Реклама
Реклама
Реклама

Немає можливості платити по кредитах: що робити?

  1. Хороша і погана новини
  2. Що буде
  3. По-доброму
  4. ... кидалам!
  5. сам влип
  6. чого очікувати
  7. Про філософських зомбі
  8. Етап перший: вмовляння
  9. Чесно
  10. Антікідально
  11. Етап другий: залякування
  12. Чесно
  13. Антікідально
  14. Етап третій: наїзди
  15. суд
  16. після суду
  17. після суду
  18. А не платити взагалі?
  19. наостанок

Немає можливості платити кредит

Немає можливості платити кредит. Що буде? Чи не панікувати, не нервувати, нічого страшного не сталося, несплата боргу не злочин, і до в'язниці за це не садять. Давайте-но краще розберемося конкретно, що нас в такому випадку чекає, що в якій ситуації робити, і як якщо не ухилитися від виплати взагалі, то, по крайней мере, зменшити її і розтягнути.

Примітка 1: якщо сума боргу перевищує 250 000 руб., То в'язниця все-таки світить - ст. 177 КК РФ «Злісне ухилення від погашення кредиторської заборгованості». Теоретично. По-перше, цифри стосуються тільки тіла боргу. Якщо банк, наприклад, на початкових 100 000 навернув відсотків, штрафів і пені ще на 250 000 (улюблена практика таких «благодійників», як Російський Стандарт або Хоум Кредит), то можу, образно висловлюючись, показати йому козу, а їм залишиться тільки скрипіти зубами. По-друге, в судовій практиці 177-ю реально застосовують вкрай рідко, і тільки за мільйонними боргами, за якими не було зроблено і однієї виплати, тобто явно шахрайським.

Хороша і погана новини

Хороша і погана - щодо, дивлячись для кого. Новина ж всього одна: законопроект про банкрутство фізосіб пройшов друге читання в ГД і відправлений на доопрацювання. Що тут для кого добре, а що погано?

Якщо я по суду банкрут і мене не визнали злісним банкрутом, то мій обов'язок прощається. Із залишків ліквідного майна (гроші на рахунку перш за все) кредитори отримують по 5, 7, 20 копійок з рубля, а я отримую папір, що мої кредитори задоволені. Звідси спокуса: перевести і переписати добро на родичів, знайомих, швиденько, поки дані про мене не «устаканиться» в ФБД, взяти кредит, виплатити 3 - 4 внеску і оголосити дефолт.

Виходячи з такої можливості, перша редакція закону не пройшла. Там пропонувалося максимум суми боргу до 50 000 руб. і з питань банкрутства повне звільнення від зобов'язань. Друга редакція більш підходить до умов життя: борг до 300 000, а по визнання банкрутом - звільнення від зобов'язань на 3 роки.

Тобто людям, дійсно потрапили в біду, дається відстрочка, щоб встати на ноги, а недобросовісним боржникам «перекривають кисень». Підхід жорсткий, але розумний: адже в ці 3 роки можна погашати тіло боргу і, виплачуючи по 100 руб. в міс., скостити чимало. Або відкрити депозит і підкладати туди ті ж 100 руб. регулярно. Але повернемося до теми.

Що буде

Отже, я не плачу кредит. Що буде мені за це? І що робити? Вибір тактики поведінки потрібно зробити ще до першої прострочення, коли ясно, що наступний платіж прогорить. І залежить він від моїх подальших намірів. Тут, в принципі, можливі три випадки. Кредитору про обраної лінії поведінки повідомляти не треба; для нього все - клієнти. І діяти він буде однаково.

По-доброму

Якщо я ретельно вибрав банк, де взяти в борг, умови людські, але просто «потрапив» і хочу все-таки повернути, то потрібно намагатися розійтися миром і, по можливості, не дуже зіпсувати кредитну історію , Щоб її можна було відновити. У цьому випадку завдання - полегшити або розтягнути термін виплати.

Примітка 2: намагатися реструктуризувати борг можна тільки в тому випадку, якщо платоспроможність збережена. Скажімо, знайшов нову роботу або почав нову справу. Запам'ятайте раз і назавжди - бувають банки чесні, але добрих не буває і бути не може. З неспроможним боржником розмова завжди короткий - здерти з нього все, що можна.

