Реклама
Реклама
Реклама

Що таке довіреність на ведення спадкової справи

  1. Правова база і поняття
  2. види довіреностей
  3. Період дії
  4. Права і обов'язки довіреної особи
  5. поняття передоручення
  6. процедура оформлення

У цій статті мова піде про правові основи довіреності на ведення спадкової справи, видах і термінах дії документа, процедурі оформлення, про права та обов'язки повіреного, а також можливості передоручення.

Правова база і поняття

Основний акт, який регулює аспекти, що стосуються доручень - ГК РФ, а саме статті 182, 185-187 і 1153 Основний акт, який регулює аспекти, що стосуються доручень - ГК РФ, а саме статті 182, 185-187 і 1153. Російський Податковий Кодекс містить дані про розмір держмита, яку необхідно сплатити за факт нотаріального посвідчення довіреності.

Довіреність представляє собою документ офіційного характеру, який підтверджує права повіреного на здійснення передбачених законодавством РФ заходів з оформлення спадщини від імені спадкоємця.

Громадянин - довіритель, який володіє правами на спадщину, має можливість наділити цими повноваженнями інша особа - повіреного за допомогою складання відповідного виду довіреності.

Повіреним може виступати будь-яка особа на розсуд довірителя, якого він довіряє повноваження з оформлення спадщини.

види довіреностей

На практиці розрізняють 3 види: На практиці розрізняють 3 види:

  1. Разова - надає право повіреному виконати разова дія. Наприклад, особа наділяється повноваженнями на відвідування нотаріальної контори з правом подачі заяви про прийняття спадщини, здійснюючи дії від імені довірителя, в ситуації, коли він з певних причин не має можливості зробити це самостійно.
  2. Спеціальна - наділяє правом виконання декількох однакових дій протягом певного періоду часу. Наприклад, бути представником довірителя на судових засіданнях, подавати від його імені різні необхідні по суті справи документи і так далі.
  3. Генеральна - дає право повіреному пропонує широкий перелік заходів, керуючись інтересами довірителя, протягом конкретного періоду. Наприклад, можливість звертатися від імені довірителя в держустанови, подавати і одержувати документи і так далі.

Зразок довіреності на ведення спадкової справи можна подивитися тут .

Період дії

Повірений наділяється певними правами і обов'язками на обмежений період Повірений наділяється певними правами і обов'язками на обмежений період. Максимально можливий термін - три роки.

Зверніть увагу, що відповідно до ст. 188 російського ГК, в тексті доручення можуть бути прописані інші підстави, припиняють її дію:

  1. Вона може бути відкликана довірителем.
  2. Повірений може відмовитися від виконання прав і обов'язків, які на нього покладені.
  3. Смерть, засвідчення факту втрати дієздатності, або обмеження дієздатності щодо довірителя або повіреного.

Це важливо знати: період дії в обов'язковому порядку повинен бути зазначений в документі, в іншому випадку він буде вважатися недійсним.

Права і обов'язки довіреної особи

Воно наділене певними правами і обов'язками: Воно наділене певними правами і обов'язками:

    • подавати заяву про прийняття спадщини ;
    • бути офіційним представником інтересів довірителя у нотаріуса, держустановах і суді;
    • представляти заяви, клопотання і запити;
    • має право на отримання довідок, виписок і свідоцтв;
    • проставляти свій підпис на всіх документах замість довірителя;
    • сплачувати всі необхідні комісії та державні мита;
    • інші повноваження відповідно до чинних законів.

поняття передоручення

Російськими законами, зокрема відповідно до ст Російськими законами, зокрема відповідно до ст. 187, обговорена можливість для повіреного передоручити права і обов'язки іншого, тобто 3-го особі, де підставою буде довіреність.

Для реалізації даної можливості потрібно скласти довіреність передоручення. Приклад і типова форма довіреності в порядку передоручення представлений тут .

Слід звернутися до нотаріуса і уявити початкову довіреність в комплекті з документами, які є підтвердженням поважних причин для неможливості виконання ввірених повноважень.

Це важливо знати: довіритель в обов'язковому порядку повинен бути поставлений до відома про факт передоручення.

Зверніть увагу, що відповідальність за виконання доручених 3-го особі повноважень зберігається за початковим повіреним.

процедура оформлення

У законах Росії відсутні жорсткі вимоги щодо форми і змісту документа, тому він може бути складений у довільній формі У законах Росії відсутні жорсткі вимоги щодо форми і змісту документа, тому він може бути складений у довільній формі. Але в момент його складання потрібно дотримуватися певних правил документообігу.

Щоб документ мав юридичну силу і був дійсним, його слід складати в письмовому вигляді на бланку певної форми. Її власноруч повинен підписати довіритель, а його підпис повинен засвідчити нотаріус.

Текст документа повинен бути викладений чітко і зрозуміло, не допускаються будь-які скорочення і виправлення. Це необхідно, щоб уникнути спірних ситуацій.

Обов'язкові дані документа:

  • дата та місцезнаходження написання довіреності;
  • інформація про довірителя: ПІБ повністю, дата народження, адреса і дані паспорта;
  • аналогічна інформація вказується про повіреного;
  • список повноважень, що стосуються ведення спадщини від імені безпосереднього спадкоємця;
  • список спадкової маси ;
  • підпис довірителя;
  • посвідчувального напис, скріплена підписом і печаткою нотаріуса.

Звертаємо увагу: в 2016 р держмито за факт посвідчення нотаріусом довіреності становить 200 рублів. Процедура передоручення підпадають під аналогічне оподаткування розміром мита.

Дивіться відео-консультацію нотаріуса у спадок: