Реклама
Реклама
Реклама

Cмена прізвища після розлучення: на дівочу, необхідні документи, дитині в 2018 році

  1. Залишити придбану в шлюбі
  2. важливі зауваження
  3. Повертаємо ім'я правильно
  4. Як бути з дитиною
  5. Які документи треба буде замінити
  6. Ці документи можна тільки підкоригувати

Російське законодавство дозволяє громадянам міняти прізвища при заміжжі (одруження), усиновлення (удочеріння), неблагозвучність, розірвання шлюбу, по іншим вагомих причин

Російське законодавство дозволяє громадянам міняти прізвища при заміжжі (одруження), усиновлення (удочеріння), неблагозвучність, розірвання шлюбу, по іншим вагомих причин. Жінки, виходячи заміж, як правило, беруть прізвище чоловіка. Розриваючи шлюб, багато хто бажає повернути колишню. Поміняти прізвище на дівоче після розлучення неважко, треба лише дотримати вимоги.

Залишити придбану в шлюбі

Жінки після розлучення має право залишити прізвище чоловіка. Останній, будучи категорично проти (трапляється рідко), зможе перешкодити, тільки визнавши шлюб за рішенням суду недійсним. Тоді жінці без варіантів доведеться відновити дівоче прізвище. В інших випадках рішення - за нею.

До речі, якщо чоловік, реєструючи шлюб, переходив на прізвище дружини, не обов'язково повинен, розлучаючись, повертати назад стару. Після розриву подружніх відносин рішення про вибір прізвища суто індивідуально, не залежить від яких би то не було обставин і умов.

Сімейний кодекс прямо говорить, що при розлученні колишнє подружжя можуть зберегти однакові прізвища або повернути дошлюбні.

Багато жінок тверезо оцінюють плюси та мінуси чергової зміни прізвища та залишають шлюбну. Грає роль фінансове питання (необхідність сплачувати державне мито за зміну імені та неминуче переоформлення документів), тимчасової (щоб не бігати по інстанціях), бажання мати одне прізвище з дитиною, небажання «інформувати» велика кількість людей про не приємною зміні в житті.

важливі зауваження

Законодавчо право поміняти прізвище після розлучення закріплено в Сімейному кодексі. ФЗ № 143 про акти громадянського стану поняття «ім'я» трактує як прізвище, ім'я та по батькові повністю, тому, змінюючи першу, громадяни отримують на руки Свідоцтво про зміну імені.

Реєструється процедура органами ЗАГС.

Змінюючи особисті дані, громадянин продовжує відповідати за всіма своїми зобов'язаннями. Тобто вносити платежі по позиках доведеться і з новим прізвищем. Зрозуміло, і права залишаються тими ж. Згідно із законом про зміну особистих даних необхідно сповістити всіх зацікавлених осіб, організації та установи. Громадянину, який змінив прізвище, належить підкоригувати ряд документів, а деякі замінити.

Повертаємо ім'я правильно

Як уже зазначалося, зміна прізвища після розлучення складніше, ніж в момент розірвання шлюбу, коли повернення до дошлюбного прізвища реєструється заодно з анулюванням подружніх відносин.

Треба лише в заяві про розлучення окремо згадати про намір змінити прізвище.

У Сімейному кодексі йдеться, що того розлученій, хто брав прізвище чоловіка під час реєстрації шлюбу, при його анулювання за бажанням повертається дошлюбне. Жінці в документ про розлучення впишуть дівочу. Чи залишиться в паспортному столі виправити новий паспорт, а в інших установах - інші папери.

Якщо під час розлучення жінка не заявила про намір відновити дошлюбне прізвище, не забороняється виконати це пізніше на загальних підставах з тими громадянами, хто змінює особисті дані. Доведеться витратити більше часу, та й ціна питання зросте.

Покрокова інструкція зміни виглядає наступним чином:

  1. Спочатку комплектуються документи: посвідчення особи подавця заяви; свідоцтво про народження; свідоцтво про розлучення, що відбулося і про народження дітей, яким не виповнилося 18 років.
  2. З зібраними документами йдуть в ЗАГС. Це може бути територіальний відділ або той, де реєструвалося народження звертається. (Крім цього закладу, заява подають через сайт держпослуг або МФЦ. Але отримувати потім свідоцтво доведеться все ж в РАГСі). На спеціальному бланку заповнюється заява з проханням відновити колишнє прізвище або зареєструвати нову.

