Реклама
Реклама
Реклама

Повернення пральної машини

  1. Як повернути пральну машину в магазин
  2. Повернення пральної машини неналежної якості
  3. Повернення пральної машини належної якості
  4. Повернення протягом 14 днів згідно із законом
  5. Повернення по гарантії
  6. Повернення пральної машини в М. Відео
  7. зразок претензії

Повернення пральної машини - не дуже приємне заняття. В першу чергу покупець позбавляється основного помічника, який допомагає впорається з домашніми клопотами. А з іншого боку - це важка задача, з якою не завжди під силу впорається споживачеві, не знайомому з усіма нюансами законодавства.

Як повернути пральну машину в магазин

Кожен день людина набуває будь-які товари при цьому, абсолютно не цікавлячись своїми правами покупця. Не страшно, коли куплений недорогий неякісний продукт, який викинути зовсім не шкода. Проблема зазвичай виникає при здійсненні придбання дорогих виробів, наприклад пральної машинки.

Такі предмети купуються рідко, тому споживач може не знати всі нюанси і юридичні зволікання повернення товару за умови покупки неякісного або бракованого продукту.

Пральна машинка відноситься до промислових виробів підвищеної складності. Тому дії по її поверненню потрапляють не тільки під відповідні статті Закону «Про захист прав споживача», а й Положення №55, в якому викладено перелік товарів належної якості, які неможливо повернути в салон продажів. Пральна машина в даному списку присутній.

Розглянемо варіанти, при яких покупець може побажати повернути куплений товар назад:

  1. Не сподобалася модель, не ввійшла за розмірами в ванну кімнату, не подобатися колір і тому подібні заяви;
  2. При розпакуванні вироби виявлені суттєві дефекти, в наявності явний брак;
  3. В процесі експлуатації виявлені недоставки в роботі: чи не віджимає, що не зливає або не набирає воду, погано випере і інше;
  4. Вийшла з ладу в процесі використання.

По першому пункту в більшості випадків претензії покупця в магазині розглядатися не будуть. В інших випадках слід звернутися в торгову точку з вимогою про повернення техніки.

Якщо у покупця немає скарг на якість виробу, а пральна машинка не розпаковують і не експлуатувалася, продавець може піти на зустріч і обміняти техніку або повернути за неї гроші. Але це швидше виняток з правил, ніж закономірне рішення проблеми.

Єдиним винятком є ​​техніка, придбана через інтернет-магазин, так як покупець не міг ознайомитися зі зразками. Претензії в такому випадку розглядаються протягом тижня з моменту покупки.

При виявленні вад, покупець повинен звернутися в торгову точку з відповідною заявою. Це можливо зробити як протягом 14 днів з дня набуття, так і на протязі терміну гарантійного обслуговування.

Повернення пральної машини неналежної якості

Зазвичай несправності техніки виявляються при її експлуатації. Виняток - це вм'ятини і подряпини на корпусі, виявлені після доставки. В даному випадку бажано розпакування і установку агрегату проводити в присутності представників магазину, щоб відразу вказати на недоліки.

При виявленні дефектів при безпосередньому використанні техніки варто чітко розмежовувати два періоди:

  • 14 днів з дня набуття;
  • Гарантійний період.

Часто виникають ситуації, коли продавець не згоден із заявою покупця. Якщо клієнт впевнений у своїй правоті і техніка має суттєві недоліки, йому варто звернутися в магазин з претензією. При цьому її варто направити ще в кілька важливих структур: прокуратуру, Росспоживнагляд і інші схожі інстанції. Про це варто так само повідомити керівництво торгової точки.

Якщо заяву покупця обгрунтовано, щоб уникнути подальшого розвитку конфлікту і зайвих витрат, магазин вважає за краще розлучитися з незадоволеним клієнтом мирно. На правильно складену претензію торговець повинен відреагувати протягом 10 днів з дати її подання. Тому обов'язково слід її зареєструвати.

Якщо відповіді не послідувало, або він не відповідає висунутим вимогам, заявник може сміливо звертатися до суду.

Повернення пральної машини належної якості

У покупця не вийде повернути не підходить пральну машинку, грунтуючись на своєму праві - повертати не товар, який сподобався протягом 14 днів з моменту його покупки. Даний пункт Закону «Про права споживачів» не поширюється на складну техніку, що має гарантійний термін обслуговування. Саме до такого устаткування відноситься пральна машина.

Тому якщо у покупця такі претензії:

  • Чи не підійшов колір;
  • Чи не догледіли, що немає функції прасування;
  • Хочу іншу модель, а не цю;
  • Вона некрасиво виглядає в кухні та інші подібні заяви, йому не вийде повернути техніку в магазин. Може бути, продавець піде на поступки, але це малоймовірно. Тому шукайте в машинці вади або явні недоліки і тоді вже можна буде щось пред'явити магазину.

Повернення протягом 14 днів згідно із законом

При первинному огляді придбана техніка могла не викликати жодних нарікань. Але якщо виявлені серйозні вади, які не дають можливості подальшого використання товару, покупець має право звернутися в магазин з наступними вимогами:

  1. Повернення витрачених коштів протягом 10 днів з моменту звернення;
  2. Заміна бракованого вироби на аналогічне, при відсутності відповідної моделі на рівнозначне з можливістю компенсування різниці у вартості;
  3. Ремонт техніки по гарантії або стягнення з магазину коштів, витрачених на лагодження обладнання за власною ініціативою;
  4. Просити зниження цінні вироби пропорційно наявним вад.

