Реклама
Реклама
Реклама

Податок при продажу автомобіля для ІП

  1. Податок для фізичної особи та ВП
  2. Податки при продажу авто
  3. Відрахування при продажу авто
  4. Податок і мета використання ТЗ
  5. Декларація при продажу авто

Більшість автовласників не стикаються з особливими труднощами при продажу свого автомобіля. Порядок продажу та сума податків в такому випадку зрозумілі багатьом. Але цей же процес для індивідуального підприємця буде трохи іншим. Податок при продажу автомобіля для ІП залежить від декількох факторів.

Податок при продажу автомобіля для ІП залежить від декількох факторів

Податок для фізичної особи та ВП

В даному випадку потрібно розуміти, що для держави неважливо, фізичне ви особа або ІП. При продажу автомобіля потрібно вирішити питання, від чиєї особи буде здійснюватися операція, і роз'яснити, для яких цілей купувалася машина. Якщо підприємець буде продавати авто в якості приватної особи, то йому доведеться сплатити податок на додану вартість (ПДВ), якщо ж - від імені підприємця, то буде потрібно загальний податок при ССО .

При продажу автомобіля потрібно вирішити питання, від чиєї особи буде здійснюватися операція, і роз'яснити, для яких цілей купувалася машина.

Податки при продажу авто

Фізичні особи, а також підприємці при продажу особистого автомобіля повинні сплатити податок на доходи ( ПДФО в розмірі 13%). ІП, який використовував автотранспорт в комерційних цілях (для підприємницької діяльності), повинен сплатити і ПДФО (13%), і ПДВ (18%). Це застосовується в тому випадку, якщо ІП працює за загальною системою оподаткування ( ОСНО ).

Індивідуальний підприємець не сплачує ці податки, якщо працює по «спрощенці». У такому випадку він повинен включити дохід від угоди в податкову базу для розрахунку збору в розмірі 6% від прибутку або 15% від схеми «доходи мінус витрати».

Якщо ІП використовує ЕНВД , То повинен сплатити єдиний податок на поставлений дохід. Це виглядає як можливий дохід з угоди, за винятком витрат, пов'язаних з отриманням прибутку.

Відрахування при продажу авто

Податковим майновим вирахуванням можуть скористатися тільки приватні особи щодо прибуткового податку.

ПДФО можна не платити, якщо:

  1. Автомобіль продається дешевше, ніж купувався (або вартість нижче 250 тисяч рублів). Це повинно бути доведено документами.
  2. Особа володіє автомобілем вже більше 3 років ( ст. 217 НК ).

Обов'язкова умова: ТС має бути використано тільки в особистих цілях. У разі експлуатації автомобіля у підприємницькій діяльності продавець не має права на відрахування.

Податок і мета використання ТЗ

Про мету експлуатації транспортного засобу потрібно задуматися перш, ніж купити його. Це може значно зменшити витрати на податки. Продаж легкового автомобіля не буде ускладнена, тому що зрозуміло, що машина не призначалася для підприємницької діяльності. Якщо тільки це не пасажирські перевезення, наприклад таксі . А ось довести, що вантажний автомобіль або мікроавтобус використовувався тільки в особистих цілях, важко. В такому випадку оподаткування відбувається відповідно до тієї системою, яку застосовує ВП.

Декларація при продажу авто

Якщо продаж автомобіля здійснилася, необхідно заповнити бланк за формою 3-ПДФО або від руки, або в електронному вигляді. Потім віднести до податкової інспекції не пізніше 30 квітня наступного року. Але це не діє відносно податкового вирахування, заяву на нього можна подавати в будь-який час року.

Потрібно бути уважним при підрахунку місяці продажу автомобіля. Порядок розрахунку коефіцієнта володіння змінився в 2016 році. Якщо зняття з реєстрації відбулося після 15-го числа місяця, то останній вважається повним. Якщо ж транспортний засіб знято з обліку в проміжку між 1 і 15 числом місяця включно, то цей період не буде вважатися при розрахунку податку у продавця.

Потрібно бути уважним при підрахунку місяці продажу автомобіля. Порядок розрахунку коефіцієнта володіння змінився в 2016 році.

Якщо ви не вчасно подали декларацію або зовсім про неї забули, готуйтеся внести штраф у розмірі 5% від несплаченої суми. Штраф, відповідно до листом Мінфіну РФ від 29.01.2014 № 03-02-07 / 1/3242, не може бути менше 1 тисячі рублів і більше 30% від зазначеної суми.

Перед тим як продати автомобіль, подумайте, оформляти угоду як приватна особа або як ВП. Продаж транспортного засобу - це теж дохід, і за нього потрібно відзвітувати перед податковою.