Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути завдаток за автомобіль

Останнім часом в мережі Інтернет почастішали відомості про неправомірну і безкарною діяльності ряду автомобільних компаній. Дані компанії здійснюють продаж автомобілів фізичним особам. Суть її порушень зводиться до банального порушення термінів передачі оплаченого автомобіля споживачеві.

В умовах, коли споживач вніс, найчастіше, чималу суму в якості передоплати за автомобіль, а автомобіль йому не передають і не повертають гроші, у нього виникає одне питання:   як повернути завдаток за автомобіль
В умовах, коли споживач вніс, найчастіше, чималу суму в якості передоплати за автомобіль, а автомобіль йому не передають і не повертають гроші, у нього виникає одне питання: як повернути завдаток за автомобіль ?

У даній статті ми розглянемо основні права і обов'язки споживача і дилера, а також розповімо про правову складову договору купівлі - продажу автомобіля за умови внесення попередньої оплати споживачем.

Договір купівлі-продажу машини з фізичною особою регулюється Цивільним Кодексом Російської Федерації, а так же Федеральним Законом Російської Федерації «Про захист прав споживачів»

Відповідно до статті 23.1 ФЗ РФ «Про захист прав споживачів» якщо в договорі купівлі-продажу транспортного засобу передбачено обов'язок споживача внести грошові кошти на виконання даного договору в якості передоплати, то такий договір повинен містити термін передачі автомобіля від продавця до покупця.

При цьому дана стаття передбачає права споживача при порушенні продавцем, встановлених договором купівлі-продажу машини, термінів передачі автомобіля.

Таким чином, споживач в даній ситуації має право призначити дилера новий термін для передачі автомобіля або зажадати повернення авансу за машину , До того ж споживач так само має право розраховувати на неустойку за порушення його прав. Розмір неустойки розраховується виходячи з внесеної передоплати. Тобто, відповідно до статті 23.1 споживач має право вимагати неустойку в розмірі 0,5% від розміру передоплати.

Найчастіше, щоб скоротити свої витрати, дилер вказує відповідний розмір неустойки значно менше 0,5 розміру, на це споживачеві не варто звертати увагу, так як стаття 16 даного закону говорить, про те, що умови договору, що ущемляють права споживача в порівнянні з законом є недійсними.

Більш того, якщо споживач поніс будь-які збитки в зв'язку з виконанням даного договору, то він має право вимагати від дилера їх повного відшкодування.

Дані вимоги підлягають задоволенню в добровільному порядку. А якщо продавець не повернув гроші споживачеві, то ці вимоги необхідно заявляти до суду.

Повний текст статті читай тут