Реклама
Реклама
Реклама

Як поміняти прізвище на дівоче після розлучення

  1. вимоги закону
  2. варіанти
  3. алгоритм дій
  4. зміст звернення
  5. Подальші дії
  6. супутні правки

Багато дівчат стикаються з питанням, як поміняти персональні дані на дівоче прізвище після оформлення розлучення з чоловіком. І хоч процедура заміни, в общем-то, не складне і не потребує дотримання особливих правил і вимог, але зміна прізвища після розлучення вимагає подальшого внесення правок до всіх документів, які були отримані за період шлюбу, тому, чи варто міняти прізвище, кожна жінка визначає в силу можливих супутніх складнощів.

І хоч процедура заміни, в общем-то, не складне і не потребує дотримання особливих правил і вимог, але зміна прізвища після розлучення вимагає подальшого внесення правок до всіх документів, які були отримані за період шлюбу, тому, чи варто міняти прізвище, кожна жінка визначає в силу можливих супутніх складнощів

вимоги закону

На питання, чи можна залишити прізвище чоловіка після розлучення, законодавець однозначно відповідає, що можна На питання, чи можна залишити прізвище чоловіка після розлучення, законодавець однозначно відповідає, що можна. Відповідно до конституційних прав кожного з подружжя, громадяни можуть самостійно визначати, яким прізвищем користуватися і не тільки в питаннях правки прізвища на дівоче. Тому дружина може залишати собі діючі персональні дані або зайнятися бюрократичними питаннями, щоб повернути своє прізвище.

Крім того, закон визначає, що всі документи громадянина повинні бути оформлені на одні персональні дані, тому при поверненні на дівоче прізвище після розлучення доведеться зіткнутися з необхідністю відвідування державних установ для правок інших індивідуальних документів. Інший варіант - це постійне носіння з собою документа для підтвердження факту зміни основних відомостей, але це також клопітно і може бути не прийнято в деяких ситуаціях (наприклад, перетин державного кордону, яке вимагає пред'явлення закордонного паспорта, може бути заборонено, якщо є розбіжність імені в двох документах).

Зміна прізвища дружиною при розлученні на дівочу може бути пов'язана з рядом причин, серед яких основне місце займає виникла конфліктна ситуація між подружжям, які розводяться. Але потрібно подумати про практичність і доцільність внесення правок в особисті дані з боку можливості повноцінного використання своїх юридичних прав. Також при зміні прізвища потрібно подумати і про дітей, якщо загальні чада носять прізвище батька. Різниця в персональних даних може спричинити складності в подальшому для матері і дитини.

Важливо! Можливість вибору персональних відомостей відображається в Конституції держави, тому в правовій теорії і практиці не існує механізму, яким можна змусити колишню дружину або, навпаки, примусити залишити фамільне ім'я чоловіка.

варіанти

Якщо дружина зважилася на правку прізвища після розлучення на дівочу, то необхідно розібратися з основними вимогами процесу, як поміняти прізвище після розлучення Якщо дружина зважилася на правку прізвища після розлучення на дівочу, то необхідно розібратися з основними вимогами процесу, як поміняти прізвище після розлучення. Процедура буде залежати від того, на якій стадії дружиною прийнято рішення внести правки в фамільне ім'я. Зробити це можливо:

  • перед розірванням шлюбних відносин;
  • після того як подружжя розлучилося.

Як змінити прізвище, якщо таке рішення було прийнято до шлюборозлучного процесу, досить просто. Для цього дружині необхідно направити заяву про розірвання шлюбу в інстанцію, в залежності від супутніх питань. У клопотанні, поряд з проханням розлучитися, відображається і необхідність повернення до колишніх відомостями.

У такому випадку пара не тільки розлучається, але і затверджується бажання позивачки повернути своє родове ім'я. Після того як документи про припинення шлюбних відносин будуть складені і вступлять в юридичну силу, жінка повинна прибути в паспортний стіл міста, де відбувається заміна паспорта громадянина.

Для повернення до початкових персональним відомостями необхідно пройти всю процедуру від початку до кінця, з урахуванням подачі окремого звернення.

алгоритм дій

Як повернути дівоче прізвище після розлучення, знають співробітники органів РАЦС, оскільки саме до числа їхніх службових обов'язків належить внесення коректив в існуючі персональні відомості громадян, до числа яких належить і прізвище Як повернути дівоче прізвище після розлучення, знають співробітники органів РАЦС, оскільки саме до числа їхніх службових обов'язків належить внесення коректив в існуючі персональні відомості громадян, до числа яких належить і прізвище. Виходячи з цього, необхідно звертатися із заявою в органи РАГС і додатково доведеться докласти перелік таких документів:

  • паспорт громадянина, в якому відображається фамільне ім'я чоловіка;
  • особисте свідчення про народження;
  • документи про народження дітей (незалежно від того, в яких шлюбах були народжені малюки і які прізвища носять);
  • документи, що підтверджують розірвання шлюбу;
  • квитанція про сплату державного мита.

Також важливо пам'ятати, що передбачений строго оформлений зразок звернення, який можна отримати безпосередньо в установі ЗАГС.

зміст звернення

Відповідно до загальних вимог, заява повинна містити наступну інформацію:

  • відомості про прізвища, яка була до шлюбу, і тієї, яка була присвоєна після одруження;
  • Детальна інформація про місце і дату народження;
  • дані укладання шлюбних відносин (для тих хто розлучається подружжя), а також їх розірвання (якщо вже є свідоцтво про розлучення);
  • сімейний стан і персональні дані чоловіка (колишнього чоловіка);
  • свідоцтва про народження дітей, щоб підтвердити наявність дітей;
  • серія і номер, зазначені в паспорті, отриманому після заміжжя;
  • причина правок;
  • дата і підпис складання документа.

Також додатково до заяви потрібно надати опис супутніх паперів та квитанцію про те, що клопоталися була оплачена державне мито. На початок 2019 року розмір держмита склав 1 тисячу рублів і в нинішньому році змін не піддавався (сума держмита не змінювалася вже з 2014 року).

Подальші дії

Згідно із загальним правилом, після отримання заяви у працівників ЗАГС є 30 календарних днів для того, щоб перевірити надані дані, проаналізувати доцільність внесення правок, а також для документального оформлення свого рішення Згідно із загальним правилом, після отримання заяви у працівників ЗАГС є 30 календарних днів для того, щоб перевірити надані дані, проаналізувати доцільність внесення правок, а також для документального оформлення свого рішення. Якщо буде прийнято рішення на користь позивача, то після закінчення зазначеного терміну буде видано свідоцтво про зміну прізвища. Це і є той самий документ, який підтверджує справжність паперів, оформлених на фамільне ім'я колишнього чоловіка.

супутні правки

На підставі отриманого свідоцтва відбувається заміна паспорта після розлучення, в якому відображаються нові відомості про громадянина. Але з цього моменту починається відлік часу, протягом якого суб'єкта, який змінив особисту інформацію, очікують додаткові бюрократичні труднощі і процедури. Законодавцем не обмежуються терміни, протягом яких дружина може робити заміну інших документів. Як і не передбачений граничний термін внесення правок в особисті відомості після дати розлучення.