Реклама
Реклама
Реклама

Як здати телефон по гарантії і повернути гроші: покрокова інструкція

  1. Запобіжні заходи при покупці
  2. Що робити при поломці телефону
  3. Порядок складання претензії
  4. Повернення грошей за неякісне пристрій
  5. Судове рішення спору

У сучасних реаліях техніка - це дорогі товари, придбані для тривалого користування. На практиці трапляється, що пристрій, який здавалося справним і надійним в магазині, через кілька днів після покупки дає збій. Якщо зламався телефон на гарантії то, відповідно до законодавства про захист прав споживачів, власник має право вибирати, як діяти: здати його в безкоштовний ремонт, повернути гроші або замінити аналогічним по характеристикам продуктом.

Якщо зламався телефон на гарантії то, відповідно до законодавства про захист прав споживачів, власник має право вибирати, як діяти: здати його в безкоштовний ремонт, повернути гроші або замінити аналогічним по характеристикам продуктом

Запобіжні заходи при покупці

Основним актом, що регламентує дії громадян при покупці неякісних товарів, є ФЗ «Про захист прав споживачів». При запереченнях продавця рекомендується апелювати його положеннями.

Згідно з текстом закону, у споживача є 14 днів, щоб повернути якісний товар по необ'єктивним причин: не підійшов колір, не подобається форма і т.д. Зазначене правило не поширюється на телефони, які відносяться до технологічно складним пристроїв. Обмін і повернення справних моделей неприпустимий відповідно до положень Постанови Уряду №55. Щоб уникнути суперечок і розчарувань, потрібно проявляти пильність і вдумливість при покупці.

Щоб знайти просту відповідь на питання, що робити, якщо раптом зламався телефон на гарантії, потрібно подбати про «шляхи відступу» заздалегідь:

  • Чи не викидати товарний чек і гарантійний талон. Законодавство передбачає можливість повернення техніки при втраті документів, але наявності показань свідків, однак процес доведення своїх прав серйозно ускладнюється.
  • Зберігати повну комплектність пристрою. Новий власник телефону може поміняти корпус, придбати інші навушники або зарядку. Старі деталі і коробку від пристрою потрібно зберігати в гарантійному періоді, в іншому випадку продавець має право відмовитися прийняти пристрій назад.

Термін гарантії вказується в документації до мобільника. Якщо апарат зламався, ви зможете розраховувати на безкоштовну лагодження. При наявності неясностей можна уточнити деталі у продавця. Щоб підвищити впевненість в безперебійної службі техніки, можна продовжити гарантію за гроші.

Що робити при поломці телефону

При покупці пристрою споживачі перевіряють, що телефон справний, підтримує всі заявлені функції. Людина приносить мобільник додому, використовує за призначенням, відповідно до інструкції, і раптом виявляє: він зламався. Якщо це сталося, власникові потрібно впевнитися, що:

  • термін гарантії не закінчився;
  • в процесі використання апарату не порушувалися вимоги інструкції, телефон не наносився механічний шкоду (його не упускати в воду, не гризли собаки і т.д.).

Повернення телефону можливий при одночасному дотриманні двох перерахованих умов. При зверненні до продавця у покупця є наступні варіанти дій:

  • поміняти продукт на аналогічний з перерахунком вартості;
  • віддати несправність приладу в магазин і вимагати повернення коштів;
  • погодитися на проведення ремонту по гарантії;
  • вимагати зменшення ціни апарату в зв'язку з неповною підтримкою заявлених функцій.

Сумлінні продавці погоджуються виконати законні вимоги клієнта. Вони готові полагодити апарат або повернути гроші за телефон, якщо відновлення неможливе. При найкращому розкладі досить усної бесіди з висловленням своїх побажань.

Однак можливий варіант, що торгова точка відмовиться від раніше прийнятих зобов'язань. Для захисту своїх прав і повернення коштів покупцеві потрібно скласти письмову претензію з викладом вимог. Якщо в заміні або поверненні коштів буде відмовлено, доведеться податися до суду.

