Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути прізвище після розлучення - порядок дій

  1. Спосіб заміни прізвища в паспорті РФ
  2. Які документи потрібно замінити при зміні прізвища при розлученні
  3. Імовірність відмови в заміні
  4. Особливості заміни для дитини

Розлучення завжди стає складним психологічним випробуванням для більшості жінок, з цієї причини багато хто з них дуже кортить якомога швидше повернути назад своє дівоче прізвище після розірвання шлюбу. При цьому деяких лякають бюрократичні перешкоди, здатні виникнути в процесі переоформлення більшої частини документів крім паспорта РФ.

Варто мати на увазі, що колишня дружина має право зберегти прізвище чоловіка після отримання розлучення, і він не зможе перешкоджати такому рішенню. В основному жінки вважають за краще міняти прізвище, щоб повністю викреслити колишнього чоловіка про своє життя, якщо їх шлюб визнаний невдалим, і розійтися мирним шляхом не вдалося.

Спосіб заміни прізвища в паспорті РФ

Спосіб заміни прізвища в паспорті РФ

Рішення про заміну прізвища завжди приймається жінкою самостійно, ніхто не має права вплинути на нього, тому провести цей захід можна в момент розірвання шлюбу або через деякий час. Простіше отримати назад своє дівоче прізвище, коли розлучення буде оформлятися в стінах РАГСу, оскільки в цьому випадку обидві процедури зареєструють за один раз. Принцип заміни прізвища не можна назвати складним, і він займає не так багато часу, як може здатися. Для цього знадобляться перелік документів, представлених нижче:

Потім потрібно сплатити держмито за процедуру заміни, ця сума складе тисячу рублів, після оплати квитанція прикладається до загального пакету документації. Щоб після розлучення швидше повернути дівоче прізвище назад, необхідно піти в ЗАГС, розташований в регіоні проживання, і написати заяву. Там крім ПІБ, дати народження, адреси та фактичного проживання потрібно також вказати сімейний стан, інформацію про дітей, описати причину зміни і відзначити обрану прізвище в окремому рядку.

Коли заява буде подана, його розглянуть на протязі місяця, потім представники РАГСу винесуть своє рішення. Якщо відповідь буде позитивною, заявнику видадуть свідоцтво з зміненим прізвищем і додадуть штамп на сторінку паспорта з зазначенням термінів, протягом яких його знадобиться обміняти (30 днів). Необхідно пам'ятати про те, що заміна паспорта здійснюється в стандартному порядку і в зазначені терміни. При негативній відповіді рішення можна оскаржити через суд або шляхом звернення до органів РАГСу.

Які документи потрібно замінити при зміні прізвища при розлученні

Крім питання про те, як повернути назад дівоче прізвище після розлучення, багато хто хоче знати, чи потрібно ще замінити додаткові документи крім паспорта. Існує перелік документів, які підлягають обов'язковій заміні після того, як жінка знову отримає колишнє прізвище. У нього входить поліс для медичного страхування, для його отримання слід звертатися в компанію, яка видавала документ спочатку з колишнім прізвищем. Там потрібно буде пред'явити паспорт з зміненим прізвищем і довідку з РАГСу про зміну особистих даних.

Також після повернення колишньої прізвища доведеться поміняти і пенсійне посвідчення, зазвичай його змінюють на роботі, якщо ж це не передбачено, необхідно йти до Пенсійного фонду і там самостійно подати заяву з додатковими документами, зазначеними вище. Після розлучення зовсім необов'язково змінювати абсолютно всі документи, оскільки це не передбачено законодавством. Можна обмежитися лише базовим пакетом, але при бажанні існує можливість додатково замінити:

  • водійське посвідчення після пред'явлення оплаченої квитанції для держмита, старого посвідчення, підтвердження заміни прізвища, картки водія та медичної довідки, термін якої ще дійсний;
  • закордонний паспорт;
  • ІПН після надання паспорта з зміненим прізвищем, колишній документ, а також довідки про зміну особистих даних.

Після розірвання шлюбу не знадобиться зміна атестата та диплома про освіту, трудової книжки, а також свідоцтв і дипломів про пройдені курси. Ці документи пред'являються разом з довідкою, отриманою в РАГСі, коли виникає така необхідність. Здійснювати заміну таких документів недоцільно, оскільки ця процедура займе дуже багато часу і сил.

Імовірність відмови в заміні

У більшості випадків ЗАГС виносить підтверджує рішення після пред'явлення заяви на зміну прізвища, для цього буде достатньо документа, що підтверджує розлучення, і бланка із заявою від жінки, яка бажає отримати своє колишнє прізвище назад. Відмови можливі, але є рідкістю і характерні для індивідуальних випадків, оскільки згідно із законом підстав у відмові на зміну прізвища практично немає. Така відмова можна оскаржити в судовому порядку і в терміни, встановлені законодавством.

Коли шлюб визнається судом недійсним, кожному чоловікові автоматично повертаються прізвища, які були у них до шлюбу. Зазвичай це відбувається, якщо шлюб полягає не на добровільній основі, один або обидва з подружжя не досягли шлюбного віку або один з подружжя вже перебував в не розірвано шлюб, а також по ряду інших причин. При дотриманні порядку подання документації та інших нюансів процес заміни прізвища проходить в стандартний термін після закінчення місяця з моменту пред'явлення заяви.

Особливості заміни для дитини

Найчастіше жінки вважають за краще повертати прізвище не тільки собі, але і дитині , Особливості процедури залежать від віку дітей. Якщо дитина ще не досяг чотирнадцятирічного віку, привласнити йому прізвище матері можна після отримання згоди від батька в письмовому вигляді, в деяких випадках суд не враховує згоду батька. У ситуаціях, коли колишній чоловік не сплачує аліменти, позбавлений батьківських прав , Його місцезнаходження невідоме, він не бере участі у вихованні дитини або визнано недієздатним, заміна прізвища здійснюється в односторонній формі.

Коли справа стосується дитини чотирнадцятирічного віку, який вже отримав паспорт РФ, він здатний самостійно подавати заяву на заміну прізвища. Проте, для цього також потрібна наявність підтвердженого згоди від обох батьків, якщо вони не згодні, дитина може оскаржувати таке рішення в судовому порядку.

Зміну прізвища можна здійснити після досягнення 18 років, коли людина визнається повнолітнім і згоду батьків йому вже не потрібно. Для здійснення процедури знадобиться сплатити держмито і представити всі необхідні документи.