Реклама
Реклама
Реклама

Запровадження воєнного стану обмежить нормальне ведення бізнесу, проте його вплив поки складно оцінити - юристи

Запровадження воєнного стану (ВП) може обмежити нормальне ведення бізнесу, банківські розрахунки і частково паралізувати роботу судів, але масштаби можливого ВП поки оцінити складно, вважає керуючий партнер Адвокатське об'єднання Suprema Lex Віктор Мороз, спираючись на положення закону "Про правовий режим воєнного стану".

"З огляду на, що указ про введення воєнного стану ще не опублікований, оцінювати вплив воєнного стану на економіку України можна виключно виходячи з положень чинного законодавства, зокрема профільного закону" Про правовий режим воєнного стану ", - сказав він агентству" Інтерфакс-Україна ".

Юрист нагадав, що згаданий закон дозволяє, зокрема, запроваджувати трудову повинність для працездатних осіб, не задіяних в оборонній сфері, використовувати потужності та трудові ресурси підприємств, примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, вводити комендантську годину, встановлювати особливий режим в'їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також руху транспортних засобів, регулювати діяльність підприємств телекомунікацій, оліграфіческіх підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, телерадіоцентрів, засобів масової інформації. Крім того, закон дозволяє вилучати у підприємств, які порушують режим воєнного стану, телекомунікаційне обладнання, теле- і відеоапаратуру, комп'ютери та інші технічні засоби зв'язку; забороняти торгівлю зброєю, сильнодіючими хімічними і отруйними речовинами, а також алкогольними напоями та речовинами, виготовленими на спиртовій основі; встановлювати особливий режим в сфері виробництва і реалізації лікарських засобів, що містять наркотичні речовини, психотропні речовини і прекурсори; встановлювати для фізичних і юридичних осіб військово-квартирну повинність; обмежувати мирні зібрання; усувати з посад керівників підприємств, установ і організацій за неналежне виконання ними обов'язків, визначених законом про воєнний стан і призначати на їх місце виконуючих обов'язки.

"Безумовно, введення таких заходів обмежить нормальне ведення бізнесу, розрахунки з використанням банківських рахунків, частково паралізує роботу судів і обмежить в'їзд і виїзд громадян за кордон", - вважає юрист.

Разом з тим він зазначив, що для реальної оцінки впливу воєнного стану на аспекти життєдіяльності країни необхідно дочекатися публікації тексту указу президента в разі прийняття Верховною Радою відповідного рішення.

У свою чергу керуючий партнер адвокатського об'єднання Juscutum Артем Афян зазначив, що військовий стан не є завжди однаковим і може вводитися з особливостями.

"Далеко не завжди всі передбачені заходи можуть бути введені. З огляду на мусується теми виборів багато, звичайно, очікують, що військовий стан відбитися на питаннях політичної агітації, буде введений додатковий контроль за організаціями зв'язку. Цілком може бути, що буде вироблено вилучення у громадян холодного і вогнепальної зброї, боєприпасів ", - сказав він, зазначивши відсутність в даний час передумов для введення трудової повинності, вилучення майна, використання ресурсів підприємств.

На думку А.Афяна, швидше за все, не варто також очікувати введення комендантської години і таких заходів як заборона на зміну місця проживання призовникам і військовозобов'язаним.

"Спектр широкий, але, швидше за все, то що ми зараз побачимо, буде досить виборчим, оскільки, врешті-решт, за останні кілька діб ситуація по відношенню до попередніх років змінилася не кардинально. Стався інцидент, але сьогодні політичне питання - як його використовувати ", - сказав він.

Коментуючи вплив воєнного стану на цивільне життя, А.Афян припустив, що одним з найбільш небезпечних аспектів ВП може стати його використання великою кількістю контрагентів в якості ситуації форс-мажору і, отже, підставою для невиконання своїх зобов'язань: невиплати орендної плати, нездійснення запланованих поставок .

"Все, що раніше було дійсним порушенням, зараз, грубо кажучи, можна списати на військовий стан як форс-мажор. І ось тут, звичайно, існує ризик певної розбалансування економічного життя країни і його наслідки передбачити досить складно, оскільки, якщо сюди включаться які -небудь великі гравці, ситуація може бути різкою і жорсткою. З огляду на практику прописувати форс-мажорні обставини, у нас може виникнути цілий ряд наслідків, неприємних для економічного життя ", - сказав він.

А.Афян також підкреслив, що військовий стан є дуже тривожним сигналом для іноземних інвесторів.

Як повідомлялося, Верховна Рада України на позачерговому засіданні в понеділок за ініціативою президента Петра Порошенка розгляне питання про введення воєнного стану. Рада національної безпеки і оборони України одноголосно підтримав пропозицію президента України ввести воєнний стан терміном на 60 діб.