Реклама
Реклама
Реклама

Як поміняти дитині прізвище за згодою або без другого з батьків

  1. Зміна прізвища дитини за згодою обох батьків
  2. Випадки зміни прізвища дитини, коли згода батька не потрібно
  3. Особливі випадки зміни прізвища неповнолітній дитині
  4. Чи можна поміняти прізвище або по батькові дитині без згоди батьків?

Всі питання даного характеру вирішуються тільки через звернення до служби опіки та піклування з відповідною заявою. Тільки з письмового дозволу цієї організації в РАГСі можна буде занести зміни в свідоцтво про народження дитини та присвоїти йому інше прізвище.

Ми не будемо вдаватися в подробиці, чому жінки часто після розлучення прагнуть змінити прізвище неповнолітньої дитини і повернути собі дівоче прізвище або, коли розпався цивільний шлюб, перевести і дітей на своє прізвище.

Не завжди ці дії пов'язані з якимись образами на колишніх чоловіків, скоріше з зручністю, щоб жінці постійно не доводилося в різних інстанціях доводити, що вона мати цю дитину.

Тому в ряді випадків законодавство виступає на боці матері і дитини, і надає скористатися таким привілеєм. І в першу чергу ми розглянемо випадки, що можна зробити, якщо батько дитини не згоден зі зміною прізвища своєї дитини.

Зверніть увагу:

При досягненні дитиною 10 років при зміні прізвища враховується і його згоду.

Перше, що мамам, поставили собі за мету перевести дитину на свою дівочі прізвище, треба зрозуміти, що без згоди батька це буде зробити дуже проблематично, аж до звернення в суд.

Висновок: постарайтеся з ним домовитися і мирно вирішити цю ситуацію. Крики, скандали і висловлювання: «Щоб нічого про тебе не нагадувало!» - ні до чого не приведуть. Тим більше, що найяскравішим нагадуванням буде саме дитина, а не прізвище колишнього чоловіка.

Знайдіть вагомі аргументи, стосовно зручності саме дитини, можливо, що його батько піде вам назустріч. В іншому випадку можна спробувати зробити це через суд або звернути увагу на інші пункти, за допомогою яких ви зможете домогтися позитивного результату.

Зміна прізвища дитини за згодою обох батьків

Для здійснення процедури зміни прізвища дитини за згодою обох батьків необхідно зібрати наступний пакет документів:

  • ксерокопії паспортів обох батьків;
  • ксерокопія свідоцтва про народження дитини;
  • копія свідоцтва про розлучення;
  • копія свідоцтва про шлюб (якщо мама вдруге вийшла заміж);
  • письмова згода другого з батьків в оригіналі;
  • письмову згоду дитини (якщо він досяг десятирічного віку).

Важливо відзначити: Комплект даних документів засвідчується нотаріально. Тільки в цьому випадку вони будуть мати юридичну силу.

Іноді в деяких регіонах потрібно надати довідку зі школи або дитячого садка.

Весь перелік документів надається в органи опіки та піклування, де заявник пише заяву з проханням про зміну прізвища, де повинен вказати вагомі причини для цього (наприклад, зручність прізвища з дитиною, розлучення, нове заміжжя і усиновлення дитини другим чоловіком).

Ми додаємо зразок заяву батька, який дав згоду на зміну прізвища дитини:

Заява-згода про зміну прізвища дитині (від батька)

Заява-згода про зміну прізвища дитині (від батька)

Вручається особисто або нотаріально посвідчується.

В орган опіки та піклування ________

_______________________________

від _____________________________,

паспорт: _________________________

______________________________,

громадянина РФ, який проживає за адресою:

______________________________,

тел .: ___________________________

ЗАЯВА

Я згоден зі зміною прізвища мого неповнолітньої дитини (П.І.Б. дитини) (дата народження) громадянина РФ, який народився в (місце народження) на прізвище матері (прізвище по новому шлюбу) в зв'язку з розірванням шлюбу зі мною, (Ф. І.О. батька дитини) і її вступом у новий шлюб з (П.І.Б. чоловіка).

