Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація права оперативного управління на нерухомість

  1. Державна реєстрація права оперативного управління
  2. Реєстрація права оперативного управління: розмір держмита
  3. Перелік документів для реєстрації права оперативного управління

Реєстрація права оперативного управління на об'єкти нерухомості може бути проведена як на підставі особистого звернення правовласника до реєструючого органу або МФЦ, так і дистанційного (при подачі документів поштою або в електронній формі встановленими законом способами). Про ці та інші нюанси процедури ми поговоримо в нашій статті. Реєстрація права оперативного управління на об'єкти нерухомості може бути проведена як на підставі особистого звернення правовласника до реєструючого органу або МФЦ, так і дистанційного (при подачі документів поштою або в електронній формі встановленими законом способами)

фото:

Державна реєстрація права оперативного управління

Реєстрація права оперативного управління: розмір держмита

Перелік документів для реєстрації права оперативного управління

Державна реєстрація права оперативного управління

Право оперативного управління виникає з моменту твори його держреєстрації (п. 5 постанови «Про деякі питання» від 29.04.2010 Пленуму ВС РФ № 10, пленуму ВАС РФ № 22).

Дана процедура проводиться Федеральною службою державної реєстрації, кадастру і картографії (Росреестра).

Для отримання даної послуги необхідно звернутися з відповідною заявою до названого держорган особисто або через уповноваженого представника. Також можна уявити документи через багатофункціональний центр або за допомогою офіційних інтернет-ресурсів: порталу держпослуг або сайту Росреестра.

Сформувати заяву в електронному форматі можна на цій сторінці сайту Росреестра. В даному випадку при виборі мети звернення до представленої формі вибирається пункт «Реєстрація іншого речового права» і зі списку далі - «Права оперативного управління».

Заявником в даному випадку за загальним правилом виступає юрособа, яка отримує назване речове право (подп. 1 п. 3 ст. 15 закону «Про державну реєстрацію нерухомості» від 13.07.2015 № 218-ФЗ).

Термін надання послуги становить максимум (п. 1 ст. 16 зазначеного закону):

  • 7 робочих днів, якщо документи подавалися безпосередньо в реєструючий орган;
  • 9 робочих днів при поданні документації через багатофункціональний центр;
  • 3 робочих дня - на підставі завірених нотаріусом документів;
  • 1 робочий день, якщо зазначені в попередньому пункті списку документи представлені в електронній формі.

Більш докладно з вмістом даного речового права можна ознайомитися за допомогою статті Право господарського відання та оперативного управління .

Реєстрація права оперативного управління: розмір держмита

За надання даної послуги стягується держмито в розмірах, регламентованих подп. 22 п. 1 ст. 333.33 Податкового кодексу РФ. З урахуванням того, що одержувачами даної послуги є юридичні особи, сума мита становить 22 000 руб.

Держмито за держреєстрацію права оперативного управління нерухомістю, що знаходиться в муніципальній або держвласності, не стягується (подп. 4.1 п. 3 ст. 333.35 НК РФ).

Перелік документів для реєстрації права оперативного управління

Список необхідних документів для отримання даної держпослуги:

  1. Заява (рекомендуємо ознайомитися з правилами його заповнення, см. Наказ Мінекономрозвитку від 08.12.2015 № 920).
  2. Документи - підстави виникнення права. До них відносяться (п. 1 ст. 17 закону «Про державну реєстрацію»):
    • акт або інший розпорядчий документ власника про закріплення майна за бюджетною організацією;
    • договір оперативного управління, якщо майно передавалося на підставі відповідної угоди.
  3. Документи, що підтверджують особу (наприклад, паспорт) і повноваження представника правовласника (наприклад, довіреність, наказ і т. Д.).
  4. Установча документація юрособи.
  5. Документ, що підтверджує передачу нерухомого майна (наприклад, акт прийому-передачі).
  6. Документ, що підтверджує закріплення майна за бюджетним підприємством або придбання права на нього іншим способом (договір, рішення суду і т. Д.).

Надання виписки з ЕГРЮЛ з боку заявника необов'язково - Росреестр може сам запросити її в порядку міжвідомчої взаємодії в ФНС.

Отже, держреєстрація розглянутого в статті речового права здійснюється на підставі заяви правовласника Федеральною службою державної реєстрації, кадастру і картографії. Загальний термін проведення процедури - до 10 робочих днів. Держмито не сплачується, якщо в оперативне управління передається майно з муніципальної або держвласності.

Автор: RusЮріст