при таких впливах повернеться швидко.

Однак, якщо боржник звернеться в поліцію, тоді притягнуть до відповідальності стягувача. А за статтею 163 КК РФ «Вимагання» передбачається покарання у вигляді 7-15 років позбавлення волі або штраф до 1 млн. Рублів.

Якщо ви хочете повернути свої гроші, не виходьте за рамки закону при взаємодії з боржником

Закон буде на стороні боржника, якщо присутній загроза його життю або здоров'ю. У такій ситуації він має повне право звернутися до суду. Тому не потрібно:

  • здійснювати загрози позичальнику або його родичам;
  • займатися поширенням відомостей про його борг;
  • чинити тиск на психіку або застосовувати інші провокаційні заходи.

Єдине, що може зробити позичальник - коректно здійснити прохання погасити борг і попередити про передачу справи до суду.

Позичальник не хоче віддавати борг: що робити?

Зазвичай в борг дають знайомим або родичем, так само це можуть бути близькі друзі. Тому варто спробувати прийти до мирної угоди. Поговорити про причини неповернення, обговорити норми і терміни.

Можна укласти угоду або розписку. У такому документі можна домовитися про умови, які задовольнять обидві сторони. Крім того, такий папір може допомогти позичальнику, якщо борг так і не буде погашений, вона може послужити підтвердженням.

Якщо ж людина не піде на мирну угоду, тоді вже слід діяти іншими методами. Головне дотримуватися рамок закону. Адже буде прикро повернути гроші, але потрапити під слідство за вимагання. Тому краще зібрати докази, звернутися в поліцію і після в суд.

Тому краще зібрати докази, звернутися в поліцію і після в суд

Юрист по поверненню боргів - фахівець, чия допомога буде просто неоціненна при поверненні заборгованості в особливо безнадійних випадках

Збір доказів факту позики

Закон має на увазі, що всі угоди між фізичними особами на суму понад 1000 рублів повинні оформлятися письмово (ст. 808 ЦК України).

Згідно ст. 162 ГК РФ, якщо письмові підтвердження відсутні, то можна представляти інші докази, виключення складають тільки показання свідків.

Якщо докази присутні - це чудово. Але якщо їх немає, то доведеться їх отримати. Фіксуйте ваше спілкування з позичальником. Важливо обзавестися визнанням боргу боржником, а так само суми заборгованості, терміну в який було обіцяно її повернути і інших умов.

Ці підтвердження можна зберегти будь-якими технічними пристроями:

  • запису диктофона;
  • листування по СМС або електронною поштою, або на папері.

Чим більше буде зібрано підтверджень, тим краще. Як отримані докази передати в суд:

  1. Підтвердження у вигляді СМС-листування, або по електронній пошті. Ці докази можна скопіювати, роздрукувати, або при свідках скласти документ ознайомлення зі змістом. Кращим варіантом буде запевнити переписку у нотаріуса.
  2. Записи. Для таких доказів буде потрібно вказати обставини, в яких вони були отримані. До запису потрібно докласти розшифровку у вигляді тексту. Для того щоб запис була визнана доказом, доведеться звернутися до експертів.

Для того щоб запис була визнана доказом, доведеться звернутися до експертів

Звернення в поліцію і суд

Після необхідно звернутися в поліцію із заявою за фактом шахрайства. За підсумками розгляду буде прийнято рішення за заявою про порушення справи або навпаки. Якщо рішення не влаштує заявника, то у нього є право подати на оскарження.

Якщо суд прийме рішення, то це половина успіху. Безумовно, у боржника залишається право на оскарження. Якщо він не зробить цього, то справу передадуть судовим приставам .

Якщо у вас немає бажання, щоб процес розтягнувся на багато років, то слід періодично здійснювати візити в ФССП. Вони зобов'язані зібрати відомості про матеріальне становище позичальника і методах витребування грошових коштів у нього. Перевірити наявність у нього нерухомості, цінних речей, рахунків та іншого. Як санкції боржнику може бути закритий виїзд за межі держави.

Якщо ж в наявності є розписка позичальника, то можна відразу звернутися в суд. Причому розтягувати процес не рекомендується, оскільки термін документа - 3 роки. Після звернення до суду слід така ж схема процесу, як і без розписки. З різницею лише в тому, що при наявності розписки не потрібно підбір доказів.

Звернення до правоохоронних органів рідко може принести успіх, але в ряді випадків це можливо

Передача справи колекторам

На будь-якому етапі вимоги заборгованості позичальник має право звернутися в колекторське агентство . Ці організації за певну плату допоможуть позичальникові в поверненні боргу. На даний момент популярна думка, що діяльність таких підприємств поза законом, але це не так. Основний метод діяльності таких організацій - правильно побудований спосіб переконання.

законодавством робота колекторів обмежена виключно особистою зустріччю або телефонної бесідою з боржником. Дозволені також поштові повідомлення. Інші методи можливі лише з письмової згоди позичальника.

висновок

Таким чином, повернути борги з боржника можна, але слід відразу усвідомлювати, що ця процедура буде досить довгою і трудомісткою, крім того можуть бути потрібні великі нервові витрати. Важливо розуміти, що головне - підібрати достатню кількість доказів.

Безумовно, найкращий варіант - прийти до мирної домовленості. Таке рішення проблеми буде найменш безпечної і спокійній для обох сторін. Другий за складністю варіант - наявність розписки, тоді буде потрібно менше зусиль, оскільки не доведеться підбирати докази. І звичайно, дуже трудомісткий випадок, коли немає розписки. Така ситуація має на увазі збір підтверджує інформації, завірення документів у нотаріуса, звернення із заявою в поліцію, і тільки після порушення справи потрібно звернутися в суд. Тому слід самостійно вирішувати, чи варто сума боргу стількох зусиль. І якщо вирішите, що варто - запасіться витримкою і терпінням.

І як змусити людину повернути борг в такій ситуації?
Позичальник не хоче віддавати борг: що робити?