Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Шотландія і Північна Ірландія хочуть вийти зі складу Британії

"Брексил" може стати прологом до незалежності Шотландії, яка, нагадаємо, раніше на референдумі проголосувала за те, щоб залишитися в складі Великобританії
Нагадаємо, що прихильники виходу Великобританії з Євросоюзу (Brexit) здобули перемогу за підсумками підрахунку 100% бюлетенів виборців
Під час референдуму більшість жителів Шотландії висловилися за збереження членства в ЄС: 1,66 мільйона шотландців виступили за продовження європейської інтеграції, один мільйон виборців цього регіону проголосували проти цього

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен на тлі референдуму в Великобританії, на якому перемогли прихильники виходу з ЄС, заявила, що Шотландія бачить своє майбутнє в складі Європейського союзу, передає Російська служба BBC .

"Шотландія ясно і рішуче проголосувала за те, щоб залишитися частиною Євросоюзу", - підкреслила лідер Шотландської національної партії (SNP). Раніше вона відзначала, що "Брекзіт" може стати прологом до незалежності Шотландії, яка, нагадаємо, раніше на референдумі проголосувала за те, щоб залишитися в складі Великобританії.

Під час референдуму більшість жителів Шотландії висловилися за збереження членства в ЄС: 1,66 мільйона шотландців виступили за продовження європейської інтеграції, один мільйон виборців цього регіону проголосували проти цього.

- Глава МЗС Британії заявив, що Кемерон не збирається у відставку через підсумки референдуму
- МЗС Іспанії запропонував Великобританії взяти під управління острів Гібралтар, який виступив проти Brexit
- - Лідія Швецова: британське землетрус на ім'я Brexit - тільки початок, слово за Німеччиною, Францією, Голландією ...

Уряд Шотландії почне готувати законодавчу базу для проведення нового референдуму про незалежність. Нікола Стерджен оголосила, що для початку підготовки документів потрібно рішення парламенту про те, що референдум - це найкращий спосіб зберегти місце Шотландії всередині Євросоюзу і єдиного європейського ринку. Колишній лідер шотландських націоналістів Алекс Салмонд теж закликав провести повторний референдум про незалежність Шотландії.

У Північній Ірландії теж виступили проти Brexit: 440 тисяч виборців підтримали ідею збереження членства Великобританії в ЄС, а 349 тисяч висловилися проти. Ірландська націоналістична партія "Шинн Фейн" заявила про те, що Північна Ірландія повинна отримати дозвіл на проведення референдуму про об'єднання з Ірландією.

"Сьогоднішнє рішення драматично змінює політичний розклад на півночі Ірландії, і ми активізуємо наш давній заклик до проведення голосування", - сказав голова партії Деклан Керні. В "Шинн Фейн" заявили, що "повноваження британського уряду представляти економічні або політичні інтереси людей в Північній Ірландії анульовані".

В Уельсі виборці виступили за Brexit: за розрив відносин з Брюсселем виступили 854,6 тисячі виборців, за збереження членства в ЄС - 772,3 тисячі.

У Європі після результатів референдуму активізувалися представники ультраправих партій. Так, у Франції лідер "Національного фронту" Марін Ле Пен закликала в Twitter провести свій референдум про вихід Франції з Євросоюзу. Засновник голландської Партії свободи Герт Вілдерс написав в своєму мікроблозі про те ж саме - референдумі в Нідерландах.