Свої побажання покупець повинен оформити відповідною заявою, яка надається в магазин. Повернення техніки реєструється актом, складеним в присутності представників торгової точки, і засвідчується їх підписами.

До заяви додаються копії документів, що підтверджують факт покупки. Відсутність чека, не є підставою для відмови у прийнятті заяви.

Повернення по гарантії

Після 15-го дня покупки товар можна пред'явити продавцю на підставі гарантійних зобов'язань.

Не варто забувати про особливе «статус» пральної машини. Тому переконати магазин в необхідності прийняти її назад або замінити дуже складно.

У будь-якому випадку варто спробувати, але тільки при виявленні серйозних дефектів, які не дозволяють використовувати її за призначенням.

Можливість повернення або обміну вироби виникає при наступних обставинах:

  1. Товар має явні недоліки, які не дозволяють його використовувати за призначенням;
  2. Дефект техніки можна виправити, але за рахунок істотних фінансових вкладень і тимчасових витрат;
  3. Після повернення з гарантійного ремонту поломки повторюються або виявляються нові недоліки протягом гарантійного періоду;
  4. Чи не своєчасне повернення техніки з гарантійного ремонту або ремонт взагалі не було здійснено протягом встановленого терміну - 45 днів;
  5. Регулярне потрапляння пральної машинки на гарантійне обслуговування.

Продавець може неохоче погодиться на повернення грошових коштів або обмін товару. Тому своє побажання необхідно підкріпити правильно складеної претензією. Варто настояти на експертизі, яка проводиться за рахунок продавця.

Якщо продавець відмовляється від її проведення, покупець може здійснити її за свої кошти, зберігши всі необхідні чеки. Якщо вина торгової точки буде доведена, торговцю доведеться відшкодувати і ці витрати.

У разі відправлення товару на експертизу, необхідно повідомити продавця і скласти акт. Ідеально, якщо він буде підписаний заявником та представниками магазину. У документі описується:

  • Загальна характеристика вироби: колір, обсяг, габарити;
  • Технічні характеристики і серійний номер;
  • Вади, дефекти і технічні несправності.

Продавець, який переживає за свою репутацію, погодиться на обмін товару або повернення грошей. У більшості випадків, покупцеві запропонують безкоштовне гарантійне обслуговування. Особиста справа постраждалого клієнта погоджується чи ні. Але з іншого боку, навіщо будинку потрібна постійно ламається дорога річ.

Тому, якщо продавець не бажає вирішувати конфлікт мирним шляхом в магазин слід пред'явити претензію. Після такого документа, менеджери торгової точки стають більш люб'язними.

Повернення пральної машини в М. Відео

М. Відео - велика і широко поширена на російському ринку мережа магазинів електронної та побутової техніки. Взаємодія покупця з даними продавцем регулюється Законом «Про захист прав споживача», а також іншими постановами уряду.

При поверненні пральної машинки до Закону додаються пункти Положення № 55, що відносяться до складної побутової техніки.

М. Відео намагається бути доброзичливим до своїх покупців, тому його політика - це не конфліктувати з клієнтом, знаходячи для нього найкращий з можливих варіантів.

Термін для повернення товару, купленого через інтернет, в М. Відео продовжили до 30 календарних днів, за умови, якщо не було надомної поставки.

При виявленні в товарі дефектів, заявку на повернення або обмін можна спочатку зробити по телефону.

зразок претензії

Магазин може не прореагувати на заяву споживача про повернення не доброякісного товару або відразу відмовити у виконанні претензії. Це не говорить про те, що покупець повинен залишити у себе, скоєно непотрібну йому несправну річ. За свої права треба боротися.

У магазин направляється досудова претензія, в якій чітко і ясно викладаються всі вимоги покупця. Для більшого умовляння продавця слід направити даний документ і в інші інстанції: прокуратуру, Росспоживнагляд і інші.

Не варто забувати прикласти до претензії копії таких документів:

  • чека;
  • Договору купівлі-продажу;
  • Гарантійного талона;
  • Висновки експерта (якщо робилася експертиза).

Приклад написання претензії можна подивитися за цим посиланням.

Якщо на даний документ продавець не прореагує належним чином, а покупець повністю впевнений у своїй правоті, то варто копію претензії додати до позовної заяви в суд. Тоді, недбайливий продавець відшкодує покупцеві не тільки вартість неякісного товару, а й всі судові витрати та інші понесені ним витрати. Але це за умови визнання покупця потерпілою особою.

Жодна людина не застрахований від покупки неякісного товару. Особливо прикро якщо на потрібну річ довелося довго накопичувати кошти, а вона прийшла в непридатність в короткі терміни. Не варто викидати несправну пральну машину, що знаходиться на гарантійному обслуговуванні. Потрібно грамотно підійти до вирішення проблеми. Тоді продавець з вибаченнями поверне потерпілому клієнту витрачені гроші або обміняє техніку на справний зразок.

https://youtu.be/2kDl3_TnBu8