... кидалам!

Схеми затягування в боргову яму практикують не тільки зазначені вище банки. Швидше, навпаки, в РФ чесних кредиторів раз-два та й усе. І навіть такі з них, як Ощадбанк, якщо бачать, що клієнт Юліта, можуть запустити на нього «накрутку». Банки теж не хочуть, щоб їх «кидали», крім того, що дохід втрачають. В такому випадку даємо собі чітку установку: не платити кредит банку. По можливості - взагалі, або віддати все-таки поменше.

сам влип

Третій випадок - нахапав бездумно кредитів, схаменувся - платити не під силу, хоча платоспроможний. У такому випадку потрібно спробувати (і ймовірність успіху висока) консолідувати борг у одного кредитора на розумних умовах. Чи не виходить - застосовуємо «протівокідальную» тактику.

Примітка 3: звертатися в боргові держагентства (АІЖК та ін.) Має сенс тільки, якщо борг великий і сталося дійсно серйозне нещастя. Верткий викручувався там наскрізь бачать і дуже не люблять.

чого очікувати

Перше - СМС, а після 2 - 3 прострочень - дзвінків, поки з банку. Тут, щоб зрозуміти подальший, доведеться зробити відступ.

Про філософських зомбі

У спілкуванні з клієнтами, по крайней мере, банківські клерки і (про них далі) колектори - не люди. Їм спеціально на тренінгах та семінарах промивають мізки відповідним чином. Вони - філософські зомбі (далі - ФЗ). Що це таке?

Філософського зомбі придумав австралійський філософ Девід Чалмерс, намагаючись розібратися в морально-психологічні проблеми сучасної масової свідомості. За визначенням філософський зомбі - це суб'єкт, здатний досконало імітувати поведінку Homo Sapiens в певних обставинах, але повністю позбавлений чуттєвого досвіду (qualia по-латині, звідси - кваліфікація).

Що це означає? Припустимо, підкрався я до ФЗ і раптово його вщипнув. ФЗ зойкнув, сіпнувся, а потім «наїхав» на мене. Але не тому, що йому боляче і він злякався. ФЗ взагалі нічого не відчуває. Він просто знає, що людина розумна саме так себе в такому випадку і повинен вести. Але ФЗ може і не сіпатися. Він може обернути до мене пластилінову маску у вигляді фізіономії зі скляними кульками по обидва боки перенісся і «нормально, спокійно і адекватно» вперить їх мені прямо в очі. А може, навпаки, проректи щось на кшталт: «Пане, я ні в якому разі не має наміру Вас образити, але, їй-богу, подібна ремінісценція аж ніяк не робить Вам честі».

До власної внутрішньої мотивації поведінки ФЗ вчені поки що тільки шукають підходи, але для мене, неплатника, висновок простий: я маю справу не з побратимом по розуму, а з автоматом, які працюють за певним алгоритмом. І я не повинен вірити ні добра, ні зла, що виходить від нього. Моє завдання: застосувати до нього вплив, яке або перемкне його програму на іншу, вигідну для мене гілка, або викличе в ній збій, що для нього невигідно. А, значить, вигідно для мене.

Етап перший: вмовляння

Спочатку «напомінальщікі» будуть банківськими і розмовляти будуть ввічливо, навіть ввічливо: м'яким тоном висловлювати взаєморозуміння і т.п. Але пам'ятайте - вони ФЗ! Не ведіться! Але і не хаміте: запрограмовані ФЗ зі знанням справи, все, що проти вас, врахують (розмови записуються; це цілком законно) і використовувати в подальшому не посоромляться.

Примітка 4: вкрай бажано теж записувати розмови. Співрозмовника про це повідомляти не потрібно. Тільки врахуйте: єдино, що можна робити із записами - перенести на комп'ютер або флешку. Ніякого редагування!

Чесно

Якщо ви маєте намір все ж віддати борг, то потрібно пояснити обставини і назвати точну, на ваш погляд, дату погашення. «Бити на сльозу» не потрібно. Навіть якщо там раптом не ФЗ, а нормальна людина, то він жахливих історій наслухався. Йому потрібні відомості по суті справи.

