Реклама
Реклама
Реклама

Лондон не для пепсі

Британська мекка для олігархів з усього світу і українських, зокрема, стає все більш закритою. У лютому в Великобританії почав діяти закон під назвою «Ордер на стан неясного походження», згідно з яким значно полегшується процедура порушення розслідувань щодо іноземних політиків і олігархів, які володіють нерухомістю в цій країні.

Майнова планка, з якої можливі такі розслідування, за британськими мірками, не велика - 50 тис. Фунтів стерлінгів. «Політично значущими особами» вважаються депутати різних рівнів, колишні та теперішні чиновники, керівники держпідприємств, а також їх помічники і члени сімей.

За даними Transparency International UK, 87% елітного житла в Лондоні купили іноземці, а 42% придбаних квартир належить покупцям з країн з високим рівнем корупції. «Нерухомість в Лондоні на загальну суму 4,2 млрд. Фунтів стерлінгів купувалася за кошти, походження яких підтвердити неможливо», - вважають активісти TI.

Так, на нещодавній зустрічі в Лондоні з кандидатом в президенти РФ і бізнес-омбудсменом Борисом Титовим прийшло близько 40 великих російських бізнесменів, які проживають в Лондоні і мають проблеми з російським законодавством. Україна теж може похвалитися відомими англоманами. У 2008 р дочка екс-президента і дружина трубно-колісного магната Віктора Пінчука - Олена Пінчук за $ 127 млн. Придбала в Лондоні будівля колишньої вікторіанської підготовчої школи в фешенебельному районі Кенсінгтон, пізніше назване найдорожчим особняком в світі, і оцінене більш ніж в $ 1 , 5 млрд.

У 2011-му Рінат Ахметов придбав за 136 млн. Євро пентхаус в Гайд-парку площею 2,3 тис. Метрів.

Недавня суперечка українських олігархів Віктора Пінчука з одного боку і Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова - з іншого навколо прав на Криворізький залізорудний комбінат також було вирішено світом завдяки передачі Пінчуку офісного центру в престижному районі Белгрейв і житлового будинку Grand Buildings на Трафальгарській площі. При цьому, панове Коломойський і Боголюбов навряд чи залишилися зовсім без житла в Лондоні.

До власників лондонської нерухомості можна зарахувати екс-главу Державної фіскальної служби Романа Насирова, що володіє відразу двома квартирами в британській столиці, хоча і не такими дорогими, як особняки олігархів. Незважаючи на це, лондонське житло колишнього головного податківця на 2 і 4 кімнати оцінюється більш ніж в 700 тис. Фунтів.

Популярність британської столиці серед пострадянських політиків і бізнесменів настільки висока, що при бажанні можна виявити і ще не один десяток впливових персон, які мають там нерухомість.

В Україні після 2014 р цілий ряд успішних бізнесменів і топ-менеджерів пішли в політику, розраховуючи проявити там свої реформаторські амбіції. Тепер їх з повною впевненістю можна віднести до PEP-сам, що підпадають під дію Ордери.

Більшість капіталів, за які було придбано житло на туманному Альбіоні, має офшорне походження. У деяких випадках існування цих коштів не підтверджено в деклараціях у себе на батьківщині. Саме для таких випадків Великобританія і посилила антикорупційне законодавство, полегшивши переслідування власників такої нерухомості.

Голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов розповів «2000», що британська влада перевіряють походження коштів будь-якого, хто купує житло в Лондоні та інших містах. Але якщо раніше увагу звертали на наркоденьгі або капітали організованої злочинності, то останній закон передбачає ще й реакцію на корупцію.

За словами Марусова, вже є прецедент, коли російська Transparency International передала британським колегам копію декларації одного з російських бізнесменів, які влаштувалися в Лондоні, з якої випливає, що його доходи на батьківщині явно не достатньо для придбання нерухомості в одному зі світових фінансових і ділових центрів.

Крім того, британський офіс Transparency International зажадав від тамтешньої влади перевірити законність придбання нерухомості, яка, ймовірно, належить родині президента Азербайджану Ільхама Алієва, голови парламенту Нігерії, колишньому прем'єр-міністру Пакистану, лівійському генералу і першому заступнику глави уряду Росії Ігоря Шувалова.

Останній, нібито, володіє в Лондоні апартаментами на набережній Темзи, в яких раніше розташовувався штаб британської розвідки Mi6, вартістю понад 11 млн. Фунтів стерлінгів. Політтехнолог Михайло Подоляк назвав «ордер на стан неясного походження» - «початком кінця епохи сірих українських грошей», пояснивши тим, що «якщо раніше правоохоронцям потрібно було отримати залізобетонні докази того, що« впливове політичне обличчя »(РЕР) або пов'язаний з ним довіритель займається криміналом, то зараз арешт накладається автоматично на будь-яку нерухомість і вже сама особа доводить свою чистоту ».

Розраховуватися готівкою, як це раніше воліли робити пострадянські олігархи, стає невигідним. Це автоматично тягне за собою розслідування про походження цих коштів. Тому власникам «сірих» капіталів доведеться мігрувати з британської, іспанської та французької юрисдикцій, «паралельно скорочуючи присутність на глобальних« білих ринках ». Перепродувати нерухомість. Обґрунтовуватися в сірих дірках. Або виходити в кеш і різко скорочувати лакшери / споживання », - вважає Подоляк.

Таким чином, як висловився керівник британської TI Рейчел Девіс, настав поворотний момент, коли Великобританія прибирає «червону доріжку» для корупціонерів і їх «брудних» грошей », - зазначає він.

Андрій Марусов стверджує, що нове законодавство Великобританії, завдяки якому ця країна стала законодавцем моди в боротьбі з корупцією, скоро буде поширено спочатку в англосаксонському світі, а потім і в інших європейських країнах.

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...