Реклама
Реклама
Реклама

Податок з продажу автомобіля: сума ПДФО, вимоги

  1. Податок при продажу автомобіля після 3 років володіння
  2. Податок при продажу автомобіля менше 3 років володіння
  3. Податок і продаж машини по довіреності
  4. Як не платити податок на дохід від продажу авто

РЕКЛАМА   Налякані податковими санкціями за несплату податків, в тому числі неможливістю виїзду за кордон, автолюбителі задаються питаннями про оплату податку при купівлі або продажу автомобіля

РЕКЛАМА

Налякані податковими санкціями за несплату податків, в тому числі неможливістю виїзду за кордон, автолюбителі задаються питаннями про оплату податку при купівлі або продажу автомобіля. Відразу варто відзначити, що ніякого податку «на покупку» нового автомобіля немає. Податок при продажу уживаного автомобіля доведеться заплатити, але не у всіх випадках. Що стосується транспортного податку, то він розраховується індивідуально для кожного автомобіля і для кожного регіону. Оплата транспортного податку здійснюється до листопада, наступного за поточним року.

Податок при продажу автомобіля після 3 років володіння

Податок при продажу автомобіля після 3 років володіння

На думку держави, будь-який продаж майна, в тому числі рухомого, тобто автомобіля, тягне за собою отримання доходу. А, як відомо, з доходу треба відняти прибутковий податок. Цьому всіх навчила зарплата на підприємстві - «получка» буває:

  • з податком, тобто «Брудними»,
  • без податку, тобто «Чистими на руки».

Необхідність заповнення декларації про доходи більше турбує тих, хто займається купівлею і продажем автомобілів заради бізнесу. Так звані «перекупники».

Простим же автолюбителям, хто володів власним автомобілем три роки і більше, платити податок при продажу автомобіля не потрібно. Це однозначно прописано в п.17.1 ст217 НК РФ.

Тобто, якщо автовласник купив новий автомобіль в автосалоні в кредит, володів ним три роки, за які успішно погасив автокредит і задумав продати машину і поміняти кредитний автомобіль на інший, то в цьому випадку закон не вимагає сплату податку з продажу машини і подавати декларацію до податкової не потрібно.

Податок при продажу автомобіля менше 3 років володіння

Дещо інша ситуація з оплатою податку при продажу автомобіля з пробігом складається для тих, хто регулярно змінює автомобілі, тобто частіше ніж один раз за три роки.

Критерієм необхідності сплати податку з доходу від продажу автомобіля буде сума в 250 тис. Рублів. Ця сума називається лімітом податкового вирахування, за чинним НК РФ. Існує кілька варіантів розрахунку податку на дохід від продажу автомобіля:

  1. Продаж машини дорожче податкового ліміту,
  2. Продаж машини дешевше податкового ліміту,
  3. Машина була куплена дорожче податкового вирахування,
  4. Машина була куплена дешевше податкового вирахування.

Це найпоширеніші ситуації, в яких потрібне проведення розрахунку податку на доходи від продажу автомобіля, або декількох машин протягом звітного року. Слід розібрати кожен варіант трохи докладніше:

Автомобіль проданий дорожче податкового ліміту

Це буде найбільш простий варіант розрахунку податку, незалежний від наявності платіжних документів, за якими був придбаний продаваний автомобіль. З доходу від продажу машини віднімається податковий ліміт - на залишок нараховується податок.

Якщо продано більше однієї машини за рік, то з суми доходу від усіх продажів тільки один раз віднімається податковий ліміт 250000 руб., На решту суми нараховується податок.

Автомобіль проданий дешевше податкового ліміту

Цей випадок поширюється на такі продажу вживаного автомобіля, в яких фігурує сума продажу менш податкового ліміту. Тут застосовується податкове вирахування на суму продажу, і податку не буде нараховано.

Всі одиничні продажі автомобіля нижче податкового ліміту в 250000 рублів податком не обкладаються. Якщо за рік продано більше одного автомобіля, то із загальної суми доходу буде відніматися сума ліміту для визначення суми, з якої буде нарахований податок.

Один нюанс, що відноситься до цього пункту. Якщо автомобіль проданий дешевше 250 000, але дорожче тієї суми за яку був куплений, згідно з наявними документами про покупку, то вигідніше все одно застосовувати відрахування податкового ліміту.