зразок заяви зразок заяви

З нього видно, що доведеться вказати:

  • діючі на момент звернення особисті дані, а також бажані;
  • дату і місце народження, реквізити свідоцтва про народження;
  • приналежність до певної країни;
  • національність (не обов'язково);
  • сімейний стан і докази;
  • відомості про дітей;
  • дані паспорта, включаючи прописку;
  • причину зміни П.І.Б.

Заявник власноруч ставить підпис і дату.

Як все держпослуги, процедура платна. Держмито за зміну імені становить 1600 руб. Банківські реквізити РАГСу і квитанцію дадуть тут же. Можна скористатися також офіційним сайтом відповідного відділу РАЦС.

Залишилося дочекатися рішення реєструючого органу. На це дається місяць. Іноді, якщо потрібно зробити запити, термін збільшують рішенням завідувача відділом РАЦС. Як правило, при наявності довідки про розлучення відмов не буває. Якщо все ж таке сталося, можна оскаржити рішення в суді або вищестоящому РАГСі. При позитивному рішенні акт реєструється, і громадянин викликається, щоб отримати Свідоцтво про зміну прізвища. Це бланк суворої звітності, який має індивідуальний номер, серію. Важливо не пропустити термін, інакше рішення про заміну анулюють, і лише через рік можна буде повернутися до цього питання. Одночасно в який став недійсним паспорті ставиться штамп, який наказував би в місячний термін замінити його.

Працівник РАГСу повідомить про держреєстрацію зміни імені в поліцію за місцем проживання, впише зміни в існуючі акти громадянського стану, видасть нові документи. Доведеться заплатити за кожен по 350 руб. Залишилося проінформувати про коригування анкетних даних зацікавлених осіб і установи. До цього зобов'язує громадянина російське законодавство.

Відновити дівоче прізвище дозволяється і не розведеним жінкам. Хіба мало які причини бувають. З чоловіком питання можна не погоджувати. В ЗАГСі пишеться заява (ф.15), сплачується мито, виготовляється підтверджує доконаний факт документ.

Якщо виникла така необхідність, де взяти довідку про зміну прізвища після розлучення? Підтвердженням стануть свідоцтва про результат шлюборозлучного процесу або зміну імені.

Якщо розлученій жінці, яка залишила прізвище чоловіка, потрібно підтвердити дівочу, а свідоцтва про шлюб тепер немає, буде потрібно довідка відділу РАЦС. У ній відтворять відомості про укладення та анулювання шлюбу. Будуть вписані обидва прізвища. Засвідчить дівоче прізвище громадянки і метрика.

Як бути з дитиною

Як бути з дитиною

Міняти прізвище дітям після розлучення батьків необов'язково, якщо тільки обидва не повернули свої дані. З прізвищем батька або матері буде відтепер жити дитина часом вирішує суд. Закон пропонує подружжю визначитися. Найчастіше на зміну наполягає той батько, з ким залишився малюк. Як правило, це мати, і, якщо після розриву вона відновила дошлюбне прізвище, найімовірніше, вирішить змінити і дитині.

На це потрібна згода другої сторони, тобто батька. Якщо він дієздатний, платить аліменти, спілкується з сином або дочкою, бере участь у вихованні та наполягає на збереженні дитині його прізвища, суд підтримає позов.

Без згоди батька можна вирішити питання на користь матері, якщо батьківство не встановлювалося. Поміняти прізвище невсиновлену дитині дозволяється єдиному батькові чи матері.

Якщо другий з батьків є в наявності і не перешкоджає зміні, в орган опіки та піклування направляється спільну заяву про дозвіл процедури. Без схвалення опіки зміна імені неможлива.

Крім заяви надаються:

  • копії документів про укладення шлюбу і його розірвання;
  • метрика дитини;
  • нотаріально завірена письмова домовленість матері і батька про зміну прізвища;
  • довідка про місце проживання дитини;
  • посвідчення особи батьків (паспорта).

Якщо чаду вже 10 років, у нього цікавляться, яке прізвище хоче носити. У 14-річному віці людина самостійно вирішує це питання, але за згодою батьків. Чи не питати їх дозволу вдасться тільки після повноліття - з 18 років (або з 16, якщо підліток судом визнаний повністю дієздатним).

У випадку з неповнолітніми дітьми орган опіки, схваливши заяву, видає батькам відповідний дозвіл. З ним йдуть в ЗАГС. Документ про зміну імені виходить через місяць після звернення.