І в будь-якому випадку - після першої ж СМС або дзвінка напишіть і віддайте керуючому відділенням, де брали кредит, заяву про відкликання персональних даних (ПД). Це «маяк», що ви твердо мають намір тримати ситуацію під контролем, і серйозно завадить потім роботі колекторів.

Антікідально

Тут теж потрібно підгодувати обіцянками, але дату погашення назвати фіктивну. І не просто якусь, а за день до їх банківського розрахункового дня; він повинен бути зазначений в кредитному договорі. Найчастіше це 21 число; іноді - 27. Пройшов місяць, все ще дзвонять - називаємо розрахункове число вже цього місяця, і так весь час.

Потім, розмовляти потрібно ні в якому разі не хамськи, але зверхньо-ввічливо. Потрібно відразу ж дати їм зрозуміти, що ви - важкий неплатник. Людину це до певної міри збентежить, а у ФЗ викличе перемежовується збій, який можна довести до зриву і використовувати в своїх цілях. Наприклад: «Так, зрозуміло, я цілком розумію ваші проблеми, до 21 обов'язково розплачуся». Тон - абсолютно рівний. Напружений, зарозуміло-гордовитий і т.п. - ознака вашого страху і невпевненості в собі.

Сенс в тому, щоб відразу показати свою моральну перевагу. Там повинні зрозуміти, що ви - міцний горішок і обробити вас буде важко. І дорого, за витратами робочого часу, а його там рахувати вміють. Так ще. Ніяких претензій, збурень. Повна відчуженість і спокій. Для ФЗ це дуже небезпечний вплив.

Примітка 5: в обох випадках, якщо розмовляють голосом - відповідайте голосом. СМС - відповідна СМС. Дзвонити у відповідь на СМС - для них це означає, що ви в паніці і побігли з поля. Значить, можна рвати з вас побільше.

Етап другий: залякування

Тут вже починається моральний тиск з їхнього боку. Ось приклад: «Дякуємо за те, що скористалися послугами нашого банку (це вони намагаються застосувати описаний тактичний прийом). Другий штраф в розмірі 2000 руб. вам належить сплатити до такого-то. Термін сплати третього штрафу в 40 000 руб. буде встановлений на розсуд банку. Ви хочете побачити наших працівників з поліцією у вас і ваших контактних осіб? Ви хочете зіпсованої на 15 років кредитної історії у вас і у них? Ви хочете ганьби на всю округу і проблем у сина в школі? Якщо немає - оплатіть негайно. Завтра ми зв'яжемося з вашими контактними особами і будемо вимагати від них оплати вашого боргу ».

Примітка 6: в цей епістоли вже безліч порушень - від втручання в особисте життя до прямого вимагання. Контактні особи ніяк не відповідають за мій борг, хіба що вони - поручителі. І поліція не може заарештовувати майно, хіба що горить бажанням відхопити як мінімум повне службову невідповідність. Це можуть робити тільки судові пристави за рішенням суду.

Для вас це означає: «Ура! Ми ламається, гнуться шведи! ». Згадайте російські казки. Де там богатирі так ось розмовляють навіть з Кощієм або Змієм Тугарінов? А раз так заговорили - значить, не богатирі. Згідно із законом щось вони максимум що можуть, це знімати з вас до 50% зарплати, і, якщо є батьки-пенсіонери, можна скостити до 33%. Як - про це далі.

Примітка 7: виключення - якщо кредит узятий в своєму зарплатному або пенсійному банку. Тоді вони можуть «відірватися по беззаконню» і заарештувати всі ваші надходження, і відбити по закону назад буде дуже важко.

Перше, що слід зробити, ледь голосу і СМС від кредиторів охололи, - самому сповістити своїх контактних осіб (коло знайомих, просто), що ви починаєте війну з банком. Стрижень морального тиску на вас - зробити вас винуватим. А ваше завдання - заздалегідь зробити винними «Калле». Нехай їх замість поглядів переляканих і співчуваючих зустрічають зневажливі, а кожен візит залишає відчуття, ніби їх цебром помиїв облили. Їм, взагалі-то, не звикати, але ж у всього є межа міцності ...