Порядок складання претензії

Як повернути телефон по гарантії? Необхідно скласти претензію, адресовану продавцю. Сувора форма цього документа не регламентована законодавством, тому допускається довільний варіант. Папір повинна містити чітко сформульоване вимога до торговій точці.

При складанні претензії рекомендується дотримуватися наступних правил:

  • У шапці прописується найменування продавця, його ІПН, ОГРН, юридична адреса, ПІБ та контактні дані покупця.
  • У тілі документа зазначаються відомості про покупку: датою, моделі придбаного пристрою, ціною, номері фіскального чека.
  • Описується, в чому полягає знайдений дефект товару.
  • Даються посилання на пункти законів, відповідно до яких покупець має право на повернення.
  • Викладається суть вимоги: наприклад, повернути гроші, зробити гарантійний ремонт і т.д.
  • Вказується дата написання документа, проставляється особистий підпис громадянина.

Зверніть увагу

Відсутність чека і гарантії у клієнта не є підставою для відмови в задоволенні претензії.

Документ можна передати особисто. У цьому випадку він друкується в двох примірниках. Один залишається покупцеві з відміткою про прийняття, проставленою продавцем. При відсутності можливості відвідати торгову точку документ відправляється через пошту рекомендованим листом.

Термін виконання законних вимог покупця щодо повернення коштів - 10 днів. Для обміну товару на аналогічний у продавця є один місяць. Якщо в зазначений період реакції від торгової точки не буде, клієнт може звернутися з позовом до суду.

Подбайте про наявність доказів дати отримання претензії продавцем. При судовому розгляді питання саме з цього числа йому нарахують штрафні санкції.

Повернення грошей за неякісне пристрій

Згідно з нормами чинного законодавства, покупець має право вимагати повернення грошей за техніку, якщо істотні недоліки і дефекти були виявлені в термін 14 днів після покупки. Після закінчення зазначеного періоду матеріальна компенсація замінюється ремонтом по гарантії.

Повернення коштів за телефон після двотижневого періоду допускається в двох випадках:

  1. Ремонт по гарантії неможливий або на його проведення потрібно багато тимчасових і фінансових вкладень.
  2. Продавець пропустив термін гарантійного обслуговування.

Якщо після спроби ремонту апарату з'ясовується, що відновлення неможливо або можна порівняти за ціною з покупкою нового пристрою, робиться висновок про недоцільність гарантійного обслуговування. Торгова точка повинна повернути гроші або обміняти телефон на новий, аналогічний за технічними характеристиками.

Представники продавця має право не погодитися з подібним рішенням і виступити ініціаторами експертизи, в ході якої з'ясується, чому поламався мобільник: через помилки виробника або неправильного поводження споживача.

Клієнт має право бути присутнім при проведенні експертизи. Якщо вона виявить його провину, він буде зобов'язаний покрити витрати на її проведення і відмовитися від претензій щодо повернення грошей. Якщо винуватим виявиться виробник, вартість перевірки ляже на плечі продавця.

Судове рішення спору

Законодавство дає покупцеві право звертатися за відстоюванням своїх інтересів суд. Він має право вибирати, в яку інстанцію попрямувати: за своїм місцем проживання або по району місця перебування продавця. Система правосуддя стане кращим помічником на тернистому шляху, як повернути гроші за телефон.

Важливо! Споживачі не сплачують державне мито.

До суду подаються документи:

  • складений в належній формі позов;
  • чеки на товар;
  • копія претензії продавцеві;
  • копії відмов, листування з магазином та інших доказів.

Споживач може попросити проведення незалежної експертизи товару. Якщо раніше вона здійснювалася продавцем, вартість послуги ляже на покупця. Однак якщо суд згодом визнає його правоту, витрата можна буде стягнути з торгової точки.

Питання про те, як здати телефон по гарантії і повернути витрачені гроші, здається складним тільки на перший погляд. Сумлінні продавці не стануть сперечатися і задовольнять законну вимогу клієнта. Нечисті на руку торгові точки можна притягнути до відповідальності, якщо звернутися з позовом до суду. Чи не здавайте позиції: трохи часу і терпіння - і ви обов'язково досягнете свого.