Реклама
Реклама
Реклама

голландські велосипеди

Сказати, що голландці люблять велосипеди - значить не сказати нічого ... Голландські велосипеди - це не просто спосіб пересування, це - особливий стиль життя. Все, що тільки можливо, голландці роблять з їх допомогою: "ходять" на роботу, в магазин, на вечірку до друзів і навіть на екскурсії ... Сказати, що   голландці   люблять велосипеди - значить не сказати нічого

Голландські велосипеди - стиль життя

Користуються велосипедами в Нідерландах все - від малого до великого. Навіть, міністра або члена парламенту, можна побачити, що поспішає на роботу, на велосипеді. І, між іншим, зауважте, ніяких мигалок і машин супроводу. Так, що там міністри, навіть король з королевою катаються на великах 😉

Так, що там міністри, навіть король з королевою катаються на великах 😉

Король і королева на велосипедах. Фото з сайту vivamaxima.centerblog.net

голландці відчувають себе на велосипеді, як риби у воді, часто поєднуючи поїздку з розмовою по телефону, переглядом газети або невеликим перекусом. За статистикою, переважна більшість підлітків в Нідерландах потрапляє в госпіталі через те, що під час їзди на велосипеді грають в електронні ігри на телефоні або ведуть смс-переписку. Ви це можете собі уявити?

Голландський підліток на велосипеді

Практично кожен житель Нідерландів має велосипед, деякі - не один. У загальній своїй масі голландські велосипеди досить непрезентабельний вид - іржаві руїни, зі зламаними спицями. Певне, так голландці намагаються вберегти велосипеди от крадіжки, яке не рідкість в Нідерландах, особливо в Амстердамі . Хоча іноді трапляються кумедні екземпляри велосипедів, деякі дамочки прикрашають своїх улюбленців всілякими жовтцями-квіточками.

дамський улюбленець

У Нідерландах, для велосипедистів виділені доріжки, з покриттям червоного кольору і розміткою . Велодоріжки є не тільки в містах, вони оздоблюють практично всі дороги, а також прокладені в парках, лісах і навіть в полях. На перехрестях рух регулюється спеціальними світлофорами для велосипедистів, під'їхавши до якого, можна не злазячи з велосипеда натиснути на кнопочку, для перемикання світлофора.

На перехрестях рух регулюється спеціальними світлофорами для велосипедистів, під'їхавши до якого, можна не злазячи з велосипеда натиснути на кнопочку, для перемикання світлофора

Світлофор для велосипедистів

Поспішаючи вранці на роботу, в інше місто, або їдучи в село, до бабусі, голландці часто доїжджають до залізничного вокзалу на велосипеді і залишають його на спеціальних паркінгах. Розміри цих стоянок вражають уяву, найбільша стоянка велосипедів Європи "Fietsflat" побудована в Амстердамі, біля центрального вокзалу . У ній обладнані три поверхи на 25000 "велосіпедомест". Тут же можна взяти велосипед на прокат, для оглядової екскурсії по Амстердаму .

Велосипедна парковка в Амстердамі Велосипедна парковка в Амстердамі   велосипед велетень велосипед велетень

В Нідерландах велосипедисти мають переваги на дорогах. Згідно із законом, при зіткненні велосипеда і автомобіля, винним завжди буде водій останнього. У голландців є жарт: навіть пересуваючись вночі, без включеної фари, по вулиці з одностороннім рухом у зворотному напрямку - велосипедист все одно прав! 🙂 По-моєму єдиний виняток з цього правила - водіння велосипеда нетверезим.

🙂 По-моєму єдиний виняток з цього правила - водіння велосипеда нетверезим

До 2009 року були дуже популярні "пивні велосипеди". Виглядало це приблизно так: пасажири сидять навколо бару, п'ють пиво і крутять педалі. Управляє баром на колесах співробітник компанії, що дає велосипеди напрокат. Їх заборонили, через те, що вони створювали аварійні ситуації на дорогах і були причинами пробок.

Їх заборонили, через те, що вони створювали аварійні ситуації на дорогах і були причинами пробок

Повний велосипед

Часом здається, що ніхто і ніщо не здатне змусити голландців залишити своїх двоколісних улюбленців будинку і скористатися громадським транспортом. Навіть дощ або вітер, а також їх поєднання (іменоване тут штормом), яких в Нідерландах в надлишку. Для пересування під час негоди голландці користуються дощовиками, самих різних кольорів і фасонів.

Дощ голландцям не перешкода

В Нідерландах , Часто ловиш себе на думці, що діти вчаться ходити і освоювати велосипед одночасно. Мабуть, любов до велосипеда, вони вбирають разом зі молоком матері. У школах, діти з раннього віку вчать правила дорожнього руху (Правда не завжди їх виконують). У програму навчання обов'язково включені і практичні заняття.

юний велосипедист

Здебільшого, сім'ї в Нідерландах багатодітні, а, як відомо, попит народжує пропозицію. Голландські велоcіпеди оснащені різними пристосуваннями, щоб можна було одночасно перевезти цілий міні-дитячий садок, а також улюблених домашніх вихованців.

Вело-мама Вело-мама   Їхали ведмеді, на велосипеді Їхали ведмеді, на велосипеді ...

Не знаю, чи є в Нідерландах гімн велосипеду, а ось пам'ятники є точно. Один з них, вагою 413 кг, виконаний з бронзи і встановлено в Гаазі .

Пам'ятник велосипедисту в Гаазі

Ви це можете собі уявити?