Реклама
Реклама
Реклама

Діяльність ВП у іншому місті чи регіоні

  1. Діяльність ВП у іншому місті на різних податкових режимах
  2. Діяльність ВП у іншому регіоні на патенті
  3. Звітність при діяльності ІП в іншому регіоні (ПСН)
  4. Діяльність ВП у іншому регіоні на ССО
  5. Звітність при діяльності ІП в іншому регіоні (ССО)
  6. Сплата податків при зміні міста або регіону
  7. Діяльність ВП у іншому місті на ЕНВД
  8. особливість
  9. Сплата податків
  10. здача звітності
  11. Сплата страхових внесків і ПДФО
  12. Підведемо підсумки
  13. Теж може бути корисно:

У нашій сьогоднішній публікації ми пропонуємо розібратися в такому питанні, як діяльність ВП у іншому місті чи регіоні У нашій сьогоднішній публікації ми пропонуємо розібратися в такому питанні, як діяльність ВП у іншому місті чи регіоні.

Правила державної реєстрації індивідуальних підприємців встановлює Федеральний закон від 08.08.2001 № 129-ФЗ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців» зі змінами та доповненнями від 01.01.2019 року.

Якщо ви досягли повнолітнього віку і вирішили зайнятися підприємництвом, вам будуть потрібні наступні документи для реєстрації ІП :

  • заяву про державну реєстрацію фізичної особи як індивідуального підприємця;
  • копія російського паспорта;
  • квитанція про сплату держмита за реєстрацію ІП в розмірі 800 руб.

Зверніть увагу: підпис на заяві, а також копія паспорта повинні бути засвідчені в нотаріальному порядку, за винятком випадку, коли заявник подає документи особисто і одночасно представляє паспорт.

Т. е. Зареєструватися індивідуальним підприємцем ви можете через свого представника без особистої присутності.

Державна реєстрація фізичної особи як індивідуального підприємця здійснюється в податковому органі за місцем його проживання, тобто за місцем реєстрації, вказаному в паспорті.

У разі якщо в паспорті немає місця реєстрації, то державна реєстрація індивідуального підприємця може бути здійснена в податковому органі за місцем перебування.

Якщо ви приймаєте на роботу найманих працівників, ви також повинні стати на облік в фонд соціального страхування за місцем реєстрації свого місця проживання. З 2017 року постановка на облік в ПФР в якості роботодавця скасована, так як адмініструванням внесків на пенсійне та медичне страхування займається не ПФР а ИФНС. У ФСС і ИФНС ви повинні будете платити внески із заробітної плати найманих працівників.

Створювати філії індивідуальний підприємець в інших населених пунктах не має права, але здійснювати підприємницьку діяльність в іншому регіоні можливо. Все залежить від того, яку систему оподаткування вибрав підприємець.

Діяльність ВП у іншому місті на різних податкових режимах

Розглянемо, як підприємцю вести діяльність в іншому регіоні, в залежності від застосовуваної системи.

Діяльність ВП у іншому регіоні на патенті

Індивідуальний підприємець вибирає спеціальний режим оподаткування - патент.

Необхідні дії:

  1. Стати на облік в податкову інспекцію.
  2. Подати заяву на роботу за патентом.

Не став на облік у податковій іншого суб'єкта РФ, ви не отримаєте патент, а згідно з ПК РФ, патент діє тільки в тому регіоні, в якому він виданий. Т. е., Якщо ви хочете працювати в декількох містах, то в кожному місті ви повинні стати на облік і отримати патент. Причому один патент видається на один вид діяльності. Т. е. У вас може бути необмежена кількість патентів.

Оплата вартості патенту відбувається тільки на рахунку того регіону, який видав вам патент.

Звітність при діяльності ІП в іншому регіоні (ПСН)

З точки зору звітності патентна система в разі діяльності ІП в іншому регіоні найбільш зручна: звіт в податкову на патенті не здається.

Діяльність ВП у іншому регіоні на ССО

Якщо ІП вибирає спеціальний режим оподаткування - спрощена система оподаткування, він повинен знати наступне:

  • на облік в податковій за місцем ведення підприємницької діяльності, відмінною від реєстрації місця проживання, ставати потрібно тільки в разі, якщо підприємець набуває в даному регіоні нежитлове приміщення;
  • сплату податків (авансових платежів за ССО) необхідно проводити в податкову за місцем постановки на облік. Т. е. Якщо ви не купували нерухомість в іншому регіоні, отже, не ставали там на облік, значить, податок на ССО оплачуєте за місцем реєстрації, хоч і працюєте в іншому населеному пункті.

При визначенні податкової бази, враховується сукупний дохід підприємця, отриманий за певний період за всіма видами діяльності, незалежно від того, в яких містах підприємець здійснює свою діяльність.

При визначенні податкової бази, враховується сукупний дохід підприємця, отриманий за певний період за всіма видами діяльності, незалежно від того, в яких містах підприємець здійснює свою діяльність

Застосовувати ставку для ССО підприємець може тільки того регіону, в якому він перебуває на обліку.