Примітка 8: мій знайомий поліцейський сказав якось, мовляв, банки і податкова для них - велике полегшення. Чому, питаю? «Так раніше нас більше всіх не любили, а як народ зрозумів, що таке податки з кредитами, так ми тепер ніби як навіть вже і хороші ...» Так що вам заздалегідь настрополіть народ і заочно зганьбити кредиторів легше, ніж їм вас.

Особливу увагу зверніть на школу. Потрібно поговорити з її керівництвом (директор, завуч) і попросити їх відразу ж інформувати вас, якщо раптом ваша дитина піддасться шельмування. Третирувати дітей - якщо не прямий злочин, то важкий аргумент на вашу користь у суді. Спритні невозвратчікі, бувало, на цьому не тільки списували борг, а й здирали в кредиторів відступного за те, щоб забрати тепер уже СВОЄ заяву з органів. Але! Потрібні дорослі правомочні свідки.

Мета всієї кампанії - або змусити кредитора відступитися і списати борг (це цілком можливо, якщо сума не перевищує 100 000), або скоріше довести справу до суду. В даному випадку суд мені вигідний, якщо заздалегідь дію правильно, див. Далі. А банку - немає. Держмито і судові витрати для них - тьху, але у фінансовому середовищі свої рейтинги і репутацію. А вибивання боргу через суд - свідчення непрофесіоналізму. Що для них виражається швидко і прямо - у збитках.

Чесно

Припустимо, я не хочу війни, але хочу все ж повернути кредит з часом. Тоді буде набагато простіше виправити свою КІ. Так потрібно, якщо я розраховую через рік-два знову кредитуватися.

У такому випадку потрібно хоч по чуть-чуть, скільки бюджет дозволяє, все-таки погашати заборгованість. Потім, ще візит в банк з проханням про реструктуризацію. Відмовляють - прошу дати формальне обґрунтування відмови. Чи не наполягаю, був би факт. Зрозуміло, знову і знову обіцяю сплатити сповна, але терміни називаю щоразу різні, краще - реально очікувані.

І ще - потрібно відвідати кредитне держагентство. Шанси на реальну допомогу примарні, але знову ж таки - для галочки. Був би факт. Якщо я щось намагаюся зробити, я - невдаха, але сумлінний боржник. А якщо, як то кажуть, «забив» - нехлюй або пройдисвіт.

Антікідально

Для цієї тактики рекомендації простіше - торочити і торочити одну і ту ж, наведену вище, магічну фразу, як, перепрошую, дебільний папуга. Як вампіра може здолати тільки перевертень, так і ФЗ може передавити тільки ще більше зациклений ФЗ.

Примітка 9: якщо з того боку зриваються і починають кричати, потрібно перечікувати все крики і знову повторювати все ту ж фразу, поки там не жбурнути трубку. Хто перший дав відбій - о психологічної боротьби дуже важливо.

