Реклама
Реклама
Реклама

Обов'язкові документи для оформлення спадщини

  1. Документи, що підтверджують місце і час відкриття спадщини
  2. Документи, що підтверджують право спадкування
  3. Документи, що підтверджують складу спадщини
  4. Підтвердження документів для оформлення спадщини в суді

Оскільки не всі мають право на отримання майна спадкодавця після його смерті, існує певний перелік обов'язкових документів для оформлення спадщини Оскільки не всі мають право на отримання майна спадкодавця після його смерті, існує певний перелік обов'язкових документів для оформлення спадщини. Кількість і тип цих документів залежить від кількох обставин.

По-перше, прийняття спадщини відбувається у нотаріуса тільки за місцем відкриття спадщини і після смерті спадкодавця.

По-друге, оформлення спадщини здійснюється тільки тими спадкоємцями, які вказані в заповіті або відповідають спорідненої черговості спадкування.

По-третє, спадкоємці отримують тільки те майно, яке належало померлому спадкодавцю і входить до спадкової маси.

Як бачимо, спадкоємцям потрібно підтверджувати кілька фактів, для чого доводиться збирати дуже різнорідні обов'язкові документи для оформлення спадщини, і в деяких випадках їх збір і підготовка може ускладнюватися і затягуватися в часі. Часто такі документи необхідно отримувати і підтверджувати в судовому порядку. А термін для прийняття спадщини - 6 місяців. Тому юристи по спадкових справах рекомендують подати в строк хоча б заяву нотаріусу про прийняття спадщини (в даному випадку знадобляться лише документи про час і місце відкриття спадщини).

І так, розглянемо докладніше зміст кожної категорії перерахованих документів для оформлення спадщини.

Документи, що підтверджують місце і час відкриття спадщини

Оскільки часом відкриття спадщини вважається день смерті спадкодавця, а місцем відкриття спадщини - останнє місце проживання спадкодавця або місце знаходження його майна (коли місце проживання спадкодавця невідоме), то до документів, що підтверджують цю категорію даних, відносяться:

  • свідоцтво про смерть спадкодавця, видане РАГСом;
  • рішення суду про визнання спадкодавця померлим (при встановленні факту смерті в судовому порядку);
  • документ, який вказує останнє місце реєстрації спадкодавця із зазначенням осіб, спільно з ним проживали, виданий уповноваженими житловими органами (довідка з ЖЕКу, ЖК, сільської адміністрації і т.п., виписка з будинкової книги, ін.);
  • документи, що вказують на місце знаходження спадкового майна (довідка БТІ для житлової нерухомості, довідка Комітету із земельних ресурсів та землеустрою для земельної ділянки).

Документи, що підтверджують право спадкування

З урахуванням того, що право спадкування може купуватися як будь-якою особою за заповітом, так і родичами померлого спадкодавця згідно із законом, пакет документів для оформлення спадщини повинен включати:

  • завірене належним чином заповіт з відміткою про його дійсності (відповідна посадова особа, яке спочатку запевняв заповіт, ставить відмітку про те, що цей заповіт не змінено і не скасовувалося спадкодавцем);
  • документи, що підтверджують родинні стосунки спадкоємця із спадкодавцем (паспорт заявника - спадкоємця, свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про укладення шлюбу, довідка з органів РАЦСу про зміну прізвища, судове рішення про встановлення факту спорідненості та ін.). При цьому підтверджене спорідненість має відповідати черговості спадкування, зазначеної в Цивільному Кодексі РФ.

Документи, що підтверджують складу спадщини

Вказати складу спадщини допоможуть документи, що підтверджують право власності померлого спадкодавця на його майно і основні характеристики даного майна:

  • при оформленні спадщини на квартиру: правовстановлюючий документ у вигляді договору купівлі-продажу, міни, дарування, приватизації, свідоцтва про право на спадщину і т.д .; техпаспорт БТІ і довідка про вартість квартири; довідка про відсутність заборгованості по податках;
  • при оформленні спадщини на автомобіль: техпаспорт транспортного засобу; свідоцтво про реєстрацію автомобіля; експертний звіт про його ринкової вартості;
  • при оформленні спадщини на грошовий вклад у банку, недоотриманий пенсію або заробітну плату: відомості про найменування та адресу відділення банку, пенсійного фонду і роботодавця відповідно (нотаріус самостійно зробить запит підтверджуючих документів).

Підтвердження документів для оформлення спадщини в суді

Якщо довідки та інші документи, пред'явлені нотаріусу для оформлення спадщини, не зможуть підтвердити відповідні факти і відомості, спадкоємцям доведеться встановлювати їх дійсність в судовому порядку Якщо довідки та інші документи, пред'явлені нотаріусу для оформлення спадщини, не зможуть підтвердити відповідні факти і відомості, спадкоємцям доведеться встановлювати їх дійсність в судовому порядку. І лише коли рішення суду отримає законну силу, у нотаріуса з'явиться підстава для відкриття та подальшого ведення спадкової справи.

Для прискорення судочинства і забезпечення позитивного результату справи в суді неодмінно слід скористатися послугами адвоката, який розбирається в питаннях спадкування і цивільного права в цілому. Грамотний юрист здатний знайти правильні шляхи підтвердження будь-яких документів, необхідних для оформлення спадщини (залучення свідків, витребування додаткових документів з різних джерел зберігання інформації про спадкодавця і спадкоємців).

Юридична фірма «Правовий стандарт» в Тулі має необхідний досвід ведення спадкових справ, і надає своїм клієнтам кваліфіковану юридичну допомогу по представлення інтересів в суді . Оформлення спадщини в супроводі наших юристів і адвокатів відрізняється оперативністю і чіткої організованістю.

Є питання? Телефонуйте: (4872) 70-32-74, (953) 196-86-00.

PS: Важливо пам'ятати, що до складу спадкової маси входить не тільки майно, а й борги по ньому. А спадкоємець не може відмовитися від будь-якої частини спадщини. Або все, або нічого.

Є питання?