Реклама
Реклама
Реклама

Як стягнути борг за виконавчим листом в рамках договору поставки

  1. Перевірка рішення суду і виконавчого листа
  2. Стягнення заборгованості після рішення суду шляхом особистого звернення до банку
  3. Стягнення заборгованості через судових приставів
  4. Як стягнути гроші за виконавчим листом, якщо боржник - бюджетна установа?
  5. Допомога при стягненні заборгованості
  6. Схожі матеріали:

Позаду претензійний порядок стягнення заборгованості, і отримано позитивне рішення суду. На жаль, на цьому етапі ще не закінчується вся процедура по стягненню заборгованості в рамках договору поставки. Тепер належить ознайомитися з виконавчим провадженням. Про те, як стягнути борг за виконавчим листом, розповімо в цій статті.

Перевірка рішення суду і виконавчого листа

Після отримання рішення суду ознайомтеся з ним уважно. Перевірте, чи всі дані вказані правильно. Можливо, що суддя помилився і допустив помилку. Зверніть увагу на дані стягувача і боржника, на суми, які підлягають стягненню.

Перевірити також необхідно і виконавчий лист на відповідність вимогам закону. Так як державні органи можуть повернути виконавчий лист, якщо в ньому відсутні необхідні дані.

Стягнення боргу можливо за виконавчим листом, який містить в собі такі відомості:

  • назва та адреса суду, а також ПІБ судді, який видав виконавчий лист;
  • назва та номер справи, на підставі яких було видано виконавчий лист;
  • дата прийняття рішення суду;
  • дата набрання законної сили рішенням суду або вказівка ​​на те, що воно підлягає негайному виконанню;
  • дані про боржника і стягувача;
  • резолютивна частина рішення суду, в якій відображено вимогу до боржника виплатити борг;
  • дата видачі виконавчого листа.

Зверніть увагу, що стосовно боржника та стягувача повинні бути відображені такі дані:

  • для фізичних осіб - ПІБ, місце проживання або перебування; додатково щодо боржника - дата і місце народження, місце роботи (якщо відомо), для боржників - ІП - дата і місце державної реєстрації як ІП, ІПН;
  • для компаній - назва, місце знаходження, фактична адреса, дата держреєстрації як компанії, ІПН;
  • для РФ, суб'єкта РФ чи муніципального освіти - назва і адреса органу, який уповноважений представляти їх інтереси в рамках виконавчого провадження.

На виконавчому листі повинна стояти підпис судді, який виніс рішення, і гербова печатка суду.

Якщо ви виявили будь-які помилки, друкарські помилки в рішенні суду або виконавчому листі, то необхідно подати в суд заяву про виправлення помилки. Заява подається в довільній формі. Обов'язково вкажіть в ньому номер справи і сформулюйте свої вимоги таким чином, щоб судді було зрозуміло, де допущена помилка і які вірні відомості потрібно вказати.

Зверніть увагу! На пред'явлення виконавчого листа у стягувача є 3 роки з того моменту, як судове рішення вступить в силу. Термін стягнення за виконавчим листом буде залежати від майнового стану боржника.

Стягнути борг за виконавчим листом можна двома способами:

  • особисте звернення в банк;
  • стягнення боргу за виконавчим листом через судових приставів.

Перший варіант можливий, якщо вам відомі дані про рахунки вашого боржника. Якщо у вас таких відомостей немає, ви можете запросити їх в будь-якому територіальному податковому органі.

Складіть заяву з відповідним запитом і обов'язково прикладіть до нього копію виконавчого листа.

Стягнення заборгованості після рішення суду шляхом особистого звернення до банку

Щоб звернутися в банк з виконавчим листом, вам буде потрібно скласти заяву про стягнення за виконавчим листом. В даному документі потрібно буде відобразити такі відомості:

  • дані по вашому банківському рахунку, куди можна буде перерахувати заборгованість;
  • дані про стягувача: для фізичних осіб - ПІБ, громадянство, реквізити паспорта, місце проживання або перебування, ІПН, дані міграційної карти і паперів, що підтверджують право на перебування в РФ; для компанії - назва, ІПН, ОГРН, місце держреєстрації та юридичну адресу.

Якщо заяву подає представник, то він повинен додатково вказати такі ж відомості щодо себе та надати довіреність.

Зверніть увагу! До заяви необхідно додати оригінал виконавчого листа.

Зразок заяви про стягнення за виконавчим листом можна скачати тут .

Банк після отримання вашої заяви повинен буде негайно виконати вимоги про стягнення грошових коштів. Про виконання вимог по виконавчим листом кредитна організація повідомить вам протягом трьох днів, направивши лист.