Етап третій: наїзди

  • Тут вже немає різниці, по-чесному боротися чи ні. Той, хто ніяк не хоче розуміти ваших добрих намірів, автоматично перекладається в кидали. Раз і назавжди.
  • Тепер тиск перекладається в особисту форму - вас і ваших, за їхньою термінологією, контактних осіб, почнуть відвідувати. Якщо не з банку, а колектори - дуже добре. Пам'ятайте заяву про відкликання персональних даних? Так ось, щоб ви знали - продати борг колекторам банк не може. Він може передати ПД, а то, що вдасться стягнути, кали з банком поділять. Тому тут же: «Хто такі? Документи! ». Якщо покажуть - переписати дані, і, в будь-якому випадку - заява в прокуратуру, розголошення особистої інформації.
  • Але це може бути потім, а ще на попередньому етапі потрібно розподілити по «контактним особам» цінне рухоме майно, крім заставного. Його приховування - серйозне порушення вже з вашого боку.
  • Далі, якщо квартира наймана - по можливості переїхати. Ще, теж по можливості - змінити роботу і номер телефону, а «контактним особам» суворо покарати: нікому не повідомляти. Якщо ви вдома один (одна) - нікому не відкривати, не подивившись у вічко. Все подальше без свідків - пропаща справа.
  • Якщо все-таки з'явилися, голубчики - тиснемо і тиснемо. Тільки без нахрапом. У квартиру не пускаємо: навіть з поліцією або приставами після суду можуть увійти тільки за ордером. Розмовляємо відчужено-спокійно, і торочити раз за разом все ту ж магічну фразу. Щоб було - як горохом об стінку.
  • Якщо з вами живуть старі батьки, кличемо їх, як ніби Каллен тут і немає: «Ма-а-м! Йди сюди! Стань тут! (Між вами і ними) Слухай все, можеш сама чогось їм сказати. Вони у нас гроші забрати хочуть! ». Якщо є дитина слухняний, кмітливий і з міцною психікою, можна його притягнути; можна взяти на руки: «Ось, дивись, Міш, дядька неадекватні грошики забрати хочуть!». Але це, звичайно, крайній випадок. Травма дитячої психіки потім може так відігратися, що краще було б відразу все продати і борг віддати.
  • Завдання мінімум такого контрнаезда - дати їм зрозуміти, що тиснути на вас собі дорожче вийде, і потрібно або списувати, або судитися, або домовлятися на мінімум, залишок від тіла боргу, наприклад. Врахуйте, банк свої витрати на оформлення та обслуговування боргу окупає за 2 - 3 перших платежу, а далі йому - чистий «навар».
  • І не шкодуйте Каллен. Вони, звичайно теж свої сім'ї на зарплату годують, але їх на таку роботу що, силою під стволом вели? У глибинці колекторських агентств немає, а в більш-менш великому місті здоровий мужик пристойну роботу завжди знайде.
  • Завдання-максимум - спровокувати їх на протиправні дії. Зброї у них, згідно із законом, бути не повинно. Але - трохи пальцем випадково доторкнувся - шум, крик, скандал, сусіди. Потім можна те місце злегка роздряпати і - заява в поліцію, експертиза (зняти побої). Торкнув будь-який предмет - теж скандал із залученням сусідів. Обов'язково потрібні свідки.
  • Суть не в тому, що є травма. Суть в тому, що вони застосували силу. Це, щоб ви і це знали, пахне для всього їх агентства припиненням ліцензії або навіть її відкликанням. Згідно із законом ні банк, ні кали до рішення суду НІЧОГО вам зробити не можуть, крім умовлянь і умовлянь. Якщо вдалося довести до зриву - вважай, весь борг прощений, та ще й про відступне можна заговорювати.

Етап четвертий: до суду

Якщо таким чином вийде протягнути 3 роки - термін позовної давності минув, борг згорів без жодних наслідків, крім геть (на 15 років) зіпсованої КІ. Відновити її при такому повороті подій абсолютно нереально, майте на увазі. Ви тепер - злісний, виверткий і наполегливий неплатник.

Примітка 10: закон дает позівачеві Чима способів перерваті срок позовної терміну давнини, тобто почату его відлік з нуля. Описати їх все тут немає можливості, але загальні рекомендації: дзвінки скидати, що не відповідаючи, особистих контактів з представниками позикодавця всіляко уникати, ніяких паперів не підписувати. Запропонують по СМС або через посередників світову - тільки через суд.

Однак, якщо є намір все-таки розрахуватися по мінімуму з можливістю виправити потім КІ , То тягнути можна до 2014 р ГД обіцяє прийняти до того часу закон про банкрутство фізосіб. Тоді потрібно дочекатися, поки він набуде чинності (текст з'явиться на офіційному сайті Мін'юсту і в урядовій пресі), і оголосити себе банкрутом.

Тут два аспекти: саме оголосити банкрутом, а не заявити особистий дефолт. Дефолт означає: ось, не плачу і платити не буду, і робіть зі мною, що хочете. А банкрут - хотів як краще, а вийшло як завжди. Згідно із законом це дві великі різниці. Точно про процедуру банкрутства нічого сказати не можу, поки немає остаточної редакції закону.

Але, припустимо, прийшла повістка (повідомлення про порушення позову). Ось тепер бігати вже не треба. Від різних-всяких ховатися можна і потрібно, але з правосуддям краще не жартувати. Меле повільно, але вірно. Можна втратити не тільки виїзду за кордон, а й втратити можливість офіційного працевлаштування, а це - прямий шлях в бомжі.

Примітка 11: майно, яке потребує переоформлення (автомобіль, цінні колекції, та ін.), Потрібно переводити на родичів-свояків до того, як прийшла повістка. Інакше можна «потрапити» на приховування, а це, якщо на велику суму, - стаття КК.