Іноді не потрібно згоди другого з батьків. Досить визнання того факту, що з новим прізвищем дитині буде комфортніше. Випадки такі:

  • батько визнаний недієздатним;
  • давно відсутня або пропав безвісти (підтверджується рішенням суду);
  • знаходиться в місцях позбавлення волі;
  • не приймає участі в житті дитини ні фізично, ні матеріально або веде аморальний спосіб життя;
  • позбавлений батьківських прав.

Після зміни прізвища неповнолітній дитині слід внести відповідні коригування в усі важливі папери. Повнолітній самостійно заявляє про це.

Які документи треба буде замінити

Які документи треба буде замінити

Після зміни прізвища деякі папери стають недійсними і вимагають заміни. Починають з поновлення паспорта - головного документа, що посвідчує особу. На це дається один місяць. Дуже вагомі причини можуть продовжити пропущений строк обміну. Якщо вони неповажні, випишуть штраф за недотримання паспортного режиму, адже колишній став недійсним. Вартість процедури - 300 руб. Така держмито. Знадобляться гроші і на фотокартки.

Громадянин звертається із заявою в паспортний стіл або міграційну службу. Паспорт з знову обраної або дошлюбної прізвищем виготовлять не пізніше 30 днів з моменту надання необхідних документів.

А вони такі:

  • заяву на бланку ф. 1П, вони пишуться і на первинне отримання документа;
  • колишній паспорт;
  • свідоцтво про розлучення або зміні особистих даних;
  • фотокартки встановленого формату;
  • чек, що підтверджує сплату мита;
  • військовозобов'язаним - військовий квиток;
  • батькам для внесення відомостей про дитину - свідоцтво про народження останнього.

Через тиждень з невеликим готовий паспорт забирають у відділенні ФМС за місцем реєстрації, через два місяці - якщо колишній виписували в іншому відділенні.

Слідом бажано замінити закордонний паспорт. Роблять це в ОВІРі, куди звертаються з необхідними для процедури документами:

  • заявою про зміну закордонного паспорта;
  • колишнім закордонним паспортом;
  • російським оновленим паспортом;
  • фотокартками.

Водійські права в принципі можна не міняти до закінчення їх дії, змінену прізвище вписати вже в нове водійське посвідчення. До цього часу водій має право разом з посвідченням на водіння пред'являти свідоцтво про зміну імені. Інша справа, що це незручно, якщо доводиться часто зустрічатися зі співробітниками ДІБДР. Краще права теж відразу замінити.

У державтоінспекції зажадають такі документи:

  • колишнє посвідчення водія;
  • ПТС;
  • папір про зміну прізвища;
  • оновлений паспорт;
  • діючу медичну довідку;
  • довідка про прописку.

Медичний поліс теж повинен відповідати новим реаліям. До страхової компанії представляють документи, що засвідчують зміну імені, плюс старий поліс.

Аналогічним способом змінюються пенсійне свідоцтво (можна замовити в ПФР або на роботі), ідентифікаційний номер платника податків (у податковій інспекції за місцем проживання).

Обов'язкова заміна банківських карт, а також рахунків. Допоможуть у відділенні банку. Зарплатну карту замінять на виробництві.

Ці документи можна тільки підкоригувати

Трудову книжку не змінюють (печатки та штампи різних організацій зібрати важко), але внести важливі поправки потрібно обов'язково. Нове прізвище вносить в документ уповноважений працівник відділу кадрів строго за свідченням про зміну особистих даних. Стара прізвище перекреслюється, але так, щоб колишній текст був легко читаємо. Вище вписується нова.

На внутрішній стороні обкладинки від руки пишеться, на підставі якого документа довелося змінити особисті відомості. Повинна бути присутнім підпис особи, яка внесла поправки, дата внесення, печатку підприємства, організації.

Студенткам краще оформити нові заліковку, посвідчення, а ось уже виданий диплом в заміні не потребує. При влаштуванні на роботу пред'являється разом зі свідоцтвом про відновлення дошлюбного прізвища.

Не підлягають заміні трудові договори, в них вписуються нові дані у вигляді додаткових угод. Документи про додаткову освіту - сертифікати, дипломи та ін. - теж не змінюються, як і свідоцтва про право власності на землю і квартиру.

Якщо виникла така необхідність, де взяти довідку про зміну прізвища після розлучення?