Податок з продажу машини вартістю понад 250 000 рублів

У тому випадку, якщо сума оцінки і продажу вживаного автомобіля склала понад 250 000 рублів, незалежно від наявності витрат на покупку цього ж автомобіля, підтверджених документами, можливо зменшення суми доходу за вирахуванням податкового ліміту.

Якщо ж є документи про покупку продаваної машини, сума за якими перевищувала податковий ліміт, то вирахувати використовуються фактичні витрати. На решту суми нараховується податок на дохід від продажу автомобіля.

Тут слід прикинути, як вигідніше розраховувати податок з продажу автомобіля - з витратами на покупку або без витрат.

Якою буде податок, якщо машина куплена дорожче податкового вирахування, а продається менш 250000?

В даному випадку податок нараховуватися не буде, так як доходу немає, а різниця між купівлею і продажем це природний збиток власника уживаного автомобіля, внаслідок уцінки автомобіля за час володіння.

Якою буде податок, якщо машина куплена дешевше податкового вирахування і продається менш 250000?

У цій ситуації також податок на продаж автомобіля не потрібно нараховувати і сплачувати.

Для тих випадків, коли платити податок з продажу автомобіля не потрібно, слід особливо відзначити, що надання податкової декларації про доходи ніхто не відміняв.

Іншими словами, якщо протягом звітного року був продаж автомобіля (або декількох), який знаходився у володінні менше трьох років, то не залежно від суми продажу автомобіля необхідно буде укласти податкової декларації про доходи.

Іншими словами, якщо протягом звітного року був продаж автомобіля (або декількох), який знаходився у володінні менше трьох років, то не залежно від суми продажу автомобіля необхідно буде укласти податкової декларації про доходи

Декларація надається до травня місяця, наступного за звітним, року. Тобто якщо машина була куплена в 2016 році, була продана в 2018 році, то відзвітувати в розмірі доходів буде необхідно до травня 2019 року.

Податок і продаж машини по довіреності

Насправді, з юридичного боку, за генеральним дорученням машина не продається, а передається у володіння іншій особі при збереженні колишнього власника.

Щодо заповнення декларації та сплати податку можна не турбується, якщо автомобіль проданий за дорученням після 3-х років володіння.

Підводні камені чекатимуть власника, якщо машина продається менш, ніж через три роки після покупки. У цьому випадку не можна виключати можливість того, що новий власник вирішить продати автомобіль до закінчення трирічного терміну.

В цьому випадку, обов'язок заплатити податок з продажу ляже безпосередньо на власника, тобто на того, хто продав автомобіль за дорученням.

Як не платити податок на дохід від продажу авто

Це, звичайно, не заклик до того, щоб не платити податки, а трохи рад:

  1. Ретельно оформляти і перевіряти платіжні документи при покупці автомобіля. Не виключена можливість включення їх даних до податкової декларації, щоб не платити податок з доходу при продажу автомобіля.
  2. При покупці машини вимагайте з продавця розписку про отримання конкретної суми грошей. Крім того, в розписці повинно бути зазначено все, що стосується угоди купівлі-продажу:
  • ПІБ продавця авто,
  • Дата, номер договору купівлі-продажу,
  • Дані на автомобіль,
  • Дані паспорта продавця і покупця.
  • при намір достроково погасити автокредит і продати автомобіль , Коли до закінчення трирічного терміну володіння залишається небагато часу - краще почекати. Три роки володіння автомобілем позбавлять власника від необхідності після продажу платити податок, а також надавати декларацію про доходи. Мінімальний штраф за те, що не подана до податкової декларація 3НДФЛ про доходи, становить одна тисяча рублів. Максимальний буде залежати від податкової бази і часу прострочення сплати податку.

    РЕКЛАМА

    Публікації за темами: як взяти автокредит, яку машину вибрати в кредит, умови автокредитування в банках на нові та вживані автомобілі, як достроково погасити автокредит на машину, страхування КАСКО і ОСАГО для кредитного авто. Редакція сайту "Автомобіль в кредит" допомагає розібратися в питаннях отримання, погашення та обслуговування кредиту на автомобіль

  • Якою буде податок, якщо машина куплена дорожче податкового вирахування, а продається менш 250000?
    Якою буде податок, якщо машина куплена дешевше податкового вирахування і продається менш 250000?