Застосовувати ставку для ССО підприємець може тільки того регіону, в якому він перебуває на обліку

ІП застосовує ставку податку, яка прийнята в тому регіоні, в якому він поставлений на облік, незалежно від місця, в якому фактично отримані доходи.

Звітність при діяльності ІП в іншому регіоні (ССО)

Здається за місцем проживання, незалежно від місць здійснення діяльності. Книга обліку доходів і витрат ведеться одна, незалежно від того, що індивідуальний підприємець веде діяльність в різних регіонах. Збираєте по всіх об'єктах первинну документацію і в хронологічному порядку записуєте в КУДіР.

Сплата податків при зміні міста або регіону

Місцева влада має право встановлювати податкові ставки ССО, які будуть діяти в конкретному регіоні (346.20 НК РФ). Тому зміна реєстрації місця проживання може спричинити зміну податкової ставки. Відомості про сплачені авансові платежі попередня податкова самостійно передасть тієї податкової, в якій ви будете стояти на обліку після зміни місця проживання. Ніяких повідомлень з вашого боку заповнювати не треба.

Розмір річного податку ССО, згідно пояснень в листі Мінфіну 09.07.2012 № 03-11-06 / 2/86, необхідно розрахувати з податкової ставки, яка діє в місці нової реєстрації. Якщо до зміни податкової ви застосовували більш високу ставку, то виникне переплата, яку можна повернути або врахувати в рахунок платежів майбутній періодів. А ось якщо попередня податкова ставка була нижчою, то необхідно зробити доплату.

Для загального відома проінформуємо про мінімальних і максимальних ставок податку ССО:

  • для об'єкта «доходи» в межах від 1 до 6%;
  • для об'єкта «доходи мінус витрати» в межах від 5 до 15%;
  • 0% - для ІП, зареєстрованих після вступу в силу закону суб'єкта РФ про введення податкових канікул для ВП.

Діяльність ВП у іншому місті на ЕНВД

Постановка на облік

Протягом п'яти днів з початку ведення діяльності стати на облік у податковій інспекції за місцем ведення діяльності в якості платника ЕНВД. Для цього необхідно подати заяву в податкову, вказавши види діяльності, за якими буде застосовуватися ЕНВД.

особливість

При здійсненні розносної або развозной торгівлі, незалежно від того, в якому регіоні ведеться діяльність стати на облік треба як платник ЕНВД тільки в податковій за місцем реєстрації проживання.

Сплата податків

Єдиний податок на поставлений дохід підприємець повинен сплачувати за місцем постановки на облік в якості платника ЕНВД, на відміну від страхових внесків.

Страхові внески, як фіксовані за себе , Так і за найманих працівників , Необхідно перераховувати на реквізити податкової та ФСС за місцем проживання (реєстрації).

здача звітності

Декларація з ЕНВД здається підприємцем до податкового органу суб'єкта РФ, в якому він перебуває на обліку як платник ЕНВД.

Якщо діяльність відноситься до развозной або розносної торгівлі, IP здає звітність до інспекції за місцем проживання, т. К. При здійсненні таких видів діяльності саме тут він перебуває на обліку, як платник ЕНВД.

Сплата страхових внесків і ПДФО

При наявності найманих працівників перераховувати ПДФО і страхові внески на обов'язкове страхування ІП, який здійснює діяльність в місці, відмінному від його основної реєстрації, повинен за реквізитами тієї ИФНС, в якій він був зареєстрований як ІП. Така сама ситуація і зі здачею звітності. Фіксовані внески за себе ІП сплачує також в ИФНС за місцем основної реєстрації.

Підведемо підсумки

Дії індивідуального підприємця при веденні діяльності в інших регіонах:

режим оподаткування

Постановка на облік

сплата податку

здача звітності

ССО і патент

У кожному регіоні здійснення діяльності

У кожному регіоні здійснення діяльності

ССО - за місцем проживання.

ПСН - не здається взагалі.

ССО доходи

ССО доходи-видатки

Тільки за місцем проживання (один виняток описано в тексті)

За місцем проживання

За місцем проживання

ЕНВД

У кожному з регіонів, в якому здійснюється діяльність

на ЕНВД

У кожному з регіонів, в якому здійснюється діяльність

на ЕНВД

У кожному з регіонів, в якому здійснюється діяльність на ЕНВД

ЕСХН

За місцем проживання ІП

За місцем проживання ІП

За місцем проживання ІП

Стаття відредагована відповідно до актуальних змінами законодавства 26.10.2019

Теж може бути корисно:

Інформація корисна? Розкажіть друзям і колегам

Коментарі

Натискаючи на кнопку "Відправити" ви підтверджуєте, що ваш коментар не містить персональних даних в будь-який їх комбінації

Натискаючи на кнопку Відправити ви підтверджуєте, що ваш коментар не містить персональних даних в будь-який їх комбінації

Питання і відповіді в коментарях даються користувачами сайту і не носять характеру юридичної консультації. Якщо вам необхідна юридична консультація, рекомендуємо отримати її, задавши питання по телефонах, вказаних вище, або через цю форму

.