Реклама
Реклама
Реклама

Податкові відрахування на лікування: як повернути гроші, витрачені на медичні послуги

  1. Підберемо і запишемо до лікаря безкоштовно
  2. Що таке податкове вирахування
  3. Коли можна отримати податкове вирахування на лікування
  4. Сума податкового вирахування
  5. Які документи потрібні для податкового вирахування
  6. Як відправити документи в податкову службу
На жаль, в державних поліклініках немає черг тільки під час ремонту

У 2016 році аналітики сервісу «Фламп» з'ясували, що 18,5% росіян ніколи не звертаються за медичною допомогою в державні установи: поліклініки, диспансери та стаціонари . Цих людей можна зрозуміти. На жаль, якість наданої допомоги і обслуговування пацієнтів дуже рідко відповідають нашим очікуванням.

Довгі черги в реєстратуру, непривітний тон співробітників і втомлені лікарі похилого віку на прийомі - все це підштовхує звернутися за діагностикою і лікуванням до приватної медичної клініки.

Правда, платний прийом коштує дорого: консультація у терапевта або профільного фахівця обійдеться як мінімум в 1 500 рублів. Якщо ж вас направили на додаткові діагностичні процедури або лабораторні аналізи, то загальна сума, яку ви витратите, може досягати 20 000 рублів і вище. Добре, що частина цієї суми можна повернути за рахунок податкового вирахування.

Підберемо і запишемо
до лікаря безкоштовно

Завантажити безкоштовний додаток

Завантажити Android у Google Play

Доступно в App Store

Що таке податкове вирахування

Податкові відрахування - це гроші, які держава повертає вам з сплаченого вами ж ПДФО (податок на доходи фізичних осіб), якщо ви отримуєте дохід, оподатковуваний податками за ставкою 13%.

Це не тільки зарплата, але і здача квартири в оренду, продаж машини або дачі, і іншого майна.

Крім медичних послуг, податкове вирахування можна повернути при покупці деяких медикаментів, нерухомості і оплаті навчання.

Коли можна отримати податкове вирахування на лікування

Податкові відрахування на лікування можна отримати за себе і за близьких родичів

Податкові відрахування можна отримати, якщо ви оплачували власне лікування або лікування близьких родичів (чоловік, батьки, діти до 18 років). Головне, щоб у медичного закладу, в якому вам надали допомогу, була ліцензія на медичну діяльність.

До медичних послуг, за якими можна одержати відрахування, відносяться послуги з надання швидкої та амбулаторної медичної допомоги, в яку входить діагностика, профілактика, лікування та медична реабілітація .

Крім того, відрахування покладається людям, які лікувалися в стаціонарі або перебували на санаторно-курортному лікуванні.

Сума податкового вирахування

При складному хірургічному лікуванні податкове вирахування можна повернути на всю витрачену суму

Сума податкового вирахування за лікування розраховується за один рік, і залежить від вартості лікування. Максимальна вартість послуг, за які можна повернути податкові відрахування, складає 120 000 рублів. Навіть якщо ви витратили на медичні послуги більше 120 000 рублів, податкове вирахування складе 120 000 X 0,13 = 15 600 рублів.

Припустимо, ви витратили на лікування 45 700 рублів. Сума податкового вирахування буде розраховуватися так 45 700 X 0,13 = 5 941 рубль.

З цього правила є винятки. Згідно з Постановою Уряду РФ від 19.03.2001 N 201, існує повний список дорогих послуг (Як правило, це хірургічні втручання), на який обмеження в 120 000 рублів не поширюється. В цьому випадку ви зможете повернути податкове вирахування на всю витрачену вами суму.

Податкові відрахування можна повернути протягом трьох років після отримання послуги. Наприклад, в 2018 році можна отримати кошти за 2017, 2016 і 2015 роки.

Які документи потрібні для податкового вирахування

Щоб одержати відрахування за лікування, потрібно відправити до податкової служби перелік документів:

  • Довідка про оплату медичних послуг;
  • Договір з медичним закладом;
  • Чеки, що підтверджують ваші витрати;
  • Декларація 3-ПДФО;
  • Довідка 2-ПДФО, що підтверджує ваші доходи.

Як відправити документи в податкову службу

Сайт Федеральної податкової служби (ФСП)

Заповнити декларацію 3-ПДФО можна сайті податкової служби www.nalog.ru . Для цього треба буде зареєструватися на сайті і отримати доступ до особистого кабінету . В особистому кабінеті ви зможете прикріпити відскановані копії всіх необхідних документів. Після цього декларація піде на перевірку.

На перевірку декларації у податкової служби піде до трьох місяців, причому основний час займе підтвердження ваших доходів.

Після того, як податкова служба перевірить декларацію, вам буде потрібно подати заяву на повернення грошей. У заяві потрібно вказати реквізити вашого рахунку, на який мають надійти кошти.

На відповідь за вашою заявою у податкової служби піде ще близько місяця. Після цього на ваш рахунок зарахують повернення.

Будьте здорові!