А що потрібно? Відразу ж починати завалювати суд кляузами. Два, дуже вдалих і корисних для справи зразка, см. На рис. Але колись потрібно порушити зустрічний позов; як - інформації вивалюється предостатньо за запитом в будь-якому пошуковику.

Кляузи не обов'язково повинні бути по суті справи Кляузи не обов'язково повинні бути по суті справи. Ви, навіть якщо ви юрист з вищою, не зобов'язані досконально знати абсолютно всі закони. І, якщо стаття, на якій заснований черговий «гачок», тут ні до села, ні до міста ніякої відповідальності для вас не передбачено. Але суд і юрист позивача, з яким зарплата йде і якого більш дорогих справ по верхівку з верхом, зобов'язані все розглянути і дати обґрунтовану відповідь.

Якщо сума боргу до 100 000, то вони скоро світла божого не взвідят, плюнуть на вас і спишуть. Більше втрачають, ніж можуть зняти з суду. Приблизно до 300 000 - при особистих контактах можна запропонувати світову, а, швидше за все, самі запропонують повернути тіло боргу, та й годі.

Тут - увага! Мирова угода після торгу про суму повернення повинно бути запропоновано в суді, належним чином укладено і оформлено. На закулісні угоди не йдіть, як би не улещать і не погрожували. Борг в такому випадку залишиться висіти, термін давності почнеться з нуля, вони можуть знову вимагати повернення і закриття паперову млин вже проти вас.

А ось іпотечникам краще не приндитися з самого початку. Взагалі, ця стаття більш розрахована на потребкредітчіков. По іпотеці сума занадто велика, її списання або зменшення потрібно проводити по уйме внутрішніх банківських інстанцій, і хто тоді будуть ваші менеджери в очах начальства? Як мінімум кар'єрою пахне, а можуть і викинути з вовчим квитком. Тому битися будуть відчайдушно, на смерть. Так що по іпотеці краще спробувати зменшити виплати, реструктуризуватися, залучити материнський капітал або щось ще придумати, але це окрема розмова.

суд

Суд, щоб ви втретє знали, для вас благо. Тому що в 80% випадків по не особливо великими кредитами рішення - повернути залишок від тіла боргу і сплатити судові витрати. Решта 20% виникають найчастіше за все через боягузтво і неправильних дій боржника. А вже з двома наведеними вище паперами від тіла в 50 000 залишається в кінцевому підсумку до погашення 45 000. Що, погодьтеся, можна і віддати.

після суду

Але, припустимо, і цього віддати немає можливості, або, як то кажуть, пішов на принцип. Що можуть відібрати? У ЦПК (ст. 446, п. 1 по майну; ст. 101, п.1 по невзисківаемим доходам) точно сказано, чого вас ніяк не можуть позбавити. Почитайте, і ви здивуєтеся, що з вашого недоторканне для всіх, крім Господа Бога. І оціните, чого варті загрози стягувачів і на якому сорті піску побудований весь їх бізнес.

Наприклад, якщо ви - фермер в п'ятикімнатному будинку з прибудовами на 5 гектарах, то вам, як то кажуть, по-любому, залишиться будинок з надвірними будівлями, 20 соток землі, саду, пасіки і корівника на 100 МРОТ. Який нині приблизно 5600 руб. і буде ще більше. В даному випадку сад, пасіка, обори - «речі, необхідні для професійних занять боржника». Інструменту, техніки і т.п. це визначення стосується повною мірою. Насос з свердловини у дворі зняти не можуть - він воду в будинок подає, що життєво важливо.

