Реклама
Реклама
Реклама

Чи може ІП отримати податкове вирахування при купівлі квартири?

  1. Що таке податкове вирахування
  2. майновий вирахування
  3. А ось з цього місця детальніше

Платити податки не любить ніхто Платити податки не любить ніхто. Чого ж тут любити, якщо податки - це примусово стягується державою з громадян, будь то фізичні особи або організації, плата до того ж безплатна. Митник - збирач податків в Юдеї, був людиною нікчемним, прирівнюється до грішників. Нормальний фарисей навіть молитися з ним в одному храмі не погодився б.

Система державного оподаткування багатьма вважається узаконеним грабежем і вимаганням, масштаби якого не зрівняються з діяльністю будь-якого злочинця. Хоча не всі висловлювалися так категорично. Видатний швейцарський історик і економіст Жан Шарль Леонар Симонд де Сісмонді вважав (в 1819 році), що податки - це плата за насолоду державою: за підтримуваний громадський порядок, правоохоронну систему і правосуддя, забезпечення прав власності та свободи особистості. Платник податків, сплачуючи податок, тим самим бере участь у витратах держави, спрямованих на нього самого і його співгромадян.

Але переважна більшість громадян, в будь-якій країні світу, податків намагається платити якомога менше або зовсім намагається сховатися від них. Але зате любить податкові відрахування. Ось про податкове вирахування при купівлі квартири і поговоримо нижче.

Що таке податкове вирахування

Для початку розберемося, що таке податкове вирахування. Це сума, яка визначається державою, на яку зменшується оподатковуваний база. На сьогоднішній день в російському Податковому кодексі існує п'ять видів податкових відрахувань:

  • стандартні - діють для осіб, які мають державні нагороди, для батьків на дітей, з доходом менше 280000 рублів, для батьків дітей-інвалідів, та ін .;
  • соціальні - на отримання освіти, лікування і т. д .;
  • майнові - відрахування, одержувані при продажу майна або купівлі нерухомості, а точніше, житла, наприклад, квартири або ділянки землі під житлову забудову;
  • професійні;
  • інвестиційні.

Читайте також: За які періоди в цьому році можна отримати податкове вирахування

Зупинимося докладніше на який нас моменті: податковому відрахуванні при покупці квартири.

майновий вирахування

За російським податковим законодавством (ст. 220 НК РФ), фізичній особі при покупці їм будинки, ділянки землі, квартири, кімнати або частки в нерухомості може належати податкове вирахування - повернення частини сплаченого прибуткового податку. Цей захід спрямований державою на стимулювання громадян до поліпшення своїх житлових умов, і полегшення для них цієї можливості.

Крім безпосередньої покупки нерухомості, можна також отримати 13% з суми виплачених процентів за іпотечним кредитом, за ремонт квартири (якщо забудовник продав її без обробки) або будівництво будинку.

Отримання частини сплаченого прибуткового податку має ряд обмежень:

  1. Розмір суми, що повертається. Повертається державою сума має обмеження: до 13% від вартості нерухомості, але не більше 260000 рублів. Це означає, що якщо ви придбали квартиру, вартістю, наприклад, 7000000 рублів, то не потрібно розраховувати на отримання 910000 рублів - тобто 13% від семи мільйонів. Максимальна вартість нерухомості - 2000000 рублів, 13% з цієї суми якраз і рівні 260000 рублів.
  2. Купівля у взаємозалежних осіб. Якщо продавцем виступає ваш родич (брати, сестри, батьки, діти, подружжя) або роботодавець, то виплати вам не належить.
  3. Однократность. Держава вважає, що для життя людині досить одного будинку або квартири. Тому податкове вирахування надавався одноразово (до 1 січня 2014 року), і покупка додаткової нерухомості з метою подальшої її здачі в оренду або перепродажу не є підставою для повернення сплаченого податку. До 1 січня 2014 року ця становище було однозначним: один раз і все. Зараз можна придбати кілька об'єктів нерухомості і отримати за них відрахування. Однак загальна сума все одно обмежується 260000 рублями.
  4. Тільки для податкових резидентів. Виплату може отримати тільки податковий резидент Росії - тобто той, хто проживає на території Росії постійно - більше ста вісімдесяти трьох днів в році.
  5. І найголовніше: на повернення сплаченого прибуткового податку має право тільки той, хто цей податок сплачує. Це означає, що якщо ви купили будинок, але є безробітним, то розраховувати на те, що вам повернуть гроші, які ви не сплатили в якості податку з доходу, не доводиться. Якщо ви офіційно не працевлаштовані, то і доходів у вас немає, крім допомоги по безробіттю, а значить, і прибуткового податку не платите. З чого ж вам повертати? Не зможе отримати податкове вирахування при купівлі квартири і індивідуальний підприємець (ІП), що застосовує особливий податковий режим.

А ось з цього місця детальніше

Процедуру повернення частини сплаченого прибуткового податку не вдасться застосувати фізичним особам, звільненим від сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) або прибуткового податку. Підстава - оподатковуваного доходу у них немає.

У разі якщо індивідуальний підприємець (ІП) за родом своєї діяльності використовує спрощену систему оподаткування (ССО) або працює зі сплатою єдиного податку на тимчасовий дохід (ЕНВД), то податкових відрахувань при придбанні будинку або квартири йому не бачити. Повернення прибуткового податку для ІП можливий тільки в разі, якщо індивідуальний підприємець (ІП) працює за загальною системою оподаткування.

Пояснимо сказане. Спрощена система оподаткування - «спрощенка», податковий режим, що передбачає зниження податкового тягаря на малий бізнес і спрощення бухгалтерського обліку. Підприємець може вибрати об'єктом оподаткування або дохід підприємства (податкова ставка складе в цьому випадку 6%), або «доходи мінус витрати». Величина податкової ставки - від 5 до 15%. ПДФО ІП сплачує тільки в якості податкового агента, за найманих працівників.

Читайте також: Безпечна частка відрахувань по ПДВ

ЕНВД (Єдиний податок на тимчасовий дохід) поширений тільки на деякі види діяльності. Для обчислення податку використовується спеціальна формула з коефіцієнтом, що вводиться в залежності від виду діяльності. ІП сплачує, крім податку (ЕНВД), внески за себе та своїх найманих працівників до Пенсійного фонду, до Фонду соціального страхування й у Фонд соціального страхування. Їх розмір розраховується в процентному співвідношенні щодо МРОТ. Як бачите, IP (індивідуальний підприємець) не сплачує 13% прибуткового податку. Тому не має права при купівлі нерухомості отримати податкове вирахування.

Так що всидіти на двох стільцях - отримати повернення прибуткового податку або його частини при покупці житла і працювати по «спрощенці» - не вийде. Якщо ж все-таки виплата вам як ІП за законом належить, то правила її отримання та про оформлення необхідних документів можна уточнити в податковому органі, в якому ви зареєстровані.

З чого ж вам повертати?