Якщо гроші були на рахунку боржника, то вам їх перерахують. Якщо фінанси були відсутні, то банк поставить в картотеку вашу вимогу і повідомить вам про це. Коли гроші прийдуть на рахунок боржника, вони будуть перераховані за вашими банківськими реквізитами.

Ви маєте право не чекати надходження грошей на рахунок боржника та відкликати свій виконавчий лист. Для цього буде потрібно написати в банк заяву на відкликання виконавчого документа, вказавши в ньому, яким чином ви хочете отримати його назад.

Стягнення заборгованості через судових приставів

Для отримання грошей через пристава спочатку потрібно знайти підрозділ судових приставів, відповідне вам. Відповідно до закону виконавчі дії вчиняються за місцем проживання (перебування) боржника - фізичної особи чи за юридичною адресою боржника - компанії.

Знайти потрібний вам відділ можна за допомогою офіційного сервісу ФССП - Визначення відділу судових приставів.

Введіть в рядках дані про адресу вашого боржника.

Поставте відмітку про те, що у вас на руках є виконавчий лист.

Ознайомтеся з відомостями про необхідний вам відділі судових приставів.

Стягнення за виконавчим листом через приставів також відбувається шляхом подання відповідної заяви. У заяві ви можете відобразити всю відому вам інформацію про боржника, яка допоможе стягнути борг за виконавчим листом.

Зразок заяви про стягнення за виконавчим листом можна скачати тут .

Обов'язково додайте до нього оригінал виконавчого листа і завірену копію судового рішення.

Після того як ви передасте заяву і виконавчий лист до підрозділу, ваші документи протягом 3 днів будуть передані приставу. А пристав повинен почати виконавчі провадження протягом 3 днів з моменту отримання ваших документів.

Якщо виконавчий документ повинен бути виконаний негайно, то відразу після надходження до відділення документи передаються приставу, а у нього є всього доба, щоб прийняти рішення про порушення виконавчого провадження або про відмову в цьому. На наступний день після прийняття рішення пристав повинен направити його копію стягувачеві.

Стягнення заборгованості через приставів має свої плюси - всі необхідні дії буде виконувати пристав, а не ви. Досвіду і повноважень у представника влади в даному випадку більше. Але є і істотний мінус у стягненні заборгованості через судових приставів - немає суттєвої зацікавленості в тому, щоб витребувати гроші у боржника.

Як стягнути гроші за виконавчим листом, якщо боржник - бюджетна установа?

Коли мова заходить про бюджетні організації, у яких рахунок відкритий не в простому банку, а Казначействі, процедура стягнення боргу змінюється. Стягувач має самостійно звернутися з відповідною заявою та виконавчим листом в Казначейство.

На офіційному сайті Казначейства ви зможете:

  • перевірити , Чи є рахунок в Казначействі у вашого боржника;
  • заповнити заяву на пред'явлення виконавчого листа;
  • відстежити процес стягнення на вашу виконавчого провадження.

Гроші повинні бути перераховані на ваш рахунок протягом 30 днів. Якщо тривалий час на рахунку боржника - бюджетної організації - немає грошей (більше трьох місяців), то Казначейство має повідомити про це стягувача, а стягувач може відкликати свій виконавчий лист.

У цій ситуації можна спробувати отримати борг шляхом звернення стягнення на майно організації через приставів.

Зверніть увагу! Заява та виконавчий лист доцільно передавати особисто в банк, приставу або в Казначейство, так як додавати до заяви потрібно оригінал виконавчого листа. Втрата на пошті даного документа може привести до додаткових тимчасових витратах на отримання його дубліката. При особистій передачі документів оформите заяву в двох примірниках, на одному з яких відповідальний співробітник повинен буде поставити відмітку про прийом документів. Якщо можливості особистого звернення з документами немає, то направляйте їх листом через Пошту Росії, але не забудьте оформити опис вкладення в лист та повідомлення про вручення.

Якщо ви перебуваєте тільки на самому початку шляху стягнення заборгованості, то вам корисно буде ознайомитися з нашими матеріалами з цього питання - Претензія по заборгованості за договором поставки (зразок) і Стягнення заборгованості за договором поставки в судовому порядку: покрокова інструкція .

Якщо ви не можете стягнути борг на етапі виконавчого провадження, то почитайте нашу статтю про притягнення до субсидіарної відповідальності контролюючих осіб.

Допомога при стягненні заборгованості

Якщо у вас залишилися питання, або вам важко діяти самостійно, то можете звернутися до нас. Наші кваліфіковані юристи допоможуть вам на будь-якому етапі стягнення. Перша консультація - безкоштовно. подробиці тут .

Автор статті: Добриніна Ірина, юрист

Схожі матеріали:

PS Ваш лайк або коментар надихає нас на нові статті.

Як стягнути гроші за виконавчим листом, якщо боржник - бюджетна установа?