І відбирається відбирається не в випадковим чином і не по вибору кредитора або приставів, а в установленому законом порядку:

  • Рублі, на рахунку або готівку, але повинен залишитися місячний прожитковий мінімум на кожного члена сім'ї.
  • Валюта, теж готівка або безнал.
  • Ліквідні цінності - золото, ювелірні вироби, цінний антикваріат, тобто значиться у відповідних каталогах.
  • Зайва нерухомість - одна квартира або один будинок повинні залишитися, якщо вони не закладені по іпотеці. Землю всю відбирати не можна, але зазначені вище 20 соток - середня площа. Точно вважають за місцевим кадастру.
  • Те, що для бізнесу, відпочинку, розваг, предмети розкоші - техніка, інструмент, обладнання, сельхозжівность, яхта або катер, туристське спорядження і т.п. Сюди ж відноситься автомобіль. Якщо на боржника оформлено кілька - всі вони.
  • Побутова техніка і особисті речі, крім неізимаемих по ЦПК, див. Вище.
  • Продукти харчування, знову ж таки, крім тих, що по ЦПК неізимаеми. Погодьтеся, центнер яєць або яловича туша хороших грошей коштують.

Якщо ж список пройдено по порядку до кінця, а на погашення все одно не вистачає, починається відрахування до 50% зарплати. Але, знову ж таки, на кожного члена сім'ї повинно залишатися не менше прожиткового мінімуму. Нюанс - з усіх зарплат. Припустимо, дружина і дорослий син працюють. Батьки-пенсіонери живуть з вами. Якщо у сина з дружиною є 5 мінімумів, з вашої можуть знімати все 50%, але не більше. Пенсії та інші соцвиплати не зважають.

Примітка 12: банкам-зарплатчікам ці 50% що кіт наплакав. Тому вони часто самовільно просто не переводять на карту підлогу, а то і всю зарплату або пенсію. Це грубе порушення, і під таким соусом можна не тільки скостити весь борг, але і вибити компенсацію. Але вже по інстанціях походити доведеться і неодмінно з повним знанням справи.

Про батьків-пенсіонерів згадано не дарма. Якщо ще до суду оформити у нотаріуса посвідчення, що вони непрацездатні та живуть на вашому утриманні (для чого достатньо їх особистого запевнення і письмової заяви), то в погашення боргу з вас можуть стягувати вже не до 50, а тільки до 33%

після суду

Після вилучення майна в погашення є, в принципі, ще можливість оскаржити дії приставів. Якщо вони щось порушили в процедурі вилучення, майно повертається, а кредитор повинен отримати своє з казни. З чого випливає, що «наїжджати» на приставів - справа марна навіть для олігархів. Та й пристави свою справу знають і діють акуратно. Мені не відомо жодного випадку, щоб відчайдушним головам, що ввійшли в конфлікт з судом (а це не поліція, це зовсім інша гілка влади) їх рішучість боком не вийшла.

А не платити взагалі?

Чи можна не платити кредити законно, без жодних викрутасів? На жаль, поки не можна. І з прийняттям банкротних закону зовсім «відмазатися» теж не можна буде.

Причина - низька культура кредитування в РФ. Фактично - відсутність такої. З одного боку, 80% громадян мають більше двох кредитів відразу, а 15% - більше 4-х. Один глава сім'ї на зарплати в 30 тир, і нахапали 7 кредитів, ну де їх розум-то був? З іншого - банки з персоналом з ФЗ дивляться на людей як на стадо, з якого потрібно стригти шерсть у міру її відростання.

Поки ми не зрозуміємо, що ми все - в одному човні, і потрібно гребти, ставити вітрила і правити куди потрібно, а не розхитувати її, чесно скостити став раптом непідйомним кредит навряд чи можливо буде.

наостанок

Описані вище способи ухилення від оплати можуть здатися занадто вже агресивними, екстремальними, а то і зовсім неадекватними. Але - на жаль, такі реалії життя. Двічі особисто перевірено на поганих банках.

Одні списали, не доводячи до суду. Там, правда, було всього 20 тир. Інші в останній момент пішли на поступки: за виплату залишку тіла відкликали позовну заяву. І КІ в обох випадках залишилася недоторканою.

Ну, а з хорошими банками не сварився. З нормальними людьми завжди простіше і вигідніше домовитися по-хорошому.

Що буде?
Що тут для кого добре, а що погано?
Що буде мені за це?
І що робити?
Що це таке?
Що це означає?
Ви хочете побачити наших працівників з поліцією у вас і ваших контактних осіб?
Ви хочете зіпсованої на 15 років кредитної історії у вас і у них?
Ви хочете ганьби на всю округу і проблем у сина в школі?
Де там богатирі так ось розмовляють навіть з Кощієм або Змієм Тугарінов?