"___" __________ ____ р _________________________

(Підпис)

При досягненні дитини 14 років і в зв'язку з отриманням паспорта, підліток має право сам звернутися до відділення РАГСу за місцем проживання із заявою дозволити йому зміну прізвища. Це допускається згідно зі статтею 58 ФЗ РФ «Про акти громадянського стану».

Але і в цьому випадку необхідний дозвіл обох батьків. Проте, неповнолітній вже має право це заперечити в судовому порядку.

Коли дозвіл отримано, підліток пише заяву, надаючи такі дані:

Таким чином можна змінити прізвище дитини на основі згоди обох батьків.

Вам напевно буде цікаво подивитися ментальну карту "Як розлучитися в РАГСі?" , Де докладно розказано що необхідно зробити для оформлення розлучення

або дізнайтеся ТУТ про права дитини в Росії

Випадки зміни прізвища дитини, коли згода батька не потрібно

Органи опіки та піклування за заявою матері дитини мають право дати дозвіл на зміну прізвища неповнолітнього відповідно до статті 59, пункту 2 Сімейного кодексу РФ, якщо:

  • батько є злісним неплатником аліментів і приховує свої доходи; щоб довести це потрібно взяти довідку зі служби судових приставів про суму заборгованості по аліментах і з якого часу вони не виплачуються;
  • другий з батьків не вважає за потрібне спілкуватися з дитиною та ухиляється від участі в її вихованні;

    це досить проблематично довести і не завжди приємно з етичної сторони, так як доведеться залучати до дачі показань свідків сусідів, знайомих, вихователів або вчителів, щоб вони підтвердили, що бачили факту спілкування дитини з батьком;

  • місцезнаходження батька дитини невідомо;

    цей пункт підтверджується довідкою з поліції, в якій говорить, що батько дитини за місцем прописки не живе і оголошений у федеральний розшук;

  • другий з батьків визнаний недієздатним;

    в зв'язку з цим пред'являється рішення суду і відповідні медичні документи;

  • батько дитини позбавлений батьківських прав ;

    підкріплюється рішенням суду.

Якщо ваш випадок підходить під ці пункти, збираєте необхідні документи і звертаєтеся до органів опіки. На підставі їх позитивного вирішення, співробітники РАГСу зобов'язані вести зміни до свідоцтва про народження дитини.

При здійсненні процедури зміни прізвища необхідно заплатити держмито і пред'явити квитанцію разом з усіма документами.

Особливі випадки зміни прізвища неповнолітній дитині

Особливим випадком зміни не тільки прізвища, а й імені, по батькові та місця народження, є факт усиновлення дитини-сироти з дитячого будинку, тим більше, якщо це відбувається під дитячому віці з метою збереження таємниці усиновлення, щоб не травмувати дитячу психіку такою інформацією.

При народженні дитини в цивільному шлюбі, коли факт батьківства був встановлений в законному порядку (перед отриманням свідоцтва про народження дитини батько й мати повинні бути подати письмову заяву в ЗАГС на добровільне встановлення батьківства), органи опіки йдуть назустріч матері, і в інтересах дитини дозволяють зміну прізвища на ту, яку носить мама в момент звернення з цим проханням.

Чи можна поміняти прізвище або по батькові дитині без згоди батьків?

Неповнолітній підліток, який досяг 16 років має право змінити прізвище без згоди батьків, якщо він визнаний дієздатним, тобто працює за трудовим договором або контрактом.

Для цього підліток повинен пред'явити до органів опіки та піклування довідку з місця роботи, написати заяву з проханням визнати його дієздатним (емансиповані особою) і пред'явити письмову згоду обох батьків на визнання їх неповнолітньої дитини дієздатним.

У разі, якщо батьки проти, неповнолітній має можливість відстояти свої права в суді.

завантажити

Зразок заяви-згоди про зміну прізвища дитині (від батька)

Чи можна поміняти прізвище або по батькові дитині без згоди батьків?